Betoging tegen racisme

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De gebeurtenissen in de Verenigde Staten krijgen wereldwijd weerklank, ook bij ons. Ook in België is er nog werk aan de winkel in de strijd tegen racisme en discriminatie. Dat is een belangrijke strijd die helaas nog al te vaak onderschat wordt door velen. Vanuit de politiek en vanuit de samenleving moeten er telkens opnieuw stappen gezet worden om racisme en discriminatie uit de wereld te helpen. Ik ben tevreden dat de Minister van Binnenlandse Zaken in commissie reeds vermeldde dat hij het coördinatiecomité van de geïntegreerde politie heeft gevraagd om alvast bij de politie de huidige aanpak inzake racisme te evalueren, ook al zijn er vandaag weinig klachten.

Maar we moeten de strijd tegen racisme en discriminatie op een goede en slimme manier voeren. De betoging van afgelopen zondag in Brussel was dat niet. Helemaal niet. 10.000 mensen die opeengepakt staan, in deze tijden mogen we dat niet toestaan. Zeker niet omdat we iedereen gevraagd hebben in hun kot te blijven, omdat we hen gevraagd hebben hun grootouders en ouders niet te bezoeken, omdat dit een totaal fout signaal is naar de zorgverleners die zich al maandenlang elke dag opnieuw inzetten. Ik hoop van harte dat we binnen twee weken niet opnieuw een stijging zien van het aantal besmettingen.

De voorbereiding en het verloop van een betoging zijn in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de burgemeester. Hij of zij moet inschatten wat de gevolgen zijn en of dit niet onverantwoord is. Wat mij betreft heeft de Brusselse burgemeester hier een foute inschatting gemaakt! In de huidige context moet daarbij rekening gehouden worden met de quarantainemaatregelen die door de Nationale Veiligheidsraad in samenspraak met de experten zijn opgesteld. 

Het is zo dat indien nodig de minister-president van Brussel vooraf kan ingrijpen, en in laatste instantie zelfs de minister van Binnenlandse Zaken, maar dan moet wel de juiste informatie doorgespeeld worden. Minister De Crem was echter duidelijk in commissie: er werd hem verzekerd dat de nodige maatregelen inzake social distancing en het dragen van mondmaskers zouden worden genomen. Dat bleek niet waar te zijn! 

Na afloop van de betoging liep de situatie dan nog eens helemaal uit de hand. Dat is bijzonder jammer, want dat helpt de strijd tegen racisme geen meter vooruit. Integendeel. En dat is toch uiteindelijk wat de meeste hier willen, dat racisme uit de wereld wordt geholpen. De plunderaars worden hopelijk dan ook zwaar gestraft.

Nieuws

Deze zomer terug zwemmen in de Brugse reien

Op 29 juni 2024 is de zwemzone aan de Coupure opnieuw open. Liefhebbers van openwaterzwemmen kunnen er terecht tot en met zondag 1 september voor een frisse duik in onze Brugse Reien. Een unieke belevenis! De zwemzone bevindt zich aan de Coupure, met ingang aan de Predikherenrei. Zwemmen kan elke dag van 13.00 tot 20.00 uur. Redders houden een oogje in het zeil. Zwemmen is er gratis.

 

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.