Eerste steenlegging Weylerkazerne

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Na meer dan 40 jaar leegstand en verwaarlozing kan eindelijk gestart worden met de herbestemming van dit prachtige voormalige klooster.  Deze herbestemming verliep niet van een leien dakje, maar dankzij samenwerking met de buurt kunnen we nu een mooi project realiseren en het voormalig klooster terug tot zijn recht laten komen. Zo komt er een samenwerking met de nabijgelegen ondergrondse parking om de inrit te delen, kan er een doorgang gerealiseerd worden over de site van het aanpalende woonproject en word ook de speelplaats van de school geoptimaliseerd.  Door deze samenwerkingen kwam het herbestemmingsproject in een stroomversnelling.

Dit project is ook zeer belangrijk voor de herleving in de Ezelstraat. Er zullen nieuwe inwoners de weg vinden naar onze stad en ook voor de omgeving wordt het aangenamer. Door de groene corridor die gerealiseerd zal worden van de Hugo Losschaertsstraat naar de Klaverstraat zal het monument een groene en aantrekkelijke aankleding krijgen.

Het klooster zelf wordt in zijn ere hersteld en krijgt een hedendaagse toevoeging door de nieuwe afwerking bovenop het monument.  De oorspronkelijke typologie van pandgangen en binnentuinen was nog vrij goed bewaard.  De dakverdieping uit 1937 verdwijnt en maakt plaats voor een nieuwe dakverdieping die hedendaags uitgewerkt is door middel van een lamellenstructuur.  Op de gelijkvloerse verdieping aan de Ezelstraat komen ruime handelsruimtes.

Met dit project werd een evenwicht gezocht en gevonden tussen hedendaagse noden en respect voor het verleden.  Dankzij een uitgebreid samenwerkingstraject tussen de stadsdiensten, de ontwikkelaar en architecten en de Vlaamse administratie ligt hier een project voor ons dat naar de toekomst kijkt maar dat bovenal een nieuw mooi stukje Brugge zal opleveren!

Nieuws

1000 km voor Kom op tegen Kanker

15 voetbalvelden aan federale kantoorruimte staat leeg

De Federale regering kocht eind 2021 twee kantoorgebouwen in de buurt van het Noordstation. Onder andere het Crisiscentrum en de Staatsveiligheid moeten daar een plekje krijgen. Er was voorzien dat de werken in oktober 2023 zouden gefinaliseerd zijn. Intussen is dat al verschoven naar het voorjaar van 2026. 5 jaar leegstand dus! De Regie der Gebouwen wijst ondertussen op de ‘omvang en specificiteit’ van de werken als reden voor de vertraging. Ondertussen stapelen de kosten op.

Omgevingsvergunning verzekert duurzame toekomst van Sint-Godelieveabdij

Het college van burgmeester en schepenen heeft op 21 oktober 2024 beslist om een omgevingsvergunning af te leveren voor de Sint-Godelieveabdij in de Boeveriestraat.

In 2023 werd al een eerste omgevingsvergunning afgeleverd voor het restaureren van de tuinmuren. Toen werd ook een kleine deuropening heropend in te tuinmuur, dicht bij ‘The tower of balance’ van afgelopen Triënnale, waardoor bezoekers konden binnenkijken in de boomgaard”Met de huidige aanvraag wordt een grote stap gezet om een duurzame toekomst voor de abdij te verzekeren, waar de diverse tuinen een belangrijk deel van uitmaken. Het slot wordt gerestaureerd met onder andere aanpak van het schrijnwerk (deels herstel, deels nieuw), vernieuwen van de daken, inbrengen van hedendaagse technieken en isolatiemaatregelen.