Seizoen openvaartzwemmen van start

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Stad Brugge is pionier wat betreft openwaterzwemmen. In 2014 waren wij de allereerste stad in Vlaanderen die een dergelijke zwemzone in een ‘bevaarbare waterloop’ inrichtte. Een overeenkomst met de Vlaamse Waterweg werd in 2019 in een akkoord voor onbepaalde duur gegoten, waardoor we ook dit jaar kunnen genieten van een sportief zwemseizoen op deze prachtige locatie, die overigens door Vlaanderen beschermd werd als monument.

De strikte voorwaarden en dan vooral het aantal momenten waaronder dit openwaterzwemmen kon plaatsvinden werd door het grote succes de voorbije jaren uitgebreid van twee naar drie per week. En ook al mogen we corona dan zo vervloeken, het zorgde er wel voor dat er in 2020 een ongeziene toeloop was. Niet onlogisch, omdat het één van de weinige manieren was om zich sportief uit te leven.

Met als resultaat dat we nu in 2021 zelfs van drie naar vier zwemmomenten gaan: maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 18.30 tot 21u en dat vanaf 13 mei tot en met 31 augustus. Van 1 september tot en met 17 oktober kan zwemmen op die dagen tot 20u.

Omdat we enorm veel belang blijven hechten aan de veiligheid kan openwaterzwemmen enkel als je lid bent van één van de drie erkende clubs die voor de organisatie zorgen: de Langerei zwemmers, de Brugse IJsberenkring en Triatlon Brugge Team. Zij staan ook in voor het toezicht van redders. Recreatief zwemmen blijft verboden in de Damse Vaart.

Het is voor de Stad ook belangrijk dat lid worden van één van die clubs aan een democratische prijs kan, omdat wij vinden dat élke Bruggeling de kans zou moeten krijgen om dit unieke zwemmoment mee te maken.

Zowel het stadslabo als de VMM doen periodiek controle van de kwaliteit van het zwemwater, al zijn er geen aanwijzingen dat die dit jaar slecht zou zijn. Als er toch problemen zouden opduiken, zoals vorig jaar met blauwalgen, wordt er onmiddellijk actie ondernomen.

De zwemzone bestaat uit een strook van 900 meter tussen een steiger ter hoogte van de Gemeneweidestraat en de aanlegsteiger van de Lamme Goedzak. De steiger aan de Gemeneweidestraat is de enige in- en uitstapplaats.

Indien de federale overheid het gebruik van kleedkamers toelaat zal Amateursport vzw die ter beschikking voor het omkleden en douchen.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.