Wachtaccommodatie centrumshuttle

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De Brugse centrumshuttle blijft een populaire vervoersoplossing, met meer dan 200.000 ritten in 2024. Om het comfort te verbeteren, plaatste Stad Brugge zitbanken aan verschillende haltes.

De Brugse centrumshuttle blijft een populaire en toegankelijke vervoersoplossing. In 2024 werden opnieuw meer dan 200.000 ritten gemaakt. Om het comfort voor reizigers verder te verbeteren, plaatsten we zitbanken aan verschillende haltes. Vooral oudere en minder mobiele Bruggelingen vroegen hier regelmatig naar. Ongeveer 1,5% van de gebruikers heeft een verminderde mobiliteit, wat neerkomt op enkele duizenden reizigers per jaar. Maar ook voor andere passagiers is een rustpunt aan de halte mooi meegenomen.

Het plaatsen van de zitbanken past binnen de ambitieuze toegankelijkheidsdoelstellingen van de Stad. Eind vorig jaar werd Brugge nog door Vlaanderen bekroond als ‘Meer Mobiele Gemeente’ voor haar inspanningen rond mobiliteit en toegankelijkheid. De Stad blijft zich inzetten voor toegankelijke voetpaden en haltes, en het voorzien van rustpunten speelt hierin een essentiële rol.

Toekomstplannen voor de centrumshuttle

In 2025 staan enkele veranderingen voor de centrumshuttle op de planning. Het stadsbestuur wil de dienstverlening betalend maken voor toeristen. Ondanks verschillende initiatieven - zoals het verwijderen van het ‘gratis’-opschrift, extra signalisatie naar de bussen van De Lijn en gerichte communicatie - blijven veel toeristen de centrumshuttle als een sightseeingbus zien. Een ticketprijs invoeren is dan ook een logische volgende stap. De exacte kostprijs per rit moeten we nog bepalen.

De centrumshuttle wordt volledig gefinancierd door Stad Brugge en dient als aanvulling op de dienstverlening van De Lijn. De nieuwe zitbanken werden geplaatst aan volgende haltes: Katelijnestraat, Dijver (in heraanleg), Howest, Ezelstraat (in heraanleg), Garenmarkt en Bargeweg. Op andere locaties was er al een bankje aanwezig of bleek plaatsing ruimtelijk niet mogelijk.

Meer informatie over de centrumshuttle: www.brugge.be/centrumshuttle.  

 

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧