Start openvaartseizoen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Als Stad Brugge zijn we bijzonder trots dat we ondertussen al voor de negende keer kunnen starten met het zwemseizoen in open water. Want we waren al van bij de start een pionier en zijn dat eigenlijk nog steeds.

In 2014 waren wij de allereerste stad in Vlaanderen die een dergelijke zwemzone in een ‘bevaarbare waterloop’ inrichtte. We zijn gestart met zwemmen in de Langerei mogelijk te maken maar na twee jaar zijn we uitgeweken naar de Damse Vaart.

Een overeenkomst met de Vlaamse Waterweg werd in 2020 in een akkoord voor onbepaalde duur gegoten, waardoor we ook dit jaar terug kunnen genieten van een sportief zwemseizoen op deze prachtige locatie, die overigens door Vlaanderen beschermd werd als monument.

Oorspronkelijk werd er gestart met 2 momenten per week. Wegens het grote succes werd dit al gauw uitgebreid naar 3 momenten per week. Door corona was er in 2020 een ongezien toeloop waardoor we vorig jaar zelfs naar 4 zwemmomenten hebben uitgebreid. Door dat succes blijven ook dit jaar de 4 zwemmomenten behouden. Openvaartzwemmen kan dit jaar op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag, telkens van 18.30 tot 21 uur (vanaf september tot 20 uur). Zwemmen in de Damse Vaart kan dit seizoen tot ten laatste 16 oktober. De zwemzone loopt tussen het ponton van de Veerboot ‘Lamme Goedzak’ en het verlengde van de Gemeneweidestraat.

Omdat we enorm veel belang blijven hechten aan de veiligheid kan openwaterzwemmen enkel als je lid bent van een erkende zwemclub  die instaat voor de organisatie: de Langerei zwemmers en de Brugse IJsberenkring. Zij staan ook in voor het toezicht van redders. Recreatief zwemmen blijft verboden in de Damse Vaart.

Het is voor de Stad ook belangrijk dat lid worden van één van die clubs aan een democratische prijs kan, omdat wij vinden dat élke Bruggeling de kans zou moeten krijgen om dit unieke zwemmoment mee te maken.

 Zowel het stadslabo als de VMM doen periodiek controle van de kwaliteit van het zwemwater, zodat indien dat nodig zou zijn onmiddellijk actie kan ondernomen worden. 

Nieuws

Deze zomer terug zwemmen in de Brugse reien

Op 29 juni 2024 is de zwemzone aan de Coupure opnieuw open. Liefhebbers van openwaterzwemmen kunnen er terecht tot en met zondag 1 september voor een frisse duik in onze Brugse Reien. Een unieke belevenis! De zwemzone bevindt zich aan de Coupure, met ingang aan de Predikherenrei. Zwemmen kan elke dag van 13.00 tot 20.00 uur. Redders houden een oogje in het zeil. Zwemmen is er gratis.

 

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.