Vrijwilligers maken komaf met Aziatische hoornaars

Publicatiedatum

Tags

Brugge

Auteur

Bart Lambrecht

Deel dit artikel

Stad Brugge zet dit jaar extra stappen in de bestrijding van de Aziatische hoornaar, een invasieve wespensoort die de biodiversiteit ernstig bedreigt. Sinds 2023 werkt de stad samen met Provincie West-Vlaanderen aan een intensieve aanpak: het opsporen van nesten, het financieren van de bestrijding en het inzetten op ‘spring trapping’ – het vangen van jonge koninginnen.

De Aziatische hoornaar, te herkennen aan zijn donkere kleur, een oranje-gele ring op het achterlijf en gele pootuiteinden, vormt een grote bedreiging voor de inheemse bijenpopulaties. Sinds 2016 heeft de soort zich sterk verspreid in Vlaanderen. Om de impact op bijen en biodiversiteit te beperken, nam Stad Brugge in 2023 het initiatief om nesten actief op te sporen en te vernietigen.

Succesvolle resultaten in 2023 en 2024
Dankzij de inzet van opgeleide vrijwilligers, ‘Vespa Watchers’, en de steun van burgers werden in 2023 maar liefst 111 nesten opgespoord en bestreden. In 2024 werd de aanpak nog versterkt: 145 nesten werden professioneel vernietigd, 16 bijkomende nesten werden aangepakt door imkers of de brandweer. In totaal kwamen 210 meldingen binnen, waarvan sommige valse of dubbele meldingen waren.

De stad benadrukt dat er geen toename is van nesten, maar dat door intensieve opsporing meer nesten aan het licht komen. De kosten voor de bestrijding bedroegen in 2024 12.746,33 euro. Voor burgers is het laten verwijderen van een nest gratis, mits ingeschakeld via een erkende Vespawatch-bestrijder.

Spring trapping en meters/petersysteem
In 2024 introduceerde Brugge de methode van ‘spring trapping’: bijna 300 vallen werden strategisch uitgezet, waarmee 197 jonge koninginnen werden gevangen voordat ze nieuwe nesten konden starten. Dit jaar worden nog eens 210 vallen gratis aangeboden aan inwoners.

Nieuw in 2025 is de inzet van meters en peters: vrijwilligers die meerdere vallen beheren in een bepaalde regio. Via een interactieve kaart kunnen zij zelf hun regio claimen en het aantal vallen beheren, met een minimumafstand van 200 meter tussen de vallen. Stad Brugge levert alle materialen en lokstoffen en zorgt voor opleidingssessies voor de vrijwilligers.

Blijven inzetten op waakzaamheid en samenwerking
Stad Brugge blijft volop inzetten op communicatie, sensibilisering en bestrijding. Burgers worden opgeroepen om waakzaam te blijven en verdachte nesten tijdig te melden. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van vrijwilligers, stadsdiensten en de provincie kan Brugge blijven bouwen aan een biodiverse, veilige leefomgeving.

De inzet van meters en peters is cruciaal voor de uitbreiding van deze actie en de bescherming van de bijenpopulaties. Door samen te werken met vrijwilligers, imkers en de Provincie West-Vlaanderen wordt de verspreiding van de Aziatische hoornaar succesvol aangepakt, waardoor de stad veiliger en biodiverser wordt.

Meer info:
https://www.brugge.be/klimaat-milieu-natuur/dieren-dierenwelzijn/overlast/aziatische-hoornaar

Nieuws

Vijver Koude Keuken gezuiverd

De vijver van de Koude Keuken is een populaire plek voor vissers dankzij de vele karpers. Ook de Brugse IJsberen nemen er wekelijks een frisse duik, en Duikclub RDS gebruikt de vijver als oefenterrein. Na grondig onderzoek neemt Stad Brugge nu maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. In totaal wordt 4.500 kilogram coccolietenkrijt met een stadsboot over het water verspreid.

 

Wiletjesplezier: pumptrack on tour

Stad Brugge blijft inzetten op buitenspeelplezier en sport met een mobiele pumptrack: een golvend parcours dat jong en oud uitnodigt om op een leuke en sportieve manier te bewegen. In juni staat de pumptrack opgesteld in het Sint-Donaaspark in Zeebrugge. Daarna reist ze verder naar andere Brugse wijken, waar ze telkens een maand blijft staan. Met deze installatie wil de stad kinderen en jongeren aanmoedigen om meer buiten te spelen.

 

Nieuwe looproutes in Sint-Michiels

Brugge heeft er drie nieuwe ‘Loopbanen’ bij: bewegwijzerde routes van Sport Vlaanderen, gelegen in de buurt van het station aan de kant van Sint-Michiels. Deze routes — een groene lus van 1,7 kilometer, een blauwe van 4,2 kilometer en een oranje van 7 kilometer — zijn ideaal voor werknemers van omliggende bedrijven en overheidsdiensten, maar ook voor studenten van de nabijgelegen (hoge)scholen.