Dromen van schaatsen in de Assebroekse Meersen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De winter is nu al een tijdje in het land en dan is de vraag naar natuurschaatsen nooit veraf. Op dit moment stelt de Stad Brugge alles in het werk om schaatsen op het natuurijs van de Assebroekse Meersen mogelijk te maken.

Het blijft zeker nog vriezen tot en met volgend weekend. Vanaf zondag zouden de temperaturen wel opnieuw de hoogte ingaan, wat de mogelijkheid om op een veilige manier natuurschaatsen te organiseren wel doet verminderen.

Toch willen wij als Stad de unieke kans om de Bruggelingen natuurschaatsen aan te bieden met beide handen grijpen. Door de klimaatopwarming zal die gelegenheid zich immers steeds minder voordoen. En bovendien hebben mensen in deze tijden nood aan ontspanning en vooral vooruitzichten. En wat beter in de winter dan in de gezonde buitenlucht op een dikke laag ijs vertoeven. Het is iets waar je nooit te jong of te oud voor bent.

Er moet wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden vooraleer het effectief zover is. De Stad nam wel al contact op met diverse diensten om te zien hoe alles het best kan worden georganiseerd.

De Assebroekse Meersen, waar tijdens de wintermaanden het water op de vlakte blijft staan, lijkt de locatie met meeste kans op succes, maar ook daar is de ijsdikte voorlopig nog gering. Vanaf 6 cm wordt er dagelijks gemeten, omdat het ijs pas bij een dikte van 12 cm kan worden opengesteld.

Voorlopig zitten we nog niet aan 6 cm. De algemene regel is dat er 1 cm bijkomt per vriesnacht. Het zal dus toch spannend worden om eventueel te kunnen schaatsen in het weekend. Concreet wordt het ijs komende vrijdag een eerste keer gemeten door de brandweer waarna de burgemeester groen licht kan geven.

Ondertussen worden er aan de Assebroekse Meersen borden gezet om aan te geven dat het voorlopig nog verboden is het ijs te betreden. Dat is belangrijk. Zo vermijden we dat mensen nu de eerste ijslagen kapot maken, want daardoor kan eventuele schaatspret in het weekend voor iedereen verpest worden.”

Maar ondertussen stelt de stad wel alles in het werk om het natuurschaatsen praktisch in goede banen te leiden. Zoals een online systeem voor registratie, dat vorige zomer ook bij het Coupurezwemmen werd toegepast, om het schaatsen natuurlijk zo coronaproef te laten verlopen.

Als het van de Stad en de betrokken diensten afhangt, wordt er komend weekend geschaatst, maarde enige échte bepalende factor is natuurlijk het vriesweer dat de aangroei van het ijs bepaalt. 

Nieuws

1000 km voor Kom op tegen Kanker

15 voetbalvelden aan federale kantoorruimte staat leeg

De Federale regering kocht eind 2021 twee kantoorgebouwen in de buurt van het Noordstation. Onder andere het Crisiscentrum en de Staatsveiligheid moeten daar een plekje krijgen. Er was voorzien dat de werken in oktober 2023 zouden gefinaliseerd zijn. Intussen is dat al verschoven naar het voorjaar van 2026. 5 jaar leegstand dus! De Regie der Gebouwen wijst ondertussen op de ‘omvang en specificiteit’ van de werken als reden voor de vertraging. Ondertussen stapelen de kosten op.

Omgevingsvergunning verzekert duurzame toekomst van Sint-Godelieveabdij

Het college van burgmeester en schepenen heeft op 21 oktober 2024 beslist om een omgevingsvergunning af te leveren voor de Sint-Godelieveabdij in de Boeveriestraat.

In 2023 werd al een eerste omgevingsvergunning afgeleverd voor het restaureren van de tuinmuren. Toen werd ook een kleine deuropening heropend in te tuinmuur, dicht bij ‘The tower of balance’ van afgelopen Triënnale, waardoor bezoekers konden binnenkijken in de boomgaard”Met de huidige aanvraag wordt een grote stap gezet om een duurzame toekomst voor de abdij te verzekeren, waar de diverse tuinen een belangrijk deel van uitmaken. Het slot wordt gerestaureerd met onder andere aanpak van het schrijnwerk (deels herstel, deels nieuw), vernieuwen van de daken, inbrengen van hedendaagse technieken en isolatiemaatregelen.