Gestage afname van autodiefstallen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Het aantal jaarlijks geregistreerde autodiefstallen per jaar neemt sinds 2017 gestaag af. Dat blijkt uit cijfers uit de Algemene Nationale Gegevensbank, die ik opvroeg. Het aantal processen verbaal die opgesteld zijn is in 2018 gezakt met 10% tegenover 2017 (van 8.584 naar 7.695 pv’s). In 2019 zakte het cijfer opnieuw met 11% (naar 6.789 pv’s) in vergelijking met 2018.

De meeste processen verbaal voor autodiefstallen werden in 2019 opgesteld in de provincie Henegouwen (1.746), gevolgd door Brussel-hoofdstad (1.269) en de provincie Luik (958). Op grote afstand volgen de Vlaamse provincies Antwerpen (558) en Limburg (377). 

In 2019 daalde het cijfer in alle provincies, behalve Limburg (311 naar 377), Oost-Vlaanderen (347 naar 365) en Luxemburg (131 naar 148).

 De cijfers tonen een positieve evolutie in bijna alle provincies. Toch blijft het belangrijk waakzaam te zijn. Lokaal moeten we zeker de buurtinformatienetwerken blijven ondersteunen voor een vlotte communicatie tussen burgers en politie. Verder zijn er enkele tips die het risico op diefstal kunnen verkleinen. Laat zeker geen waardevolle voorwerpen als GPS, laptop of mobiele telefoon zichtbaar achter in de wagen. Ook parkeren op afgelegen of onverlichte plaatsen is te vermijden. Tenslotte moet je steeds consequent je auto afsluiten, zelfs al kom je al snel terug. De verzekering komt niet tussen als een niet goed afgesloten auto gestolen zou zijn.

 

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧