tussenkomst over nieuwe voetbalwet

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

In de commissie Binnenlandse Zaken bespraken we de aanpassing van de Voetbalwet. Als schepen van Sport in de thuisstad van twee absolute topclubs uit ons Belgisch voetbal, ligt de veiligheid van spelers en supporters bij voetbalmatchen mij bijzonder nauw aan het hart. Voetbal zou een feest moeten zijn. Desalniettemin moeten we vaststellen dat enkelen het weekend na weekend – soms letterlijk – verknallen voor anderen. We moeten streng optreden tegen elke vorm van geweld in en rond het stadion, het misbruik van pyrotechniek beteugelen en racisme en xenofobie een halt toe roepen. Dit ontwerp reikt daartoe bijkomende handvaten aan.

De strijd voor een veilig voetbal voeren we samen. Elke betrokken actor heeft hierin zijn rol te spelen. Het is daarom goed dat met dit ontwerp de organisatoren van voetbalwedstrijden verder geresponsabiliseerd worden en dat de algemene zorgvuldigheidsplicht uitgebreid wordt naar het voorkomen van de aanwezigheid van pyrotechnische middelen en zaken die gebruikt worden om zich aan identificatie te onttrekken. Voorkomen is immers steeds beter dan te moeten genezen. Door organisatoren te verplichten proactief op te treden kunnen we erger voorkomen. Daarom verheug ik me over de verplichting die hen wordt opgelegd om de supporters te sensibiliseren over het gebruik van pyrotechniek en het verbod op racisme en xenofobie.

Als het toch fout loopt, moet er echter adequaat opgetreden kunnen worden. Camerabeelden zijn van groot belang voor de identificatie van keetschoppers. Door te voorzien in hogere minimumsancties verplichten we organisatoren om hun verantwoordelijkheden op dit punt correct na te komen. Ook de bredere bevoegdheden inzake identiteitscontroles steunt onze fractie in dit licht voluit.

Stewards, veiligheidsverantwoordelijken, politiemensen en bewakingsdiensten zetten zich elke week met veel enthousiasme en passie in voor de veiligheid van anderen tijdens de matches. Zij verdienen onze volledige steun en ons grootste respect. Met dit wetsontwerp beschermen we hen verder tegen elke vorm van verwerpelijk geweld tegen hun persoon. Op mijn initiatief werd vorig jaar reeds de sancties voor aanzetten tot geweld tegen stewards en hulpverleners verdubbeld. Dit wetsontwerp gaat nog een stuk verder. Er wordt komaf gemaakt met de verschillen tussen de verschillende veiligheidsberoepen en het voorziet uitdrukkelijk ook bepalingen omtrent geweld tegen de politie. Om elke vorm van geweld te ontraden worden de sancties verder opgevoerd.  Ook de hogere sancties voor racisme, xenofobie, het hanteren van Bengaals vuur en van pyrotechniek zijn niet meer dan op zijn plaats.

Nieuws

Uitreiking Brugse sportprijzen

De Brugse sportprijzen vormen het orgelpunt van het Brugse sportjaar. Verschillende sporters krijgen een trofee of medaille voor hun indrukwekkende prestaties van het voorbije kalenderjaar 2023. Eén sporter of sportclub wordt ook bekroond met de Trofee van Sportverdienste, omwille van een bijzondere jarenlange sportcarrière.

Opening sociaal woonproject Peterseliestraat

De voormalige militaire site in de Peterseliestraat in het centrum van Brugge werd herbestemd tot een siociaal huisvestingsproject. De site werd volledig opnieuw ingericht met respect voor het bestaande erfgoed. Er werden 28 sociale woningen ondergebracht en 52 appartementen. De tuin staat ook open voor de buurt.

Arbeidsongevallen met dienstwapens tot minimum beperken

Vorig jaar waren er 19 incidenten met dienstwapens bij de federale en lokale politie. Gemiddeld waren er de voorbije 5 jaar 21 arbeidsongevallen waarbij dienstwapens betrokken waren.