Waarschuwingsbord zeehonden

Publicatiedatum

Tags

Brugge

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Op de agenda van de gemeenteraad van maandag 24 februari 2025 staat een voorstel tot goedkeuring van een wijziging in de politieverordening met betrekking tot het strand en de duinen, specifiek over de aanwezigheid van honden op het strand. Daarnaast heeft Stad Brugge een extra waarschuwingsbord geplaatst langs de Zeebrugse muur om bezoekers te wijzen op de aanwezigheid van zeehonden. Dit initiatief draagt bij aan de bescherming van deze kwetsbare dieren, die zoveel mogelijk ongestoord moeten kunnen rusten.

 

Politieverordening

Naar aanleiding van een schriftelijke vraag om het strand van Zeebrugge tijdens de zomermaanden toegankelijker te maken voor inwoners van en tweedeverblijvers in onze kustgemeente en hun honden, wordt de politieverordening gewijzigd. Momenteel zijn honden niet toegelaten van 15 maart tot 15 oktober in de eigenlijke bad-/strandzone.

Om tegemoet te komen aan de hondeneigenaars werd voorgesteld om een uurbepaling toe te voegen aan de verbodsperiode, namelijk tussen 10.00 en 20.00 uur. Voordien en nadien zullen honden dus wel toegelaten zijn in de strandzone die zich bevindt tussen het einde van de zeedijk/begin van de duinen tot aan de St George’s Day-wandeling, vanaf de dijk tot aan de laagwaterlijn en in het strand- en zeewater. In dezelfde periode zijn honden wel vrij maar onder toezicht van de eigenaars toegelaten in de strandzone tussen het einde van de zeedijk tot aan de grens met Blankenberge. Van 16 oktober tot 14 maart zijn honden vrij maar onder toezicht van de eigenaars toegelaten op de gehele strandzone van Zeebrugge.

Extra waarschuwingsbord zeehonden

Stad Brugge heeft een bijkomend waarschuwingsbord geplaatst langs de Zeebrugse muur om bezoekers bewust te maken van de aanwezigheid van zeehonden. Dit initiatief is belangrijk voor de bescherming van deze kwetsbare dieren, die zo veel mogelijk ongestoord moeten kunnen rusten.

Volgens de databank van de vzw NorthSealTeam werden er in 2024 maar liefst 30 zeehonden gesignaleerd in Zeebrugge. Het aantal bestond uit dertien gewone jonge zeehonden, twee gewone puppy zeehonden, dertien grijze puppy zeehonden en twee onbekende zeehonden. Het werkelijke aantal zeehonden dat aan land kwam, maar niet werd gesignaleerd, is onbekend, maar ligt waarschijnlijk hoger.

Door dit extra waarschuwingsbord te plaatsen, willen we wandelaars aan de Zeebrugse muur bewust maken van de kwetsbaarheid van zeehonden. Het is van groot belang dat we samen zorgen voor een veilige en rustige omgeving voor deze dieren. We willen iedereen aanmoedigen om respectvol om te gaan met de zeehonden en hen de ruimte te geven die ze nodig hebben om te rusten.

Een waarschuwingsbord speelt een belangrijke rol in het verminderen van incidenten tussen honden en zeehonden. In 2024 werden er drie ernstige bijtincidenten geregistreerd. Gezien het aantal meldingen, is het waarschijnlijk dat er meer incidenten zijn geweest die niet gemeld werden.

Het bijkomende waarschuwingsbord is geplaatst op een strategische locatie langs de Zeebrugse muur, een populaire plek voor wandelaars.

Voor meer informatie of om een zeehond te melden, kunnen mensen het noodnummer van de vzw NorthSealTeam bellen op 0491 743278.

Ook op de stadswebsite vind je hierover meer info: https://www.brugge.be/klimaat-milieu-natuur/dieren-dierenwelzijn/houden-van-dieren/zeehonden-zeebrugge

 

 

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧