Dromen van schaatsen in de Assebroekse Meersen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De winter is nu al een tijdje in het land en dan is de vraag naar natuurschaatsen nooit veraf. Op dit moment stelt de Stad Brugge alles in het werk om schaatsen op het natuurijs van de Assebroekse Meersen mogelijk te maken.

Het blijft zeker nog vriezen tot en met volgend weekend. Vanaf zondag zouden de temperaturen wel opnieuw de hoogte ingaan, wat de mogelijkheid om op een veilige manier natuurschaatsen te organiseren wel doet verminderen.

Toch willen wij als Stad de unieke kans om de Bruggelingen natuurschaatsen aan te bieden met beide handen grijpen. Door de klimaatopwarming zal die gelegenheid zich immers steeds minder voordoen. En bovendien hebben mensen in deze tijden nood aan ontspanning en vooral vooruitzichten. En wat beter in de winter dan in de gezonde buitenlucht op een dikke laag ijs vertoeven. Het is iets waar je nooit te jong of te oud voor bent.

Er moet wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden vooraleer het effectief zover is. De Stad nam wel al contact op met diverse diensten om te zien hoe alles het best kan worden georganiseerd.

De Assebroekse Meersen, waar tijdens de wintermaanden het water op de vlakte blijft staan, lijkt de locatie met meeste kans op succes, maar ook daar is de ijsdikte voorlopig nog gering. Vanaf 6 cm wordt er dagelijks gemeten, omdat het ijs pas bij een dikte van 12 cm kan worden opengesteld.

Voorlopig zitten we nog niet aan 6 cm. De algemene regel is dat er 1 cm bijkomt per vriesnacht. Het zal dus toch spannend worden om eventueel te kunnen schaatsen in het weekend. Concreet wordt het ijs komende vrijdag een eerste keer gemeten door de brandweer waarna de burgemeester groen licht kan geven.

Ondertussen worden er aan de Assebroekse Meersen borden gezet om aan te geven dat het voorlopig nog verboden is het ijs te betreden. Dat is belangrijk. Zo vermijden we dat mensen nu de eerste ijslagen kapot maken, want daardoor kan eventuele schaatspret in het weekend voor iedereen verpest worden.”

Maar ondertussen stelt de stad wel alles in het werk om het natuurschaatsen praktisch in goede banen te leiden. Zoals een online systeem voor registratie, dat vorige zomer ook bij het Coupurezwemmen werd toegepast, om het schaatsen natuurlijk zo coronaproef te laten verlopen.

Als het van de Stad en de betrokken diensten afhangt, wordt er komend weekend geschaatst, maarde enige échte bepalende factor is natuurlijk het vriesweer dat de aangroei van het ijs bepaalt. 

Nieuws

Deze zomer terug zwemmen in de Brugse reien

Op 29 juni 2024 is de zwemzone aan de Coupure opnieuw open. Liefhebbers van openwaterzwemmen kunnen er terecht tot en met zondag 1 september voor een frisse duik in onze Brugse Reien. Een unieke belevenis! De zwemzone bevindt zich aan de Coupure, met ingang aan de Predikherenrei. Zwemmen kan elke dag van 13.00 tot 20.00 uur. Redders houden een oogje in het zeil. Zwemmen is er gratis.

 

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.