Carrefour-site aan Maalse Steenweg wordt gemoderniseerd

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Het College leverde op 18 mei de omgevingsvergunning af voor het vernieuwen en moderniseren van de Carrefour-site aan de Maalse Steenweg. De vergunning slaat enkel op de gebouwen van Carrefour, Lunch Garden, Media Markt en Ixina. Het concept werd uitgewerkt door ABSCIS Architecten.

De site onderging de laatste jaren al een aantal veranderingen. Eerst verhuisde de Media Markt van aan het station naar een vrijgekomen deel van de Carrefour hypermarket. Daarna werd de gekende hypermarkt aangepast naar een ‘Carrefour Market’ een format dat beter aansluit bij de noden van de omgeving en dat ook minder verkeer aantrekt. Voor de hypermarkt-ervaring kan de klant nog terecht in de vestiging in B-Park. Nu wil men het winkelaanbod verder aanvullen en diversifiëren met meer kleinschalige zaken om een meer integrale winkelervaring op 1 site te kunnen aanbieden. Tegelijkertijd wordt de gelegenheid aangegrepen om met beperkte en gerichte ingrepen de verouderde site een nieuw elan te geven om een prettige winkelervaring te kunnen bieden.

Het bestaande gebouw van de Carrefour wordt grondig aangepast. De kleine winkelunits die momenteel in het gebouw gevestigd zijn maken plaats voor een nieuwe handelszaak. Het gebouw zelf krijgt een facelift met nieuwe vitrines en nieuwe dakopstanden en de dakparking wordt volledig vernieuwd. De inkom naar het gebouw wordt benadrukt door de bouw van 3 paviljoenen waarin de kleine winkelunits uit het hoofdvolume terecht kunnen. De inkom en de paviljoenen worden overdekt met een houten luifelstructuur die de overgang tussen binnen en buiten markeert. Ook de aanleg rond het gebouw wordt aangepakt, onder meer met een grote voetgangerszone voor het gebouw en nieuwe fietsstallingen. Het gebouw waarin nu Ixina in gevestigd is komt vrij en wordt met een bijkomende verdieping geschikt gemaakt voor commerciële ruimtes in combinatie met kantoor, vrij beroep of dienstverlening.

Het college heeft er in de voorwaarden bij de vergunning over gewaakt dat hinder naar de noordelijke woonwijk onder controle blijft. Zo is laden en lossen na 19 uur ’s avonds en voor 7 uur ’s morgens verboden ter hoogte van de noordelijk aanpalende percelen. Ook het afhalen van goederen door particlieren via de laad- en loszone is aan deze zijde niet toegelaten. Verder moet de afvalsortering en –verwerking binnen het gebouw gebeuren.

De vernieuwde site blijft plaats bieden aan grote winkels waar er vanuit het Brugse doelgericht kan geshopt worden. Zo blijft de site binnen het baanwinkelgeheel van de Maalse Steenweg een mooie aanvulling op de binnenstad en de handelskernen. Met deze ingrepen wordt de site in 1 klap naar de 21ste eeuw gekatapulteerd. Gelukkig houdt de Lunch Garden binnen alle transformaties als vaste waarde stand.

Nieuws

Deze zomer terug zwemmen in de Brugse reien

Op 29 juni 2024 is de zwemzone aan de Coupure opnieuw open. Liefhebbers van openwaterzwemmen kunnen er terecht tot en met zondag 1 september voor een frisse duik in onze Brugse Reien. Een unieke belevenis! De zwemzone bevindt zich aan de Coupure, met ingang aan de Predikherenrei. Zwemmen kan elke dag van 13.00 tot 20.00 uur. Redders houden een oogje in het zeil. Zwemmen is er gratis.

 

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.