Vernieuwd stadslabo

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Sinds de jaren 1970 heeft Brugge zich gepositioneerd als een voorloper op het gebied van milieubescherming. Door voortdurende investeringen en een gedegen milieubeleid, is de stad vandaag de dag niet alleen een van de meest nette, maar ook een van de meest aantrekkelijke steden in Europa. Een cruciale speler in dit streven naar milieuzorg is het Brugse stadslabo, opgericht in 1979 als onderdeel van de milieudienst van de stad. Nu kreeg dit stadslabo een grondige vernieuwing.

Het stadslabo vervult een breed scala aan taken, variërend van het monitoren van de water- en luchtkwaliteit tot het uitvoeren van analyses voor de opvolging van milieuklachten en het inventariseren van het milieubeleid. Door nauwgezette monitoring draagt het stadslabo bij aan de voortdurende verbetering van de milieukwaliteit en de gezondheid van zowel de inwoners van Brugge als het lokale ecosysteem.

Een belangrijk kenmerk van het stadslabo is de erkenning en accreditatie volgens internationale normen, wat garandeert dat de hoogste kwaliteitsstandaarden worden gehandhaafd en dat de verstrekte gegevens direct bruikbaar zijn voor lokale milieuhandhaving. Het stadslabo is sinds 1989 erkend door VITO en sinds 2012 geaccrediteerd door BELAC volgens de internationale ISO/IEC norm 17025. Deze accreditatie bevestigt de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de laboratoriumanalyses die worden uitgevoerd.

Door onze waakzame monitoring van het milieu en een proactieve houding is Brugge al van veel milieuhinder en gezondheidsproblemen gespaard gebleven. Dat komt zowel de gezondheid van de Bruggeling als het Brugse ecosysteem ten goede. Zo houden we waterlozingen en luchtemissies van bedrijven in de gaten en kunnen we snelle interventies opzetten bij milieu-incidenten. Zwemmen in oppervlaktewater én zwembaden kan in Brugge optimaal door nauwe opvolging, en monitoring van de water- en luchtkwaliteit.”

 

Digitalisering en innovatie

Naast traditionele laboratoriumwerkzaamheden heeft het stadslabo geïnvesteerd in digitalisering en innovatie. Dankzij een uitgebreid netwerk van sensoren en monitors worden gegevens verzameld over luchtkwaliteit, geluid en waterkwaliteit, wat essentiële informatie biedt voor het formuleren van een effectief milieubeleid. 

 

Klaar voor de komende decennia

Het stadslabo is nu volledig gerenoveerd en gemoderniseerd, waardoor het klaar is voor de komende decennia. We investeerden in elektrische transportmiddelen voor onze laboranten en verwelkomden een nieuwe kwaliteits- en dataverantwoordelijke om onze expertise uit te breiden. Binnenkort implementeren we een geavanceerd informatiemanagementsysteem voor beter beheer van meetresultaten. In 2023 hebben we onze tariefstructuur herzien en in de toekomst plannen we om onze diensten uit te breiden naar omliggende gemeenten.

Nieuws

1000 km voor Kom op tegen Kanker

15 voetbalvelden aan federale kantoorruimte staat leeg

De Federale regering kocht eind 2021 twee kantoorgebouwen in de buurt van het Noordstation. Onder andere het Crisiscentrum en de Staatsveiligheid moeten daar een plekje krijgen. Er was voorzien dat de werken in oktober 2023 zouden gefinaliseerd zijn. Intussen is dat al verschoven naar het voorjaar van 2026. 5 jaar leegstand dus! De Regie der Gebouwen wijst ondertussen op de ‘omvang en specificiteit’ van de werken als reden voor de vertraging. Ondertussen stapelen de kosten op.

Omgevingsvergunning verzekert duurzame toekomst van Sint-Godelieveabdij

Het college van burgmeester en schepenen heeft op 21 oktober 2024 beslist om een omgevingsvergunning af te leveren voor de Sint-Godelieveabdij in de Boeveriestraat.

In 2023 werd al een eerste omgevingsvergunning afgeleverd voor het restaureren van de tuinmuren. Toen werd ook een kleine deuropening heropend in te tuinmuur, dicht bij ‘The tower of balance’ van afgelopen Triënnale, waardoor bezoekers konden binnenkijken in de boomgaard”Met de huidige aanvraag wordt een grote stap gezet om een duurzame toekomst voor de abdij te verzekeren, waar de diverse tuinen een belangrijk deel van uitmaken. Het slot wordt gerestaureerd met onder andere aanpak van het schrijnwerk (deels herstel, deels nieuw), vernieuwen van de daken, inbrengen van hedendaagse technieken en isolatiemaatregelen.