Zomerzwemmen in Coupure was een succes!

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De  5de editie van het zomerzwemmen in de Brugse binnenstad was een succes. Met zo’n 9 à 10.000 bezoekers die de weg naar het zwemponton vonden, is het Coupurezwemmen intussen een vaste waarde in het Brugse zomersportaanbod.

Schitterend weer, een volledig uitgerust zwemponton, proper zwemwater en een historisch kader. alle ingrediënten waren aanwezig voor een topeditie. In totaal mochten we niet minder dan 9.000 à 10.000 bezoekers ontvangen, dat is één derde meer dan in 2019 – onze vorige topeditie.

Na twee corona-jaren knoopt het initiatief dus aan met een recordopkomst. In tegenstelling tot vorige jaren waren er deze keer geen beperkingen voor wat betreft het maximum aantal bezoekers en de duur van het verblijf op het ponton. Een bezoek aan het zwemponton duurde gemiddeld 2 uur. Dit toont aan dat het niet alleen een populaire zwemplaats is, maar ook gewoon een leuke plek om te vertoeven. Er werden geen noemenswaardige incidenten gemeld en ook vanuit de buurt kregen we enkel positieve signalen. 

De zwemzone was dagelijks vrij toegankelijk tussen 13.00u en 20.00u. De organisatie kreeg heel wat vaste bezoekers over de vloer en heel wat kinderen van Brugse jeugd- en sportkampen kwamen een verfrissende duik nemen. De Coupure blijkt ook steeds vaker een populaire activiteit bij toeristen.

Voor het eerst werden ook enkele kleinschalige evenementen georganiseerd. Zo werden initiatieven als “the big jump” en een initiatie stand up paddle zeer gesmaakt door de bezoekers. In die mate zelf dat we meer en meer vragen krijgen om de Brugse waterlopen open te stellen voor kajakken en suppen.

Het zwemponton werd intussen afgebroken en de betrokken stadsdiensten kijken alweer vooruit.  We zullen onderzoeken hoe we het aanbod nog kunnen verbeteren, maar ook financieel duurzamer kunnen maken. Maar door de toenemende populariteit spreek het voor zich dat  we het recreatief openwaterzwemmen in onze binnenstad ook volgende zomer willen blijven aanbieden.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.