Seizoen openvaartzwemmen van start

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Stad Brugge is pionier wat betreft openwaterzwemmen. In 2014 waren wij de allereerste stad in Vlaanderen die een dergelijke zwemzone in een ‘bevaarbare waterloop’ inrichtte. Een overeenkomst met de Vlaamse Waterweg werd in 2019 in een akkoord voor onbepaalde duur gegoten, waardoor we ook dit jaar kunnen genieten van een sportief zwemseizoen op deze prachtige locatie, die overigens door Vlaanderen beschermd werd als monument.

De strikte voorwaarden en dan vooral het aantal momenten waaronder dit openwaterzwemmen kon plaatsvinden werd door het grote succes de voorbije jaren uitgebreid van twee naar drie per week. En ook al mogen we corona dan zo vervloeken, het zorgde er wel voor dat er in 2020 een ongeziene toeloop was. Niet onlogisch, omdat het één van de weinige manieren was om zich sportief uit te leven.

Met als resultaat dat we nu in 2021 zelfs van drie naar vier zwemmomenten gaan: maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 18.30 tot 21u en dat vanaf 13 mei tot en met 31 augustus. Van 1 september tot en met 17 oktober kan zwemmen op die dagen tot 20u.

Omdat we enorm veel belang blijven hechten aan de veiligheid kan openwaterzwemmen enkel als je lid bent van één van de drie erkende clubs die voor de organisatie zorgen: de Langerei zwemmers, de Brugse IJsberenkring en Triatlon Brugge Team. Zij staan ook in voor het toezicht van redders. Recreatief zwemmen blijft verboden in de Damse Vaart.

Het is voor de Stad ook belangrijk dat lid worden van één van die clubs aan een democratische prijs kan, omdat wij vinden dat élke Bruggeling de kans zou moeten krijgen om dit unieke zwemmoment mee te maken.

Zowel het stadslabo als de VMM doen periodiek controle van de kwaliteit van het zwemwater, al zijn er geen aanwijzingen dat die dit jaar slecht zou zijn. Als er toch problemen zouden opduiken, zoals vorig jaar met blauwalgen, wordt er onmiddellijk actie ondernomen.

De zwemzone bestaat uit een strook van 900 meter tussen een steiger ter hoogte van de Gemeneweidestraat en de aanlegsteiger van de Lamme Goedzak. De steiger aan de Gemeneweidestraat is de enige in- en uitstapplaats.

Indien de federale overheid het gebruik van kleedkamers toelaat zal Amateursport vzw die ter beschikking voor het omkleden en douchen.

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.