Reddingsdienst Zeebrugge krijgt jetski

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De komst van het coronavirus heeft het dagelijkse leven danig op zijn kop gezet. Maar als Stad Brugge hebben we besloten dat we hier positief mee omgaan en hebben we dan ook een aantal maatregelen genomen om deze zomer de vakantie in eigen land te promoten. Eén van die maatregelen is de uitbreiding van de badzone in Zeebrugge zodat we méér landgenoten op een veilige manier kunnen ontvangen. Om die veiligheid te kunnen garanderen worden er méér redders ingezet en kunnen we dit jaar rekenen op een jetscooter die één van de reddingsboten zal vervangen.

Op vraag van verschillende strandreddingsdiensten heeft de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen ( I.K.W.V.) een tijd geleden de beslissing genomen om een belangrijke en grote investering te maken: jaarlijks zou 1 jetscooter aangekocht worden om, waar nodig, de oudere boten te vervangen.

Dit jaar werd zelfs een extra inspanning gedaan en zijn twee jetscooters aangekocht: één voor Bredene en één voor Zeebrugge en dat brengt het aantal jetski’s aan de Belgische kust, die gebruikt worden voor de strandreddingsdiensten, reeds op 4. Bedoeling is om dit aantal tijdens de volgende jaren verder uit te breiden, zodat de werking van de verschillende reddingsdiensten langsheen de Belgische kust optimaal kan verlopen.

De jetski’s en -scooters zijn makkelijker in gebruik dan de welbekende boten waar we momenteel over beschikken en moeten het mogelijk maken om sneller en gerichter in te grijpen bij noodsituaties. Alle kustgemeenten die ze gebruiken zijn dan ook absoluut overtuigd van de meerwaarde die zij vertegenwoordigen. Voor Zeebrugge zijn wij dan ook bijzonder blij om dit technologische snufje dit jaar in gebruik te mogen nemen.

De combinatie van een jetscooter en een reddingsboot zal de efficiëntie van onze reddingsdienst zeker ten goede komen en ik wil het I.K.W.V. dan ook van harte bedanken voor het toestel.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.