Eerste steenlegging Weylerkazerne

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Na meer dan 40 jaar leegstand en verwaarlozing kan eindelijk gestart worden met de herbestemming van dit prachtige voormalige klooster.  Deze herbestemming verliep niet van een leien dakje, maar dankzij samenwerking met de buurt kunnen we nu een mooi project realiseren en het voormalig klooster terug tot zijn recht laten komen. Zo komt er een samenwerking met de nabijgelegen ondergrondse parking om de inrit te delen, kan er een doorgang gerealiseerd worden over de site van het aanpalende woonproject en word ook de speelplaats van de school geoptimaliseerd.  Door deze samenwerkingen kwam het herbestemmingsproject in een stroomversnelling.

Dit project is ook zeer belangrijk voor de herleving in de Ezelstraat. Er zullen nieuwe inwoners de weg vinden naar onze stad en ook voor de omgeving wordt het aangenamer. Door de groene corridor die gerealiseerd zal worden van de Hugo Losschaertsstraat naar de Klaverstraat zal het monument een groene en aantrekkelijke aankleding krijgen.

Het klooster zelf wordt in zijn ere hersteld en krijgt een hedendaagse toevoeging door de nieuwe afwerking bovenop het monument.  De oorspronkelijke typologie van pandgangen en binnentuinen was nog vrij goed bewaard.  De dakverdieping uit 1937 verdwijnt en maakt plaats voor een nieuwe dakverdieping die hedendaags uitgewerkt is door middel van een lamellenstructuur.  Op de gelijkvloerse verdieping aan de Ezelstraat komen ruime handelsruimtes.

Met dit project werd een evenwicht gezocht en gevonden tussen hedendaagse noden en respect voor het verleden.  Dankzij een uitgebreid samenwerkingstraject tussen de stadsdiensten, de ontwikkelaar en architecten en de Vlaamse administratie ligt hier een project voor ons dat naar de toekomst kijkt maar dat bovenal een nieuw mooi stukje Brugge zal opleveren!

Nieuws

Deze zomer terug zwemmen in de Brugse reien

Op 29 juni 2024 is de zwemzone aan de Coupure opnieuw open. Liefhebbers van openwaterzwemmen kunnen er terecht tot en met zondag 1 september voor een frisse duik in onze Brugse Reien. Een unieke belevenis! De zwemzone bevindt zich aan de Coupure, met ingang aan de Predikherenrei. Zwemmen kan elke dag van 13.00 tot 20.00 uur. Redders houden een oogje in het zeil. Zwemmen is er gratis.

 

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.