Stad onderzoekt uitbreiding waterrecreatie in de Coupure

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Dit jaar werd voor de vijfde keer het zomerzwemmen in de Coupure georganiseerd. Dit was meteen ook een topeditie met zo’n 9.000 à 10.000 bezoekers. De stad onderzoekt nu of er ook andere waterrecreatie kan worden aangeboden in de Coupure.

Brugge is gekend voor de waterwegen doorheen de binnenstad. We merken dat het water mensen aantrekt en willen onze Brugse Reien dan ook optimaal benutten. In samenwerking met het Brugs stadslabo, die de waterkwaliteit in het oog houdt, bekijken we nu waar en hoe we onze reitjes nog meer kunnen inzetten voor de Bruggelingen.

Een eerste piste is om de zwemzone in de Coupure uit te breiden met een zone voor sportieve zwemmers. We merken immers dat afstandzwemmers tot ons vast publiek behoren. Zij zoeken de schaarse kalme momenten uit om baantjes te komen trekken langs de kademuur.

Dit jaar werden voor de eerste keer ook kleinschalige initiatieven georganiseerd tijdens het zomerzwemmen. Zo was er de Big Jump en een gratis sup-initiatie. Beide activiteiten konden op heel wat enthousiasme rekenen. We krijgen dan ook vaak de vraag of er geen andere watersporten mogelijk zijn op de Reien. Daarom bekijken we de mogelijkheid om ook ruimte te bieden voor bijvoorbeeld suppers en andere watersporten zoals waterpolo, duiken en lifesaving. Lifesaving is reddend zwemmen in competitieverband. Bij ons is dit nog niet zo gekend maar dit biedt een kans om Bruggelingen ook met dit onderdeel van de Worldgames kennis te laten maken.

Een extra aanbod zou ook ten goede komen van de jeugdbewegingen en sportkampen. Zij zijn steevast vaste klant in de Coupure en komen op regelmatige basis verkoeling en waterpret zoeken. Deze doelgroep mogen we dan ook zeker niet uit het oog verliezen.

Het onderzoek naar de uitbreiding van waterrecreatie in de Coupure is nog maar een begin. Als blijkt dat dit goed geëvalueerd wordt kan in de toekomst nog verder gekeken worden naar andere stukken reitjes in de binnenstad. De belangrijkste voorwaarde is dat de waterkwaliteit goed zit en dat dit via het gebruik van beluchters en ultrasone toestellen ook zo kan blijven. Met het zomerzwemmen werd al meermaals bewezen dat dit in de Coupure mogelijk is. Ook een eventuele uitbreiding van waterrecreatie in de Coupure zal op vaste momenten voorzien worden. Zo zorgen we ervoor dat het aanbod uniek blijft.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.