Wintergloed verandert Brugge in een magisch sprookje

Publicatiedatum

Tags

Brugge

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Voor de vierde keer zetten we de schoonheid van onze stad en de magie van licht samen in om een unieke wintersfeer te scheppen. ‘Ontwaken’ is dit jaar het thema van Brugges Lichtbelevingswandeling. Dat de stad wakker is, zal in deze editie van Wintergloed blijken op acht iconische, fascinerende plekken.

Dit jaar is er een compact, maar indrukwekkend parcours: we maken het gezellig met enkele prachtige lichtkunstwerken, verspreid over een wandeling van 2,8 kilometer. Bij elke installatie staat een infozuil en een plannetje zodat het geheel overzichtelijk en makkelijk bereikbaar is. 

Het lichtparcours toont de stad in al haar verscheidenheid: het BMCC wordt uitgelicht: een plek van internationale ontmoetingen in een stadsdeel dat de voorbije jaren veel nieuwe, dynamiserende functies kreeg. Met washlights en lasermapping wordt het iconisch potentieel van dit innovatieve gebouw in de verf gezet.

We gaan ook niet  aan onze historische monumenten voorbij: videomapping wekt de ruïne van het oude waterhuis langs de groene vesten tot leven en duizenden ledlichtjes blazen de tuin van de Sint-Godelieveabdij een nieuwe adem in. We zouden niet in Brugge zijn als we water geen rol lieten spelen in de betovering: de Kapucijnenrei en de fontein in het Koning Albert I-park vormen een dankbaar canvas, en dat geldt ook voor het groen van onze parken. Ook de winterbar en de schaatspiste betrekken we in het lichtverhaal. Afwisseling troef dus, en alles op maat van onze prachtige stad. 

Tot en met 8 januari krijgt wandelen in Brugge een extra dimensie, want de stad zal de komende winterweken elke avond, rond het uur dat de zon gaat slapen, magisch ontwaken. Elke dag van 17u00 tot 24u00 kan je lichtinstallaties bewonderen. 

Foto: Kris Blomme

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.