Dromen van schaatsen in de Assebroekse Meersen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De winter is nu al een tijdje in het land en dan is de vraag naar natuurschaatsen nooit veraf. Op dit moment stelt de Stad Brugge alles in het werk om schaatsen op het natuurijs van de Assebroekse Meersen mogelijk te maken.

Het blijft zeker nog vriezen tot en met volgend weekend. Vanaf zondag zouden de temperaturen wel opnieuw de hoogte ingaan, wat de mogelijkheid om op een veilige manier natuurschaatsen te organiseren wel doet verminderen.

Toch willen wij als Stad de unieke kans om de Bruggelingen natuurschaatsen aan te bieden met beide handen grijpen. Door de klimaatopwarming zal die gelegenheid zich immers steeds minder voordoen. En bovendien hebben mensen in deze tijden nood aan ontspanning en vooral vooruitzichten. En wat beter in de winter dan in de gezonde buitenlucht op een dikke laag ijs vertoeven. Het is iets waar je nooit te jong of te oud voor bent.

Er moet wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden vooraleer het effectief zover is. De Stad nam wel al contact op met diverse diensten om te zien hoe alles het best kan worden georganiseerd.

De Assebroekse Meersen, waar tijdens de wintermaanden het water op de vlakte blijft staan, lijkt de locatie met meeste kans op succes, maar ook daar is de ijsdikte voorlopig nog gering. Vanaf 6 cm wordt er dagelijks gemeten, omdat het ijs pas bij een dikte van 12 cm kan worden opengesteld.

Voorlopig zitten we nog niet aan 6 cm. De algemene regel is dat er 1 cm bijkomt per vriesnacht. Het zal dus toch spannend worden om eventueel te kunnen schaatsen in het weekend. Concreet wordt het ijs komende vrijdag een eerste keer gemeten door de brandweer waarna de burgemeester groen licht kan geven.

Ondertussen worden er aan de Assebroekse Meersen borden gezet om aan te geven dat het voorlopig nog verboden is het ijs te betreden. Dat is belangrijk. Zo vermijden we dat mensen nu de eerste ijslagen kapot maken, want daardoor kan eventuele schaatspret in het weekend voor iedereen verpest worden.”

Maar ondertussen stelt de stad wel alles in het werk om het natuurschaatsen praktisch in goede banen te leiden. Zoals een online systeem voor registratie, dat vorige zomer ook bij het Coupurezwemmen werd toegepast, om het schaatsen natuurlijk zo coronaproef te laten verlopen.

Als het van de Stad en de betrokken diensten afhangt, wordt er komend weekend geschaatst, maarde enige échte bepalende factor is natuurlijk het vriesweer dat de aangroei van het ijs bepaalt. 

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧