hogere straffen voor geweld tegen stewards in voetbalstadions

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Ik diende een wetsvoorstel in tot aanpassing van de voetbalwet om de minimumstraf op geweld tegen hulpverleners en stewards in voetbalstadions te verdubbelen. Dat zou neerkomen op een administratieve geldboete van minimum 1000€ en minstens twee jaar stadionverbod. 

Stewards en hulpverleners hebben een zware, vaak ondankbare job om de veiligheid in en rond de stadions te handhaven. Dat doen ze bijvoorbeeld door controles uit te voeren op toeschouwers, geweld aan te pakken, maar ook hulp te verlenen bij ongevallen. In deze taak verdienen ook zij optimaal beschermd te worden. Agressie tegen deze stewards is onaanvaardbaar en willen we met dit voorstel sterker ontraden. Daarom verdubbelen we de minimumstraf voor geweldplegers. Voetbal moet een feest blijven voor iedereen. Wie agressief is tegen stewards, brengt iedereen in gevaar.

De recente incidenten met Bengaals vuur en andere pyrotechnische middelen brachten opnieuw de veiligheid in en rond voetbalstadia onder de aandacht. Bij die handhaving van de veiligheid spelen stewards een bijzonder belangrijke rol. De Voetbalwet kent hen immers talrijke taken toe. De controle van supporters op het bezit van gevaarlijke voorwerpen, zoals pyrotechnische middelen, behoort daar ook toe. Ook moeten ze optreden tegen toeschouwers die de veiligheid van andere supporters in gevaar brengen.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden komt binnenkort met een wetsontwerp waarin de minimumstraffen voor het binnenbrengen en gebruiken van pyrotechnische middelen in voetbalstadia worden opgetrokken.

Ik neem nu het initiatief om ook de minimumstraf voor geweld tegen hulpverleners en stewards op te trekken tot een minimale administratieve geldboete van 1000 euro en een minimaal administratief stadionverbod van twee jaar. Met het voorstel zal dit geweld dus op hetzelfde niveau bestraft worden als voor het onrechtmatig betreden van het voetbalveld. De maxima zoals die nu in artikel 24 Voetbalwet vervat zijn, de administratieve geldboete van 5000 euro en het administratief stadionverbod van 5 jaar, zouden ongewijzigd blijven.

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.