Huisnummers en straatnamen moeten zichtbaarder zijn voor hulpdiensten

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Bij brand is het belangrijk dat de brandweer snel het juiste adres kan vinden. Dit geldt ook voor tussenkomsten van politie of ambulanciers bij mensen in een levensbedreigende situatie. Daarom moeten de huisnummers duidelijk zichtbaar en vlot leesbaar zijn. Adresaanduidingen die duidelijk zichtbaar en leesbaar zijn voor hulpdiensten kunnen levens redden. 

Het belang ervan wordt vaak aangestipt door gemeentebesturen en brandweer, maar de problematiek overstijgt het lokale niveau. CD&V wil dat er een nationale campagne komt om de herkenbaarheid van huisnummers en straatnamen te verbeteren. De goede voorbeelden van lokale campagnes, moeten nationaal uitgerold worden.

“In het belang van de veiligheid van iedereen en het snel ter plaatse kunnen zijn van de juiste gepaste hulp, wordt er best een nationale campagne uitgerold”, zeggen CD&V-voorzitter Joachim Coens, CD&V-Kamerleden Franky Demon en Nathalie Muylle en burgemeester van Roeselare, Kris Declercq (CD&V).

 

“Ik heb me steeds geëngageerd om in dialoog te gaan met leden en niet leden. Tijdens de voorstelling van het Kerstmanifest werden heel wat vragen en interessante ideeën gedeeld in de chatbox. Een brandweer-ambulancier kaartte het probleem aan en spoorde ons aan om het belang van herkenbare huisnummers te onderstrepen. Met CD&V komen we op voor veilige buurten. Als partij met de meeste burgemeesters zullen we deze oproep ook doen aan al onze CD&V-burgemeester”, zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens.

 

De brandweer roept in sommige zones, zoals in Roeselare op om ook aan de huizen met een voortuin een huisnummer aan hun brievenbus te hangen. En bij een appartementsgebouw is het huisnummer best van buitenaf zichtbaar. Binnen in de hal zouden het nummer en de naam bij de juiste bel moeten staan. “Hang een duidelijk zichtbaar huisnummer op, in een contrasterende kleur. Tierlantijntjes hoeven niet. Doe de test of het nummer van het midden van de weg zichtbaar is en ga er niet van uit dat het bij jou nooit nodig zal zijn”, klinkt het. Dit zijn enkele tips die de brandweer van Roeselare meegeeft aan haar inwoners.

 

Burgemeester van Roeselare Kris Declerq (CD&V) en schepen Nathalie Muylle (CD&V): “Deze tips van onze lokale brandweer kosten amper geld, maar zijn wel van levensbelang. Voor slachtoffers kan een slecht zichtbaar huisnummer een wereld van verschil betekenen, denken we aan de acute medische noodtoestanden. Iedere seconde telt op zo’n momenten. Onze zone kaartte het aan, maar deze problematiek stelt zich overal in ons land, daarom komt er best een nationale actie.”

 

CD&V-Kamerlid Franky Demon, die in de commissie Binnenlandse Zaken zetelt zal de minister in het parlement oproepen om  een nationale campagne op te zetten. “Voor brandweerlieden of ambulanciers is het bijzonder moeilijk werken wanneer zij een adres niet kunnen terugvinden. Dat geldt zeker in noodsituaties. Een nationale campagne moet mensen bewust maken dat duidelijke straataanduidingen en huisnummers soms het verschil maken tussen leven en dood. We moeten de burgers aanmoedigen om zelf na te kijken of hun huisnummer duidelijk is, en zo niet, de zicht- en leesbaarheid ervan te verbeteren.”

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.