Betoging tegen racisme

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De gebeurtenissen in de Verenigde Staten krijgen wereldwijd weerklank, ook bij ons. Ook in België is er nog werk aan de winkel in de strijd tegen racisme en discriminatie. Dat is een belangrijke strijd die helaas nog al te vaak onderschat wordt door velen. Vanuit de politiek en vanuit de samenleving moeten er telkens opnieuw stappen gezet worden om racisme en discriminatie uit de wereld te helpen. Ik ben tevreden dat de Minister van Binnenlandse Zaken in commissie reeds vermeldde dat hij het coördinatiecomité van de geïntegreerde politie heeft gevraagd om alvast bij de politie de huidige aanpak inzake racisme te evalueren, ook al zijn er vandaag weinig klachten.

Maar we moeten de strijd tegen racisme en discriminatie op een goede en slimme manier voeren. De betoging van afgelopen zondag in Brussel was dat niet. Helemaal niet. 10.000 mensen die opeengepakt staan, in deze tijden mogen we dat niet toestaan. Zeker niet omdat we iedereen gevraagd hebben in hun kot te blijven, omdat we hen gevraagd hebben hun grootouders en ouders niet te bezoeken, omdat dit een totaal fout signaal is naar de zorgverleners die zich al maandenlang elke dag opnieuw inzetten. Ik hoop van harte dat we binnen twee weken niet opnieuw een stijging zien van het aantal besmettingen.

De voorbereiding en het verloop van een betoging zijn in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de burgemeester. Hij of zij moet inschatten wat de gevolgen zijn en of dit niet onverantwoord is. Wat mij betreft heeft de Brusselse burgemeester hier een foute inschatting gemaakt! In de huidige context moet daarbij rekening gehouden worden met de quarantainemaatregelen die door de Nationale Veiligheidsraad in samenspraak met de experten zijn opgesteld. 

Het is zo dat indien nodig de minister-president van Brussel vooraf kan ingrijpen, en in laatste instantie zelfs de minister van Binnenlandse Zaken, maar dan moet wel de juiste informatie doorgespeeld worden. Minister De Crem was echter duidelijk in commissie: er werd hem verzekerd dat de nodige maatregelen inzake social distancing en het dragen van mondmaskers zouden worden genomen. Dat bleek niet waar te zijn! 

Na afloop van de betoging liep de situatie dan nog eens helemaal uit de hand. Dat is bijzonder jammer, want dat helpt de strijd tegen racisme geen meter vooruit. Integendeel. En dat is toch uiteindelijk wat de meeste hier willen, dat racisme uit de wereld wordt geholpen. De plunderaars worden hopelijk dan ook zwaar gestraft.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.