Platform met Brugse fietsinitiatieven

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Vorig jaar vond het WK wielrennen plaats in onze stad. De wielrenners werden vol enthousiasme onthaald en Brugge werd ondergedompeld in een groots volksfeest. We kijken dan ook al reikhalzend uit naar de terugkomst van de Ronde van Vlaanderen in 2023. Om het fietsen onder de aandacht te houden, lanceert Stad Brugge een online platform met alle Brugse fietsinitiatieven.

Op de website www.brugge.be/fietsen worden zowel bestaande als nieuwe fietsinitiatieven gebundeld. Naast fietsroutes vind je hier ook informatie terug over waar en hoe je fietsen kan ontlenen in Brugge en waar je je fiets kwijt kunt als je een tussenstop maakt in de stad om te shoppen of een terrasje mee te pikken. Je vindt er ook heel wat tips over hoe je je fiets het best onderhoudt en hoe je een diefstal van je stalen ros kunt vermijden.

Ook alle lessenreeksen om vlot en veilig te (leren) fietsen staan op het online platform. Ik denk bijvoorbeeld aan de reeksen ‘Wij kunnen fietsen’ in de basisscholen waarbij de focus gelegd wordt op kansarmoede en mobiliteitsarmoede. Voor senioren wordt dit jaar een nieuwe cursus elektrisch fietsen opgestart. We merken immers dat senioren niet altijd goed weten hoe ze veilig en optimaal met hun elektrische fiets kunnen rijden. Op langere termijn wordt het aanbod nog verder uitgebreid naar andere doelgroepen.

 Ideeënbus

Tijdens het WK wielrennen konden inwoners aangeven welke activiteiten ze wilden organiseren met hun buren, vrienden of vereniging gelinkt aan het WK. De bedoeling is om met de terugkeer van de Ronde ook terug de inwoners te betrekken en op dit platform een ideeënbus te lanceren. Hierbij zullen ze dan ook initiatieven kunnen indienen in het kader van de Ronde in 2023 waarbij de Sportdienst ondersteuning kan bieden. Dit kan onder de vorm van promotie zijn of door een subsidie. Zo willen we van de Ronde terug het volksfeest maken zoals we vele jaren kenden.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.