Stad onderzoekt uitbreiding waterrecreatie in de Coupure

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Dit jaar werd voor de vijfde keer het zomerzwemmen in de Coupure georganiseerd. Dit was meteen ook een topeditie met zo’n 9.000 à 10.000 bezoekers. De stad onderzoekt nu of er ook andere waterrecreatie kan worden aangeboden in de Coupure.

Brugge is gekend voor de waterwegen doorheen de binnenstad. We merken dat het water mensen aantrekt en willen onze Brugse Reien dan ook optimaal benutten. In samenwerking met het Brugs stadslabo, die de waterkwaliteit in het oog houdt, bekijken we nu waar en hoe we onze reitjes nog meer kunnen inzetten voor de Bruggelingen.

Een eerste piste is om de zwemzone in de Coupure uit te breiden met een zone voor sportieve zwemmers. We merken immers dat afstandzwemmers tot ons vast publiek behoren. Zij zoeken de schaarse kalme momenten uit om baantjes te komen trekken langs de kademuur.

Dit jaar werden voor de eerste keer ook kleinschalige initiatieven georganiseerd tijdens het zomerzwemmen. Zo was er de Big Jump en een gratis sup-initiatie. Beide activiteiten konden op heel wat enthousiasme rekenen. We krijgen dan ook vaak de vraag of er geen andere watersporten mogelijk zijn op de Reien. Daarom bekijken we de mogelijkheid om ook ruimte te bieden voor bijvoorbeeld suppers en andere watersporten zoals waterpolo, duiken en lifesaving. Lifesaving is reddend zwemmen in competitieverband. Bij ons is dit nog niet zo gekend maar dit biedt een kans om Bruggelingen ook met dit onderdeel van de Worldgames kennis te laten maken.

Een extra aanbod zou ook ten goede komen van de jeugdbewegingen en sportkampen. Zij zijn steevast vaste klant in de Coupure en komen op regelmatige basis verkoeling en waterpret zoeken. Deze doelgroep mogen we dan ook zeker niet uit het oog verliezen.

Het onderzoek naar de uitbreiding van waterrecreatie in de Coupure is nog maar een begin. Als blijkt dat dit goed geëvalueerd wordt kan in de toekomst nog verder gekeken worden naar andere stukken reitjes in de binnenstad. De belangrijkste voorwaarde is dat de waterkwaliteit goed zit en dat dit via het gebruik van beluchters en ultrasone toestellen ook zo kan blijven. Met het zomerzwemmen werd al meermaals bewezen dat dit in de Coupure mogelijk is. Ook een eventuele uitbreiding van waterrecreatie in de Coupure zal op vaste momenten voorzien worden. Zo zorgen we ervoor dat het aanbod uniek blijft.

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧