Voorstelling kunstenaars Triënnale

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Van zaterdag 13 april tot zondag 1 september 2024 neemt Triënnale Brugge met Spaces of Possibility opnieuw bijna vijf maanden lang de straten van de historische binnenstad en Zeebrugge in met hedendaagse kunst- en architectuurinstallaties. Samen met twaalf kunstenaars en architecten houdt Triënnale Brugge voor haar vierde editie het sluimerend potentieel van de steeds veranderende stad tegen het licht: met artistieke ingrepen dagen ze bestaande locaties uit, verbinden ze stadsdelen en gaan ze op zoek naar verborgen schoonheid. Met dit evenement, waarbij hedendaagse kunst en architectuur versmelten met de Unesco-context van Brugge, neemt Triënnale Brugge een unieke plaats in in het Belgisch kunstenlandschap.

 

Twaalf kunstenaars en architecten van over de hele wereld nemen de morfologie van Brugge onder de loep, brengen lacunes in kaart en geven – voor even – een nieuwe invulling aan on(der)benutte of weinig opgemerkte locaties in de stad. Met hun artistieke ingrepen en grootschalige installaties verbinden ze stadsdelen, tonen ze nieuwe vormen van gebruik en gaan ze op zoek naar schoonheid in wat veelal over het hoofd wordt gezien.

De werken voornamelijk rond Centrum en West-Brugge en een in Zeebrugge gaan in op haar geschiedenis, het rijke patrimonium en creëren nieuwe sociale, maatschappelijke en ecologische verhaallijnen die niet alleen voor Brugge, maar ook voor steden wereldwijd een aanzet kunnen vormen tot een verdere duurzame transformatie.  

Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility is een uitnodiging om het gekende terrein te verlaten, inspiratie op te doen en zich te laten verwonderen door hoe het óók kan. Een oefening in verbeeldingskracht, een blik op wat Brugge, en ruimer de stad, kan zijn, vandaag en in de toekomst.

DEELNEMENDE KUNSTENAARS EN ARCHITECTEN

Iván Argote (CO)
°1983, Bogota, woont en werkt in Parijs, FR


Bangkok Project Studio (TH)
Opgericht in 2003 in Bangkok, door Boonserm Premthada (°1966, Bangkok, TH)Mariana Castillo Deball (MX)
 °1975, Mexico-Stad, woont en werkt in Berlijn, DE


Counterspace (ZA)
Opgericht in 2014 in Johannesburg, door Sumayya Vally (°1990, Laudium, ZA)

Mona Hatoum (LB | UK)
°1952, Beiroet, woont en werkt in Londen, UK


Ivan Morison (UK)
°1974, Istanbul, woont en werkt in Hereford en Noordwest Wales, UKNorell/Rodhe (SE)

Opgericht in 2012 in Stockholm door

Daniel Norell (°1973, Stockholm, SE) en Einar Rodhe (°1982, Uppsala, SE)

 

Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects (JP)

Opgericht in 2007 in Tokio door

Shingo Masuda (°1982, Tokio, JP) en Katsuhisa Otsubo (°1983, Saitama, JP)


SOIL (US)

Opgericht in 2008 in New York door

Florian Idenburg (°1975, Haarlem, NL) en Jing Liu (°1980, Nanjing, CH)

 

Studio Ossidiana (NL)

Opgericht in 2015 in Rotterdam door

Alessandra Covini (°1988, Milaan, IT) en Giovanni Bellotti (°1987, Pavia, IT)

Adrien Tirtiaux (BE)

°1980, Etterbeek, woont en werkt in Antwerpen, BE

Traumnovelle (BE)
Opgericht in 2015 in Brussel door Léone Drapeaud (°1987, Canberra, AU),
Manuel León Fanjul (°1990, Charleroi, BE) en Johnny Leya (°1990, Kinshasa, CD)

 

 

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.