Stad vereenvoudigt procedure voor plaatsen zonnepanelen in Christus-Koning Noord Oost

Publicatiedatum

Tags

Brugge

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De Stad vereenvoudigt de procedure voor het plaatsen van zonnepanelen in het Stubbekwartier. We doen dat door het Ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor Christus-Koning Noord Oost te wijzigen. Dit plan was strenger dan in de rest van Brugge. Het plaatsen van zonnepanelen op daken zichtbaar vanop het openbaar domein was verboden. Enkel met een omgevingsvergunning met openbaar onderzoek kon aan dat verbod soms worden voorbijgegaan. Door het RUP te wijzigen hoeft deze procedure niet meer en kunnen zonnepanelen op de meeste daken in het Stubbekwartier zonder omgevingsvergunning.

Nu moet voor alle woningen in het Stubbekwartier in Christus-Koning Noord Oost een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen zichtbaar zijn vanaf het openbaar domein. Het CBS keurde op 12 juni een wijziging van het  RUP voor Christus-Koning Noord Oost goed. Van zodra de Gemeenteraad de wijziging van het ruimtelijk uitvoeringsplan goedkeurt zal er voor die gebouwen niet langer een omgevingsvergunning nodig zijn voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Concreet betekent dit dat alle daken van gebouwen op volgende kaart die in het bruin zijn aangeduid, dan een groene kleur krijgen: https://stadbrugge.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=335e9fb0f154404d893e160565665726 

Zo vereenvoudigen we de administratieve last en beperken we de investering in het opmaken van een dossier voor het plaatsen van zonnepanelen. De energietransitie wordt op die manier versneld en we komen op die manier tegemoet aan de vraag van burgers om te kunnen investeren in energie uit zon.

Voor woningen in Christus-Koning moest enkel in het Stubbekwartier nog een omgevingsvergunning aangevraagd worden om zonnepanelen te plaatsen. In de rest van Christus-Koning kon dit al zonder vergunning. Met de wijziging van dit RUP zullen alle woningen in Christus-Koning dus zonnepanelen kunnen plaatsen zonder omgevingsvergunning, tenzij het om een inventarispand gaat. Panden met erfgoedwaarde blijven we wel beschermen en daarom vragen we daar nog steeds om een vergunning aan te vragen. Dat geldt voor alle gebouwen in de binnenstad en voor alle gebouwen in de rand met erfgoedwaarde. Zo houdt de stad toezicht op de kwaliteit van het legpatroon, de kleur van de panelen, de inpassing in het stedelijk landschap en kunnen we evalueren of het plaatsen van zonnepanelen in lijn is met de erfgoedwaarden van de het pand en/ of de stad.

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.