Dromen van schaatsen in de Assebroekse Meersen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De winter is nu al een tijdje in het land en dan is de vraag naar natuurschaatsen nooit veraf. Op dit moment stelt de Stad Brugge alles in het werk om schaatsen op het natuurijs van de Assebroekse Meersen mogelijk te maken.

Het blijft zeker nog vriezen tot en met volgend weekend. Vanaf zondag zouden de temperaturen wel opnieuw de hoogte ingaan, wat de mogelijkheid om op een veilige manier natuurschaatsen te organiseren wel doet verminderen.

Toch willen wij als Stad de unieke kans om de Bruggelingen natuurschaatsen aan te bieden met beide handen grijpen. Door de klimaatopwarming zal die gelegenheid zich immers steeds minder voordoen. En bovendien hebben mensen in deze tijden nood aan ontspanning en vooral vooruitzichten. En wat beter in de winter dan in de gezonde buitenlucht op een dikke laag ijs vertoeven. Het is iets waar je nooit te jong of te oud voor bent.

Er moet wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden vooraleer het effectief zover is. De Stad nam wel al contact op met diverse diensten om te zien hoe alles het best kan worden georganiseerd.

De Assebroekse Meersen, waar tijdens de wintermaanden het water op de vlakte blijft staan, lijkt de locatie met meeste kans op succes, maar ook daar is de ijsdikte voorlopig nog gering. Vanaf 6 cm wordt er dagelijks gemeten, omdat het ijs pas bij een dikte van 12 cm kan worden opengesteld.

Voorlopig zitten we nog niet aan 6 cm. De algemene regel is dat er 1 cm bijkomt per vriesnacht. Het zal dus toch spannend worden om eventueel te kunnen schaatsen in het weekend. Concreet wordt het ijs komende vrijdag een eerste keer gemeten door de brandweer waarna de burgemeester groen licht kan geven.

Ondertussen worden er aan de Assebroekse Meersen borden gezet om aan te geven dat het voorlopig nog verboden is het ijs te betreden. Dat is belangrijk. Zo vermijden we dat mensen nu de eerste ijslagen kapot maken, want daardoor kan eventuele schaatspret in het weekend voor iedereen verpest worden.”

Maar ondertussen stelt de stad wel alles in het werk om het natuurschaatsen praktisch in goede banen te leiden. Zoals een online systeem voor registratie, dat vorige zomer ook bij het Coupurezwemmen werd toegepast, om het schaatsen natuurlijk zo coronaproef te laten verlopen.

Als het van de Stad en de betrokken diensten afhangt, wordt er komend weekend geschaatst, maarde enige échte bepalende factor is natuurlijk het vriesweer dat de aangroei van het ijs bepaalt. 

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.