Dagcentrum en cohousingproject op site Regina Coeli

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Onlangs nog bleek uit de stadsmonitor dat 94% van de Bruggelingen graag in Brugge woont. Dat heeft voor een groot stuk ook te maken met de tevredenheid over een woning, een plaats waar je je thuis voelt. En dat is waar dit hele project om draait, mensen een warme thuis geven.

Ik ben dan ook blij te kunnen melden dat de vergunning voor dit mooie sociale bouwproject goedgekeurd werd door het college. Er zijn vele stappen aan vooraf gegaan om met alle partners en de architect te komen tot het project dat nu voorligt. En dat is zeker iets om trots op te zijn. Straks kunnen de bouwwerken starten, en dat zal een paar veranderingen teweeg brengen op deze site.

Zo zal het oude rusthuisgebouw aan de Kerkhofstraat afgebroken worden en vervangen door een nieuwbouw waarin het dagcentrum komt voor mensen met jongdementie en het cohousingproject voor collectief begeleid wonen. Het woonproject zal bestaan uit 4 assistentiewoningen, 8 kleinere studio’s en gemeenschappelijke ruimtes. De assistentiewoningen kunnen bewoond worden door ouderen die geen of een beperkte zorg vragen, de studio’s kunnen bewoond worden door personen met een mentale of andere beperking. Mensen met diverse achtergronden zullen er dus samenwonen mét elkaar en zorgen vóór elkaar. En dat is het mooie, iedereen zal zich hier welkom en thuis voelen.

Bij de plannen van het bouwproject werd ook rekening gehouden met de omgeving. Het nieuwe gebouw zal niet zo hoog gebouwd worden zodat het zicht op de kerk van Sint-Andries behouden blijft. Er komen ook gedeeltelijk private groenzones rondom het nieuwe gebouw en de assistentiewoningen en studio’s zullen ook elk een private buitenruimte hebben. Daarnaast wordt een deel van het gebouw afgewerkt met een plat groendak. De bewoners zullen hier dus te midden het groen leven.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.