Stad zet alles op alles om Brugse waterkwaliteit op punt te houden

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Met de voorspelde hittegolf stijgt ook terug de kans op bloei van blauwalgen in onze waterlopen. De combinatie van opgeloste stikstof en fosfor in het water met hogere watertemperaturen triggert de groei van deze blauwalgen. Blauwalgen kunnen ook voor mensen schadelijk zijn door giftige stoffen die ze aanmaken. We doen er alles aan om de bloei van blauwalgen te voorkomen en slagen daar tot nu toe ook in.

Het Brugse stadslabo houdt de waterkwaliteit op het Brugse grondgebied nauwlettend in de gaten, zeker nu de kans op blauwalgen terug stijgt. Te hoge concentraties aan blauwalgen zijn momenteel enkel nog maar vastgesteld ter hoogte van de jachthaven Coupure. Ook al is zwemmen in de jachthaven sowieso niet toegestaan, toch plaatste de Vlaamse Waterweg naar aanleiding van de plaatselijke opstoot aan blauwalgen er voor de zekerheid nog een bord dat zwemmen daar strikt verboden is.

Dit in tegenstelling tot de zwemzone Coupure wat verder op. Daar is de waterkwaliteit zeer goed, dus een verkwikkende duik tijdens de hittegolf kan zeker op een veilige manier. Dat de waterkwaliteit er op korte afstand van de jachthaven zoveel beter is, komt enerzijds door het gesloten sas tussen de jachthaven en de zwemzone maar ook door de extra beluchters en ultrasone toestellen die de stad er voorzien heeft. Deze combinatie zorgt er voor dat de groei van blauwalgen er veel beter onderdrukt kan worden.

Toegang tot de zwemzone is gratis maar vooraf reserveren is verplicht. Reserveren kan via https://www.brugge.be/zomerzwemmen.

Ook aan het Stil Ende, een zone met ondiep stilstaand water waar vroeger jaarlijks blauwalgen voorkwamen, kunnen we voor het tweede jaar op rij vaststellen dat onze nieuwe aanpak werkt. De combinatie van beluchters en ultrasone toestellen beschermen er onze Brugse zwanen tegen giftige blauwalgen.

Ook in de andere waterrecreatiezones, zoals de vijver van domein de Koude Keuken en Damse vaart waar zwemclubs komen zwemmen in open lucht, is de waterkwaliteit momenteel nog zeer goed.

In de zomers van 2017, 2018 en 2019 was de waterkwaliteit in het Boudewijnkanaal daarentegen bij momenten zo danig slecht dat het water er zuurstofloos werd, met massale afsterving van de waterdieren, stank en een recreatieverbod tot gevolg. De stad en het havenbedrijf MBZ kochten dit jaar samen een zestal beluchters aan om extra zuurstof in te brengen in het stilstaande water van het Nijverheidsdok, het Groot Handelsdok en het Klein Handelsdok. Op dit moment is de waterkwaliteit er, ondanks de stijgende temperaturen, goed en is er voldoende zuurstof in het water waardoor de waterdieren en de waterrecreatie van bijvoorbeeld de Brugse Zeil- en Yacht club niet in de problemen komen. We houden de situatie alvast verder in de gaten en hopen dat we vanaf nu gespaard blijven van dergelijke problematieken.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.