Urban Youth Games in Brugge

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Op vrijdag 6 oktober verwelkomden de Urban Youth Games maar liefst 400 kinderen uit heel Brugge op een bruisende sportdag gewijd aan inclusie. Sportcomplex Daverlo werd omgetoverd tot een waar sportdorp waar kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar, zowel uit het reguliere als uit het bijzonder onderwijs, de kans kregen om verschillende nieuwe sporten te verkennen. Ze leerden niet alleen plezier beleven aan sport, maar ook om op een speelse manier sociale en culturele barrières te doorbreken.

Dankzij de steun van de Stad Brugge konden scholen kosteloos deelnemen aan dit sportevenement. Onder aanmoediging van Franky Demon, schepen van sport van de Stad en Olympisch Team Belgium atlete Lore Bruggeman (skateboarding), kregen kinderen de kans om kennis te maken met verschillende sporten, waaronder Poull Ball, karate, basketbal, skateboarden, Boccia, korfbal, dans, G-volleybal, voetbal, frisbee en rugby. Hoewel de kinderen plezier beleefden aan het gevarieerde sportaanbod, reikte deze dag verder dan enkel sport. Het was een viering van inclusie, waarbij diversiteit als troef naar boven kwam. De kinderen leerden dat ze door samen te spelen en elkaars sterke punten te benutten, meer kunnen bereiken. Ze werden aangemoedigd om met een inclusieve blik naar de samenleving te kijken en meer begrip te tonen voor de unieke eigenheid van anderen.

 

De hedendaagse en open manier waarop de organisatoren met sport omgaan, sprak ons meteen aan. Daarom gingen we graag een duurzaam partnerschap aan met de Urban Youth Games. We halen niet alleen een vernieuwend, uniek sportief event voor jongeren naar onze stad op 6 oktober, maar we onderstrepen ook de olympische gedachte van ‘sport voor iedereen’. Na het event in Brugge krijgen enkele Brugse jongeren de kans om ook deel te nemen aan de Urban Youth Games in Parijs op 31 mei 2024. Een unieke kans. Bovendien staat al een tweede editie van de UYG gepland in Brugge voor oktober 2024. Dankzij deze samenwerking op lange termijn werken we blijvend en langdurig aan inclusie, een doelstelling die we vandaag al waarmaken door met onze Sportdienst projecten op te zetten, onder meer in het kader van G-sport (G-Dansant, belevingsloop, …), voor mensen in kansarmoede (Start to Move, netwerk vrijetijdsparticipatie, UiTPAS, …) en voor anderstaligen (OKAN en BENO).’

De Urban Youth Games keren in oktober 2024 terug naar Brugge, waar ze een inclusief sportprogramma zullen aanbieden.

 

Over de Urban Youth Games

De Urban Youth Games bieden een gratis sociaalontwikkelingsplan gedurende het hele schooljaar. Het doel is om kinderen met verschillende achtergronden met en zonder beperking te verenigen. Het schoolprogramma bestaat uit playbooks, challenges en evenementen (regionaal en nationaal) en laat kinderen de toegevoegde waarde van inclusie ontdekken. We moedigen hen aan om met een open geest van elkaar te leren en obstakels te overwinnen. 

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.