Stressteams federale politie bewijzen dagelijks hun nut

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Sinds 2018 kwam het stressteam van de Federale politie 10.000 keer tussen bij psychologische, werk-gerelateerde problemen. Het gaat dan bijvoorbeeld over trauma’s, burn-outs en depressies. Het stressteam intervenieerde 9.052 keer bij de federale politie en 967 keer bij de lokale politie. Dat blijkt uit cijfers die ik opvroeg.

Het Stressteam van de federale politie bestaat onder andere uit psychologen en maatschappelijk werkers. De aanpak verschilt naar gelang de situatie en de individuele behoeften.

In 2018 ging het over 3.195 psychologische hulpvragen. Deze tussenkomsten stegen naar 3.917 hulpvragen in 2019, een stijging met 22%. De kans is reëel dat dit in 2020 nog stijgt. In het eerste semester van 2020 waren er al 2.909 tussenkomsten bij psychologische problemen. Dat is al ongeveer 75% van het totaal aantal tussenkomsten het jaar ervoor. Het gaat hierbij onder meer over trauma’s, depressies maar ook opleidingen rond omgaan met stress en preventie van burn-out behoren tot deze interventies.

Het stressteam van de federale politie intervenieert ook bij crisissituaties, bijvoorbeeld als een collega gewond raakt of overlijdt. Deze tussenkomsten daalden tussen 2018 en 2019 met 19%, van 301 naar 243 hulpvragen. Voor het eerste semester van 2020 werden al 112 crisisinterventies gedaan door het stressteam. Na een zwaar incident volgen ook emotionele debriefings waarbij de groep hun verhaal nog eens kan vertellen. Ook deze debriefings daalden van 45 in 2018  naar 38 in 2019. Het eerste semester van 2020 waren er 21 emotionele debriefings door het stressteam.

Het werk van ons politiepersoneel is niet zonder risico. Agenten krijgen te maken met schietincidenten, het overlijden van een collega of een derde, al dan niet dodelijke verkeersongevallen, zelfmoord en familiedrama’s, maar ook bedreigingen en geweld gericht tegen hen. Dit zijn schokkende en soms traumatische ervaringen die kunnen leiden tot ernstige psychologische problemen. Ook de druk op de politie is de laatste jaren erg toegenomen.  Denk maar aan de bijkomende maatregelen die er waren na de aanslagen in 2016 en nu ook de extra controles in het kader van de coronacrisis.

De cijfers tonen aan dat politiemensen ook de weg vinden naar de hulpverlening die hen vanuit de politie wordt aangeboden, via deze stressteams. De stressteams bewijzen dagelijks hun nut. Het is dan ook belangrijk dat er voldoende opgeleide mensen beschikbaar zijn om snel te kunnen tussenkomen. Fit zijn in je hoofd is essentieel om je job goed te kunnen uitvoeren.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.