Start openvaartseizoen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Als Stad Brugge zijn we bijzonder trots dat we ondertussen al voor de negende keer kunnen starten met het zwemseizoen in open water. Want we waren al van bij de start een pionier en zijn dat eigenlijk nog steeds.

In 2014 waren wij de allereerste stad in Vlaanderen die een dergelijke zwemzone in een ‘bevaarbare waterloop’ inrichtte. We zijn gestart met zwemmen in de Langerei mogelijk te maken maar na twee jaar zijn we uitgeweken naar de Damse Vaart.

Een overeenkomst met de Vlaamse Waterweg werd in 2020 in een akkoord voor onbepaalde duur gegoten, waardoor we ook dit jaar terug kunnen genieten van een sportief zwemseizoen op deze prachtige locatie, die overigens door Vlaanderen beschermd werd als monument.

Oorspronkelijk werd er gestart met 2 momenten per week. Wegens het grote succes werd dit al gauw uitgebreid naar 3 momenten per week. Door corona was er in 2020 een ongezien toeloop waardoor we vorig jaar zelfs naar 4 zwemmomenten hebben uitgebreid. Door dat succes blijven ook dit jaar de 4 zwemmomenten behouden. Openvaartzwemmen kan dit jaar op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag, telkens van 18.30 tot 21 uur (vanaf september tot 20 uur). Zwemmen in de Damse Vaart kan dit seizoen tot ten laatste 16 oktober. De zwemzone loopt tussen het ponton van de Veerboot ‘Lamme Goedzak’ en het verlengde van de Gemeneweidestraat.

Omdat we enorm veel belang blijven hechten aan de veiligheid kan openwaterzwemmen enkel als je lid bent van een erkende zwemclub  die instaat voor de organisatie: de Langerei zwemmers en de Brugse IJsberenkring. Zij staan ook in voor het toezicht van redders. Recreatief zwemmen blijft verboden in de Damse Vaart.

Het is voor de Stad ook belangrijk dat lid worden van één van die clubs aan een democratische prijs kan, omdat wij vinden dat élke Bruggeling de kans zou moeten krijgen om dit unieke zwemmoment mee te maken.

 Zowel het stadslabo als de VMM doen periodiek controle van de kwaliteit van het zwemwater, zodat indien dat nodig zou zijn onmiddellijk actie kan ondernomen worden. 

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.