Wintergloed verandert Brugge in een magisch sprookje

Publicatiedatum

Tags

Brugge

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Voor de vierde keer zetten we de schoonheid van onze stad en de magie van licht samen in om een unieke wintersfeer te scheppen. ‘Ontwaken’ is dit jaar het thema van Brugges Lichtbelevingswandeling. Dat de stad wakker is, zal in deze editie van Wintergloed blijken op acht iconische, fascinerende plekken.

Dit jaar is er een compact, maar indrukwekkend parcours: we maken het gezellig met enkele prachtige lichtkunstwerken, verspreid over een wandeling van 2,8 kilometer. Bij elke installatie staat een infozuil en een plannetje zodat het geheel overzichtelijk en makkelijk bereikbaar is. 

Het lichtparcours toont de stad in al haar verscheidenheid: het BMCC wordt uitgelicht: een plek van internationale ontmoetingen in een stadsdeel dat de voorbije jaren veel nieuwe, dynamiserende functies kreeg. Met washlights en lasermapping wordt het iconisch potentieel van dit innovatieve gebouw in de verf gezet.

We gaan ook niet  aan onze historische monumenten voorbij: videomapping wekt de ruïne van het oude waterhuis langs de groene vesten tot leven en duizenden ledlichtjes blazen de tuin van de Sint-Godelieveabdij een nieuwe adem in. We zouden niet in Brugge zijn als we water geen rol lieten spelen in de betovering: de Kapucijnenrei en de fontein in het Koning Albert I-park vormen een dankbaar canvas, en dat geldt ook voor het groen van onze parken. Ook de winterbar en de schaatspiste betrekken we in het lichtverhaal. Afwisseling troef dus, en alles op maat van onze prachtige stad. 

Tot en met 8 januari krijgt wandelen in Brugge een extra dimensie, want de stad zal de komende winterweken elke avond, rond het uur dat de zon gaat slapen, magisch ontwaken. Elke dag van 17u00 tot 24u00 kan je lichtinstallaties bewonderen. 

Foto: Kris Blomme

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.