Vernieuwd stadslabo

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Sinds de jaren 1970 heeft Brugge zich gepositioneerd als een voorloper op het gebied van milieubescherming. Door voortdurende investeringen en een gedegen milieubeleid, is de stad vandaag de dag niet alleen een van de meest nette, maar ook een van de meest aantrekkelijke steden in Europa. Een cruciale speler in dit streven naar milieuzorg is het Brugse stadslabo, opgericht in 1979 als onderdeel van de milieudienst van de stad. Nu kreeg dit stadslabo een grondige vernieuwing.

Het stadslabo vervult een breed scala aan taken, variërend van het monitoren van de water- en luchtkwaliteit tot het uitvoeren van analyses voor de opvolging van milieuklachten en het inventariseren van het milieubeleid. Door nauwgezette monitoring draagt het stadslabo bij aan de voortdurende verbetering van de milieukwaliteit en de gezondheid van zowel de inwoners van Brugge als het lokale ecosysteem.

Een belangrijk kenmerk van het stadslabo is de erkenning en accreditatie volgens internationale normen, wat garandeert dat de hoogste kwaliteitsstandaarden worden gehandhaafd en dat de verstrekte gegevens direct bruikbaar zijn voor lokale milieuhandhaving. Het stadslabo is sinds 1989 erkend door VITO en sinds 2012 geaccrediteerd door BELAC volgens de internationale ISO/IEC norm 17025. Deze accreditatie bevestigt de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de laboratoriumanalyses die worden uitgevoerd.

Door onze waakzame monitoring van het milieu en een proactieve houding is Brugge al van veel milieuhinder en gezondheidsproblemen gespaard gebleven. Dat komt zowel de gezondheid van de Bruggeling als het Brugse ecosysteem ten goede. Zo houden we waterlozingen en luchtemissies van bedrijven in de gaten en kunnen we snelle interventies opzetten bij milieu-incidenten. Zwemmen in oppervlaktewater én zwembaden kan in Brugge optimaal door nauwe opvolging, en monitoring van de water- en luchtkwaliteit.”

 

Digitalisering en innovatie

Naast traditionele laboratoriumwerkzaamheden heeft het stadslabo geïnvesteerd in digitalisering en innovatie. Dankzij een uitgebreid netwerk van sensoren en monitors worden gegevens verzameld over luchtkwaliteit, geluid en waterkwaliteit, wat essentiële informatie biedt voor het formuleren van een effectief milieubeleid. 

 

Klaar voor de komende decennia

Het stadslabo is nu volledig gerenoveerd en gemoderniseerd, waardoor het klaar is voor de komende decennia. We investeerden in elektrische transportmiddelen voor onze laboranten en verwelkomden een nieuwe kwaliteits- en dataverantwoordelijke om onze expertise uit te breiden. Binnenkort implementeren we een geavanceerd informatiemanagementsysteem voor beter beheer van meetresultaten. In 2023 hebben we onze tariefstructuur herzien en in de toekomst plannen we om onze diensten uit te breiden naar omliggende gemeenten.

Nieuws

Deze zomer terug zwemmen in de Brugse reien

Op 29 juni 2024 is de zwemzone aan de Coupure opnieuw open. Liefhebbers van openwaterzwemmen kunnen er terecht tot en met zondag 1 september voor een frisse duik in onze Brugse Reien. Een unieke belevenis! De zwemzone bevindt zich aan de Coupure, met ingang aan de Predikherenrei. Zwemmen kan elke dag van 13.00 tot 20.00 uur. Redders houden een oogje in het zeil. Zwemmen is er gratis.

 

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.