Stad onderzoekt uitbreiding waterrecreatie in de Coupure

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Dit jaar werd voor de vijfde keer het zomerzwemmen in de Coupure georganiseerd. Dit was meteen ook een topeditie met zo’n 9.000 à 10.000 bezoekers. De stad onderzoekt nu of er ook andere waterrecreatie kan worden aangeboden in de Coupure.

Brugge is gekend voor de waterwegen doorheen de binnenstad. We merken dat het water mensen aantrekt en willen onze Brugse Reien dan ook optimaal benutten. In samenwerking met het Brugs stadslabo, die de waterkwaliteit in het oog houdt, bekijken we nu waar en hoe we onze reitjes nog meer kunnen inzetten voor de Bruggelingen.

Een eerste piste is om de zwemzone in de Coupure uit te breiden met een zone voor sportieve zwemmers. We merken immers dat afstandzwemmers tot ons vast publiek behoren. Zij zoeken de schaarse kalme momenten uit om baantjes te komen trekken langs de kademuur.

Dit jaar werden voor de eerste keer ook kleinschalige initiatieven georganiseerd tijdens het zomerzwemmen. Zo was er de Big Jump en een gratis sup-initiatie. Beide activiteiten konden op heel wat enthousiasme rekenen. We krijgen dan ook vaak de vraag of er geen andere watersporten mogelijk zijn op de Reien. Daarom bekijken we de mogelijkheid om ook ruimte te bieden voor bijvoorbeeld suppers en andere watersporten zoals waterpolo, duiken en lifesaving. Lifesaving is reddend zwemmen in competitieverband. Bij ons is dit nog niet zo gekend maar dit biedt een kans om Bruggelingen ook met dit onderdeel van de Worldgames kennis te laten maken.

Een extra aanbod zou ook ten goede komen van de jeugdbewegingen en sportkampen. Zij zijn steevast vaste klant in de Coupure en komen op regelmatige basis verkoeling en waterpret zoeken. Deze doelgroep mogen we dan ook zeker niet uit het oog verliezen.

Het onderzoek naar de uitbreiding van waterrecreatie in de Coupure is nog maar een begin. Als blijkt dat dit goed geëvalueerd wordt kan in de toekomst nog verder gekeken worden naar andere stukken reitjes in de binnenstad. De belangrijkste voorwaarde is dat de waterkwaliteit goed zit en dat dit via het gebruik van beluchters en ultrasone toestellen ook zo kan blijven. Met het zomerzwemmen werd al meermaals bewezen dat dit in de Coupure mogelijk is. Ook een eventuele uitbreiding van waterrecreatie in de Coupure zal op vaste momenten voorzien worden. Zo zorgen we ervoor dat het aanbod uniek blijft.

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.