Watertoren thuis voor gierzwaluwen

Publicatiedatum

Tags

Brugge

Auteur

Bart Lambrecht

Deel dit artikel

Farys en Stad Brugge werken samen om de recent gerenoveerde watertoren aan de Maalsesteenweg in Sint-Kruis niet alleen technisch, maar ook ecologisch klaar te maken voor de toekomst. Tijdens de renovatie werden extra maatregelen genomen om bedreigde diersoorten zoals gierzwaluwen, vleermuizen en de zwarte roodstaart meer nestgelegenheid te bieden. De watertoren wordt zo een mooi voorbeeld van hoe infrastructuur, erfgoed en biodiversiteit hand in hand kunnen gaan.

De 43 meter hoge toren, gebouwd in 1967, heeft een drinkwatercapaciteit van één miljoen liter en speelt een essentiële rol in het drinkwaternetwerk. Dankzij de hoogte van de kuip garandeert de toren een constante waterdruk van ongeveer drie bar. Bovendien fungeert hij als buffer bij stroomuitval en vangt hij drukstoten op in het leidingnet, wat de duurzaamheid en stabiliteit van het systeem ten goede komt.

Tijdens de renovatiewerken werd bewust gekozen om ook ruimte te geven aan de natuur. Op 40 meter hoogte zijn zestien nestkasten geplaatst, bedoeld voor onder meer gierzwaluwen, die in Vlaanderen onder druk staan door een gebrek aan geschikte nestplaatsen. Op lagere hoogten werden nog vier bijkomende nestkasten ingebouwd. Deze ingrepen komen ook vleermuizen en zwarte roodstaarten ten goede. Stad Brugge draagt 3.630 euro bij aan de kosten van deze ecologische aanpassingen, waaronder de plaatsing van een informatief bord dat bezoekers wijst op de ecologische meerwaarde van het project.

Met deze ingrepen wordt voortgebouwd op eerdere inspanningen van de stad om zwaluwen te ondersteunen. Sinds 2005 stimuleert Brugge via een subsidiereglement het behoud van zwaluwen. Dankzij de samenwerking met Farys krijgt die inzet nu een extra dimensie, met als doel het versterken van een duurzame broedkolonie op een van de meest herkenbare gebouwen van de stad.

Aan de voet van de toren werd een infobord geplaatst dat voorbijgangers informeert over zowel de werking van de watertoren als over de ecologische maatregelen. Op die manier wordt ook het brede publiek bewust gemaakt van het belang van biodiversiteit in stedelijke infrastructuur. De gerenoveerde toren bewijst zo dat techniek, erfgoed en natuur perfect kunnen samengaan.

Nieuws

Vijver Koude Keuken gezuiverd

De vijver van de Koude Keuken is een populaire plek voor vissers dankzij de vele karpers. Ook de Brugse IJsberen nemen er wekelijks een frisse duik, en Duikclub RDS gebruikt de vijver als oefenterrein. Na grondig onderzoek neemt Stad Brugge nu maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. In totaal wordt 4.500 kilogram coccolietenkrijt met een stadsboot over het water verspreid.

 

Wiletjesplezier: pumptrack on tour

Stad Brugge blijft inzetten op buitenspeelplezier en sport met een mobiele pumptrack: een golvend parcours dat jong en oud uitnodigt om op een leuke en sportieve manier te bewegen. In juni staat de pumptrack opgesteld in het Sint-Donaaspark in Zeebrugge. Daarna reist ze verder naar andere Brugse wijken, waar ze telkens een maand blijft staan. Met deze installatie wil de stad kinderen en jongeren aanmoedigen om meer buiten te spelen.

 

Nieuwe looproutes in Sint-Michiels

Brugge heeft er drie nieuwe ‘Loopbanen’ bij: bewegwijzerde routes van Sport Vlaanderen, gelegen in de buurt van het station aan de kant van Sint-Michiels. Deze routes — een groene lus van 1,7 kilometer, een blauwe van 4,2 kilometer en een oranje van 7 kilometer — zijn ideaal voor werknemers van omliggende bedrijven en overheidsdiensten, maar ook voor studenten van de nabijgelegen (hoge)scholen.