Gestage afname van autodiefstallen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Het aantal jaarlijks geregistreerde autodiefstallen per jaar neemt sinds 2017 gestaag af. Dat blijkt uit cijfers uit de Algemene Nationale Gegevensbank, die ik opvroeg. Het aantal processen verbaal die opgesteld zijn is in 2018 gezakt met 10% tegenover 2017 (van 8.584 naar 7.695 pv’s). In 2019 zakte het cijfer opnieuw met 11% (naar 6.789 pv’s) in vergelijking met 2018.

De meeste processen verbaal voor autodiefstallen werden in 2019 opgesteld in de provincie Henegouwen (1.746), gevolgd door Brussel-hoofdstad (1.269) en de provincie Luik (958). Op grote afstand volgen de Vlaamse provincies Antwerpen (558) en Limburg (377). 

In 2019 daalde het cijfer in alle provincies, behalve Limburg (311 naar 377), Oost-Vlaanderen (347 naar 365) en Luxemburg (131 naar 148).

 De cijfers tonen een positieve evolutie in bijna alle provincies. Toch blijft het belangrijk waakzaam te zijn. Lokaal moeten we zeker de buurtinformatienetwerken blijven ondersteunen voor een vlotte communicatie tussen burgers en politie. Verder zijn er enkele tips die het risico op diefstal kunnen verkleinen. Laat zeker geen waardevolle voorwerpen als GPS, laptop of mobiele telefoon zichtbaar achter in de wagen. Ook parkeren op afgelegen of onverlichte plaatsen is te vermijden. Tenslotte moet je steeds consequent je auto afsluiten, zelfs al kom je al snel terug. De verzekering komt niet tussen als een niet goed afgesloten auto gestolen zou zijn.

 

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.