Stad vereenvoudigt procedure voor plaatsen zonnepanelen in Christus-Koning Noord Oost

Publicatiedatum

Tags

Brugge

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De Stad vereenvoudigt de procedure voor het plaatsen van zonnepanelen in het Stubbekwartier. We doen dat door het Ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor Christus-Koning Noord Oost te wijzigen. Dit plan was strenger dan in de rest van Brugge. Het plaatsen van zonnepanelen op daken zichtbaar vanop het openbaar domein was verboden. Enkel met een omgevingsvergunning met openbaar onderzoek kon aan dat verbod soms worden voorbijgegaan. Door het RUP te wijzigen hoeft deze procedure niet meer en kunnen zonnepanelen op de meeste daken in het Stubbekwartier zonder omgevingsvergunning.

Nu moet voor alle woningen in het Stubbekwartier in Christus-Koning Noord Oost een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen zichtbaar zijn vanaf het openbaar domein. Het CBS keurde op 12 juni een wijziging van het  RUP voor Christus-Koning Noord Oost goed. Van zodra de Gemeenteraad de wijziging van het ruimtelijk uitvoeringsplan goedkeurt zal er voor die gebouwen niet langer een omgevingsvergunning nodig zijn voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Concreet betekent dit dat alle daken van gebouwen op volgende kaart die in het bruin zijn aangeduid, dan een groene kleur krijgen: https://stadbrugge.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=335e9fb0f154404d893e160565665726 

Zo vereenvoudigen we de administratieve last en beperken we de investering in het opmaken van een dossier voor het plaatsen van zonnepanelen. De energietransitie wordt op die manier versneld en we komen op die manier tegemoet aan de vraag van burgers om te kunnen investeren in energie uit zon.

Voor woningen in Christus-Koning moest enkel in het Stubbekwartier nog een omgevingsvergunning aangevraagd worden om zonnepanelen te plaatsen. In de rest van Christus-Koning kon dit al zonder vergunning. Met de wijziging van dit RUP zullen alle woningen in Christus-Koning dus zonnepanelen kunnen plaatsen zonder omgevingsvergunning, tenzij het om een inventarispand gaat. Panden met erfgoedwaarde blijven we wel beschermen en daarom vragen we daar nog steeds om een vergunning aan te vragen. Dat geldt voor alle gebouwen in de binnenstad en voor alle gebouwen in de rand met erfgoedwaarde. Zo houdt de stad toezicht op de kwaliteit van het legpatroon, de kleur van de panelen, de inpassing in het stedelijk landschap en kunnen we evalueren of het plaatsen van zonnepanelen in lijn is met de erfgoedwaarden van de het pand en/ of de stad.

Nieuws

1000 km voor Kom op tegen Kanker

15 voetbalvelden aan federale kantoorruimte staat leeg

De Federale regering kocht eind 2021 twee kantoorgebouwen in de buurt van het Noordstation. Onder andere het Crisiscentrum en de Staatsveiligheid moeten daar een plekje krijgen. Er was voorzien dat de werken in oktober 2023 zouden gefinaliseerd zijn. Intussen is dat al verschoven naar het voorjaar van 2026. 5 jaar leegstand dus! De Regie der Gebouwen wijst ondertussen op de ‘omvang en specificiteit’ van de werken als reden voor de vertraging. Ondertussen stapelen de kosten op.

Omgevingsvergunning verzekert duurzame toekomst van Sint-Godelieveabdij

Het college van burgmeester en schepenen heeft op 21 oktober 2024 beslist om een omgevingsvergunning af te leveren voor de Sint-Godelieveabdij in de Boeveriestraat.

In 2023 werd al een eerste omgevingsvergunning afgeleverd voor het restaureren van de tuinmuren. Toen werd ook een kleine deuropening heropend in te tuinmuur, dicht bij ‘The tower of balance’ van afgelopen Triënnale, waardoor bezoekers konden binnenkijken in de boomgaard”Met de huidige aanvraag wordt een grote stap gezet om een duurzame toekomst voor de abdij te verzekeren, waar de diverse tuinen een belangrijk deel van uitmaken. Het slot wordt gerestaureerd met onder andere aanpak van het schrijnwerk (deels herstel, deels nieuw), vernieuwen van de daken, inbrengen van hedendaagse technieken en isolatiemaatregelen.