Stad vereenvoudigt procedure voor plaatsen zonnepanelen in Christus-Koning Noord Oost

Publicatiedatum

Tags

Brugge

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De Stad vereenvoudigt de procedure voor het plaatsen van zonnepanelen in het Stubbekwartier. We doen dat door het Ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor Christus-Koning Noord Oost te wijzigen. Dit plan was strenger dan in de rest van Brugge. Het plaatsen van zonnepanelen op daken zichtbaar vanop het openbaar domein was verboden. Enkel met een omgevingsvergunning met openbaar onderzoek kon aan dat verbod soms worden voorbijgegaan. Door het RUP te wijzigen hoeft deze procedure niet meer en kunnen zonnepanelen op de meeste daken in het Stubbekwartier zonder omgevingsvergunning.

Nu moet voor alle woningen in het Stubbekwartier in Christus-Koning Noord Oost een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen zichtbaar zijn vanaf het openbaar domein. Het CBS keurde op 12 juni een wijziging van het  RUP voor Christus-Koning Noord Oost goed. Van zodra de Gemeenteraad de wijziging van het ruimtelijk uitvoeringsplan goedkeurt zal er voor die gebouwen niet langer een omgevingsvergunning nodig zijn voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Concreet betekent dit dat alle daken van gebouwen op volgende kaart die in het bruin zijn aangeduid, dan een groene kleur krijgen: https://stadbrugge.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=335e9fb0f154404d893e160565665726 

Zo vereenvoudigen we de administratieve last en beperken we de investering in het opmaken van een dossier voor het plaatsen van zonnepanelen. De energietransitie wordt op die manier versneld en we komen op die manier tegemoet aan de vraag van burgers om te kunnen investeren in energie uit zon.

Voor woningen in Christus-Koning moest enkel in het Stubbekwartier nog een omgevingsvergunning aangevraagd worden om zonnepanelen te plaatsen. In de rest van Christus-Koning kon dit al zonder vergunning. Met de wijziging van dit RUP zullen alle woningen in Christus-Koning dus zonnepanelen kunnen plaatsen zonder omgevingsvergunning, tenzij het om een inventarispand gaat. Panden met erfgoedwaarde blijven we wel beschermen en daarom vragen we daar nog steeds om een vergunning aan te vragen. Dat geldt voor alle gebouwen in de binnenstad en voor alle gebouwen in de rand met erfgoedwaarde. Zo houdt de stad toezicht op de kwaliteit van het legpatroon, de kleur van de panelen, de inpassing in het stedelijk landschap en kunnen we evalueren of het plaatsen van zonnepanelen in lijn is met de erfgoedwaarden van de het pand en/ of de stad.

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧