Voorstelling kunstenaars Triënnale

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Van zaterdag 13 april tot zondag 1 september 2024 neemt Triënnale Brugge met Spaces of Possibility opnieuw bijna vijf maanden lang de straten van de historische binnenstad en Zeebrugge in met hedendaagse kunst- en architectuurinstallaties. Samen met twaalf kunstenaars en architecten houdt Triënnale Brugge voor haar vierde editie het sluimerend potentieel van de steeds veranderende stad tegen het licht: met artistieke ingrepen dagen ze bestaande locaties uit, verbinden ze stadsdelen en gaan ze op zoek naar verborgen schoonheid. Met dit evenement, waarbij hedendaagse kunst en architectuur versmelten met de Unesco-context van Brugge, neemt Triënnale Brugge een unieke plaats in in het Belgisch kunstenlandschap.

 

Twaalf kunstenaars en architecten van over de hele wereld nemen de morfologie van Brugge onder de loep, brengen lacunes in kaart en geven – voor even – een nieuwe invulling aan on(der)benutte of weinig opgemerkte locaties in de stad. Met hun artistieke ingrepen en grootschalige installaties verbinden ze stadsdelen, tonen ze nieuwe vormen van gebruik en gaan ze op zoek naar schoonheid in wat veelal over het hoofd wordt gezien.

De werken voornamelijk rond Centrum en West-Brugge en een in Zeebrugge gaan in op haar geschiedenis, het rijke patrimonium en creëren nieuwe sociale, maatschappelijke en ecologische verhaallijnen die niet alleen voor Brugge, maar ook voor steden wereldwijd een aanzet kunnen vormen tot een verdere duurzame transformatie.  

Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility is een uitnodiging om het gekende terrein te verlaten, inspiratie op te doen en zich te laten verwonderen door hoe het óók kan. Een oefening in verbeeldingskracht, een blik op wat Brugge, en ruimer de stad, kan zijn, vandaag en in de toekomst.

DEELNEMENDE KUNSTENAARS EN ARCHITECTEN

Iván Argote (CO)
°1983, Bogota, woont en werkt in Parijs, FR


Bangkok Project Studio (TH)
Opgericht in 2003 in Bangkok, door Boonserm Premthada (°1966, Bangkok, TH)Mariana Castillo Deball (MX)
 °1975, Mexico-Stad, woont en werkt in Berlijn, DE


Counterspace (ZA)
Opgericht in 2014 in Johannesburg, door Sumayya Vally (°1990, Laudium, ZA)

Mona Hatoum (LB | UK)
°1952, Beiroet, woont en werkt in Londen, UK


Ivan Morison (UK)
°1974, Istanbul, woont en werkt in Hereford en Noordwest Wales, UKNorell/Rodhe (SE)

Opgericht in 2012 in Stockholm door

Daniel Norell (°1973, Stockholm, SE) en Einar Rodhe (°1982, Uppsala, SE)

 

Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects (JP)

Opgericht in 2007 in Tokio door

Shingo Masuda (°1982, Tokio, JP) en Katsuhisa Otsubo (°1983, Saitama, JP)


SOIL (US)

Opgericht in 2008 in New York door

Florian Idenburg (°1975, Haarlem, NL) en Jing Liu (°1980, Nanjing, CH)

 

Studio Ossidiana (NL)

Opgericht in 2015 in Rotterdam door

Alessandra Covini (°1988, Milaan, IT) en Giovanni Bellotti (°1987, Pavia, IT)

Adrien Tirtiaux (BE)

°1980, Etterbeek, woont en werkt in Antwerpen, BE

Traumnovelle (BE)
Opgericht in 2015 in Brussel door Léone Drapeaud (°1987, Canberra, AU),
Manuel León Fanjul (°1990, Charleroi, BE) en Johnny Leya (°1990, Kinshasa, CD)

 

 

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.