Eerste steenlegging Weylerkazerne

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Na meer dan 40 jaar leegstand en verwaarlozing kan eindelijk gestart worden met de herbestemming van dit prachtige voormalige klooster.  Deze herbestemming verliep niet van een leien dakje, maar dankzij samenwerking met de buurt kunnen we nu een mooi project realiseren en het voormalig klooster terug tot zijn recht laten komen. Zo komt er een samenwerking met de nabijgelegen ondergrondse parking om de inrit te delen, kan er een doorgang gerealiseerd worden over de site van het aanpalende woonproject en word ook de speelplaats van de school geoptimaliseerd.  Door deze samenwerkingen kwam het herbestemmingsproject in een stroomversnelling.

Dit project is ook zeer belangrijk voor de herleving in de Ezelstraat. Er zullen nieuwe inwoners de weg vinden naar onze stad en ook voor de omgeving wordt het aangenamer. Door de groene corridor die gerealiseerd zal worden van de Hugo Losschaertsstraat naar de Klaverstraat zal het monument een groene en aantrekkelijke aankleding krijgen.

Het klooster zelf wordt in zijn ere hersteld en krijgt een hedendaagse toevoeging door de nieuwe afwerking bovenop het monument.  De oorspronkelijke typologie van pandgangen en binnentuinen was nog vrij goed bewaard.  De dakverdieping uit 1937 verdwijnt en maakt plaats voor een nieuwe dakverdieping die hedendaags uitgewerkt is door middel van een lamellenstructuur.  Op de gelijkvloerse verdieping aan de Ezelstraat komen ruime handelsruimtes.

Met dit project werd een evenwicht gezocht en gevonden tussen hedendaagse noden en respect voor het verleden.  Dankzij een uitgebreid samenwerkingstraject tussen de stadsdiensten, de ontwikkelaar en architecten en de Vlaamse administratie ligt hier een project voor ons dat naar de toekomst kijkt maar dat bovenal een nieuw mooi stukje Brugge zal opleveren!

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧