tussenkomst over nieuwe voetbalwet

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

In de commissie Binnenlandse Zaken bespraken we de aanpassing van de Voetbalwet. Als schepen van Sport in de thuisstad van twee absolute topclubs uit ons Belgisch voetbal, ligt de veiligheid van spelers en supporters bij voetbalmatchen mij bijzonder nauw aan het hart. Voetbal zou een feest moeten zijn. Desalniettemin moeten we vaststellen dat enkelen het weekend na weekend – soms letterlijk – verknallen voor anderen. We moeten streng optreden tegen elke vorm van geweld in en rond het stadion, het misbruik van pyrotechniek beteugelen en racisme en xenofobie een halt toe roepen. Dit ontwerp reikt daartoe bijkomende handvaten aan.

De strijd voor een veilig voetbal voeren we samen. Elke betrokken actor heeft hierin zijn rol te spelen. Het is daarom goed dat met dit ontwerp de organisatoren van voetbalwedstrijden verder geresponsabiliseerd worden en dat de algemene zorgvuldigheidsplicht uitgebreid wordt naar het voorkomen van de aanwezigheid van pyrotechnische middelen en zaken die gebruikt worden om zich aan identificatie te onttrekken. Voorkomen is immers steeds beter dan te moeten genezen. Door organisatoren te verplichten proactief op te treden kunnen we erger voorkomen. Daarom verheug ik me over de verplichting die hen wordt opgelegd om de supporters te sensibiliseren over het gebruik van pyrotechniek en het verbod op racisme en xenofobie.

Als het toch fout loopt, moet er echter adequaat opgetreden kunnen worden. Camerabeelden zijn van groot belang voor de identificatie van keetschoppers. Door te voorzien in hogere minimumsancties verplichten we organisatoren om hun verantwoordelijkheden op dit punt correct na te komen. Ook de bredere bevoegdheden inzake identiteitscontroles steunt onze fractie in dit licht voluit.

Stewards, veiligheidsverantwoordelijken, politiemensen en bewakingsdiensten zetten zich elke week met veel enthousiasme en passie in voor de veiligheid van anderen tijdens de matches. Zij verdienen onze volledige steun en ons grootste respect. Met dit wetsontwerp beschermen we hen verder tegen elke vorm van verwerpelijk geweld tegen hun persoon. Op mijn initiatief werd vorig jaar reeds de sancties voor aanzetten tot geweld tegen stewards en hulpverleners verdubbeld. Dit wetsontwerp gaat nog een stuk verder. Er wordt komaf gemaakt met de verschillen tussen de verschillende veiligheidsberoepen en het voorziet uitdrukkelijk ook bepalingen omtrent geweld tegen de politie. Om elke vorm van geweld te ontraden worden de sancties verder opgevoerd.  Ook de hogere sancties voor racisme, xenofobie, het hanteren van Bengaals vuur en van pyrotechniek zijn niet meer dan op zijn plaats.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.