Onze jaarlijkse afspraak achter de gevels van historische huizen ziet er dit jaar ietwat anders uit. Door de uitbraak van de corona-epidemie moest men overal de geplande evenementen schrappen.
Ook voor de organisatie van Open Monumentendag moeten we rekening houden met de maatregelen tegen de verdere verspreiding van Covid-19. Herita die instaat voor de Vlaamse organisatie van Open Monumentendag riep al in april op zoveel mogelijk in te zetten op digitale ontsluiting en te genieten van 'vakantie in eigen land' via wandelingen, fietstochten en zo voort. Klassieke openstellingen, zelfs in beperkte groepjes, bleek praktisch niet mogelijk.
Vandaar geen ‘open’ monumenten dit jaar, maar virtuele openstellingen en fiets- en wandelgidsen over Brugge en haar stenen getuigen. Het grote voordeel van deze gidsenboekjes is dat de verschillende uitgestippelde routes ook nog na het Open Monumentenweekend op eigen houtje kunnen ontdekt worden.
Ze zijn een ideale gids voor een late staycation waarmee je op elk moment een eigen erfgoeduitstap kan plannen.
De parcours hebben elk een afzonderlijk thema en nemen je mee door de historische binnenstad, haar boeiende ommeland en langs de kustlijn van Zeebrugge:
- Zeebrugge (5.000 exemplaren)
gaat over optimisme bij het ontstaan van de haven en de snelle ontnuchtering tijden de twee Wereldoorlogen. Dat vallen en weer opstaan van Zeebrugge is ook duidelijk in het huidig beeld van de gemeente en komt redelijk uitgebreid in het boekje aanbod, samen met plaats voor moderne architectuur en een beetje natuur.
- Brugge, 20 jaar Werelderfgoed (10.000 exemplaren)
gaat over de stad in 4 aspecten en waarom dat nu zo speciaal is en de moeite was/is om werelderfgoed te zijn. Verschillende wandel- en fietstochten vertellen er meer over. De grote kleppers of bekende Brugse gebouwen laten we deze keer wél links liggen
- Levende stad: Brugge is meer dan gevels, ook er achter is nog heel wat authentieks te zien. In een 40-tal winkels, b&b’s, hotels enzovoort is dat nog steeds zichtbaar;
- Snapshots van middeleeuws Brugge toont ons sporen van die roemrijke tijd. Ook hier weer meer aandacht voor die minder bekende middeleeuwse sporen en een wandeling over de Bourgondiërs & de Vlaamse Primitieven;
- Brugge als monument gaat over het stadsbeeld van Brugge en hoe dat in elkaar zit in 4 wandelingen of één lange fietstocht;
- Brugge en haar ommeland: een fietstocht van 30 km door de groene oostelijke rand van Brugge langs fraaie dorpjes, gevaarlijke wegels, grachten en veel natuur.
Daarnaast zijn er ook een hele reeks virtuele bezoeken aan de grote monumenten van de Stad mogelijk. Daarvoor kan je terecht op de websites.
Bijzonder zijn zeker de 3d-reconstructies van het Kraanplein door Levi Demeyer van de HoWest en deze van de vroegere buurt rond de Vlamingstraat vlak voor de buurt werd afgebroken voor de nieuwe stadsschouwburg. Een weekendlang zullen beide filmpjes te zien zijn in twee handelspanden langs de Vlamingsstraat.
Eind november 2020 is het ook 20 jaar geleden dat de wereld onze stad toevoegde als parel aan de kroon van het wereldpatrimonium. Als de omstandigheden het toelaten neemt onze dienst voor Monumentenzorg jou van dan af elke maand mee op ontdekking doorheen een historisch pand.
Het volledige programma vind je op https://www.brugge.be/open-monumentendag-2020