Vlinders voor sterrenkindjes

Publicatiedatum

Tags

Brugge

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Sinds 2018 kunnen levenloos geboren kinderen een naam en een voornaam krijgen. Deze kindjes worden ‘sterrenkinderen’ genoemd. In Brugge wordt steeds meer aandacht besteed aan de nood aan een waardige herdenkingsplaats. Op de Centrale Begraafplaats in Assebroek werd een serene herdenkingszone ingericht, waar ouders en nabestaanden in alle rust kunnen rouwen en herinneren. Nieuw in deze zone is de mogelijkheid om een vlinder te plaatsen in de begraaftuin of aan de gedenkwand in de strooiweide.

De herdenkingszone op de begraafplaats in Assebroek biedt een rustige en troostende omgeving voor ouders die een sterrenkindje verloren hebben. De zone bestaat uit een rust- en bezinningsplek, een begraafzone, een urnezone en een strooiweide. Ouders die een zwangerschapsverlies voor 20 weken meemaakten, kunnen hun kindje hier eveneens symbolisch herdenken. De verschillende zones zijn met elkaar verbonden door een wandelpad en worden gekenmerkt door een cirkelvormig gedenkmonument in cortenstaal. Dit kunstwerk symboliseert verbondenheid, troost en steun. De toevoeging van vlinders versterkt dit gevoel en biedt een persoonlijk herdenkingssymbool voor ouders.

Vlinders als symbool van herinnering

Ouders kunnen nu een vlinder in een piketvorm plaatsen in de begraaftuin, zowel in gekleurde als in cortenstaal-uitvoering. Het verlies van een kind is hartverscheurend, en we willen ouders de gelegenheid geven om hun verdriet op een waardige en respectvolle manier te verwerken. Deze herdenkingszone biedt hen een plek van troost, waar ze herinneringen kunnen ophalen en elkaar kunnen ontmoeten. De vlinders brengen symbolisch kleur in het landschap. Aan de gedenkwand in de strooiweide zijn reeds vaste vlinders gemonteerd, maar ouders kunnen ook nieuwe vlinders toevoegen. Door variatie in grootte en kleur krijgt de plek een persoonlijke en kleurrijke uitstraling.

Een vlinder aanvragen

Ouders die een vlinder willen laten plaatsen, kunnen dit aanvragen via de dienst Overlijden van Stad Brugge, een begrafenisondernemer of de pastorale dienst van het ziekenhuis. Dit kan ook met terugwerkende kracht. De kostprijs bedraagt 52 euro per vlindertje, zowel voor een vlinder op de wand in de strooiweide als voor een vlinder in de begraaftuin. Het monument en de vlinders werden vervaardigd in cortenstaal door aannemer IZR (Maarten Schaubroeck) uit Houthulst. De totale kostprijs van het project bedraagt 192.753 euro.

 

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧