Eerste steenlegging Weylerkazerne

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Na meer dan 40 jaar leegstand en verwaarlozing kan eindelijk gestart worden met de herbestemming van dit prachtige voormalige klooster.  Deze herbestemming verliep niet van een leien dakje, maar dankzij samenwerking met de buurt kunnen we nu een mooi project realiseren en het voormalig klooster terug tot zijn recht laten komen. Zo komt er een samenwerking met de nabijgelegen ondergrondse parking om de inrit te delen, kan er een doorgang gerealiseerd worden over de site van het aanpalende woonproject en word ook de speelplaats van de school geoptimaliseerd.  Door deze samenwerkingen kwam het herbestemmingsproject in een stroomversnelling.

Dit project is ook zeer belangrijk voor de herleving in de Ezelstraat. Er zullen nieuwe inwoners de weg vinden naar onze stad en ook voor de omgeving wordt het aangenamer. Door de groene corridor die gerealiseerd zal worden van de Hugo Losschaertsstraat naar de Klaverstraat zal het monument een groene en aantrekkelijke aankleding krijgen.

Het klooster zelf wordt in zijn ere hersteld en krijgt een hedendaagse toevoeging door de nieuwe afwerking bovenop het monument.  De oorspronkelijke typologie van pandgangen en binnentuinen was nog vrij goed bewaard.  De dakverdieping uit 1937 verdwijnt en maakt plaats voor een nieuwe dakverdieping die hedendaags uitgewerkt is door middel van een lamellenstructuur.  Op de gelijkvloerse verdieping aan de Ezelstraat komen ruime handelsruimtes.

Met dit project werd een evenwicht gezocht en gevonden tussen hedendaagse noden en respect voor het verleden.  Dankzij een uitgebreid samenwerkingstraject tussen de stadsdiensten, de ontwikkelaar en architecten en de Vlaamse administratie ligt hier een project voor ons dat naar de toekomst kijkt maar dat bovenal een nieuw mooi stukje Brugge zal opleveren!

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.