Zwembaden bereiden zich voor op heropening

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De drie Brugse publieke zwembaden kijken uit naar een heropstart en gaan tegemoetkomen aan hun vaste klanten. De geldigheidsdatum van de lopende abonnementen en beurtenkaarten in de Brugse zwembaden wordt verlengd met de duur van de sluiting door corona.

Op vrijdag 13 maart sloten de drie openbare zwembaden hun deuren en er is voorlopig nog geen zicht op een eventuele heropening. Het zwemwater wordt dan wel zeer strikt ontsmet waardoor virussen geen kans maken; het is vooral de omgeving van de kleedkamers die een knelpunt vormt om gebruik te kunnen toestaan. In afwachting van een heropening werden in de zwembaden diverse werken uitgevoerd en werd ook nagedacht over de heropstart.

De zwembaden in Brugge lokken op jaarbasis vele tienduizenden bezoekers. We vinden het dan ook belangrijk om in deze moeilijke periode een stand van zaken te geven, zodat de vele zwemmers wat meer duidelijkheid krijgen over de werking van de baden. Er is eerst en vooral consensus om in alle drie de baden de zwemabonnementen te verlengen voor de duur van deze coronacrisis. Ik kan ook meegeven dat er in de drie zwembaden gewerkt is om de jaarlijkse sluiting voor onderhoud, die later op het jaar gepland was, op te schuiven of zelfs volledig te schrappen. 

Jan Guilini en Interbad

Het personeel van Interbad en Jan Guilini, de baden die worden geëxploiteerd door Farys, bleef aan het werk: de jaarlijkse grote kuis werd vervroegd, schilderwerken uitgevoerd en ook de personeelsruimte van Interbad werd intussen grondig aangepakt.

Bij heropening van Interbad worden ook de publieke openingsuren verruimd. Het zwembad opent dan haar deuren terug op zaterdagmorgen van 7-12 u en ook op woensdag tussen 16u -18.45u zal er gezwommen kunnen worden. Het publiek zal op weekbasis dus 8 uur meer kunnen zwemmen. Met deze verruiming spelen de besturen van Brugge en Damme in op de vraag van het publiek: zaterdagmorgen en woensdagmiddag zijn immers populaire momenten om met het gezin te zwemmen.

Deze verruiming komt er doordat de zwemschool Swimcool haar zwemuren op zaterdagmorgen en woensdagmiddag verplaatst van Interbad naar het zwembad KTA. Op die manier behouden kinderen enerzijds de kans op een goeie en kwaliteitsvolle zwemopleiding en anderzijds creëren we ruimere openingsuren van zwembad Interbad. Hiermee wordt het zwembad van het KTA beter benut.  De stad Brugge heeft immers een overeenkomst met het KTA om de aanwezige schoolsportinfrastructuur, waaronder dus ook het zwembad, naschools ter beschikking te stellen van sportclubs.

Lago Olympia

Ook in Lago werd niet stilgezeten en wordt al concreet uitgekeken naar een heropstart. 

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.