Kasteelhoeve Forreist geselecteerd voor Vlaamse Onroerenderfgoedprijs 2023

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De hoeve bij kasteel Forreist in Sint-Andries is geselecteerd als een van de drie laureaten van de Vlaamse Onroerenderfgoedprijs 2023. De site in de Doornstraat maakt samen met laureaten uit Leuven en Tervuren kans om de finale winnaar te worden en om de publieksprijs binnen te halen.

Zowel de hoeve als het renovatieproject zijn bijzonder. De Brugse edelman Anselme de Peellaert was kamerheer van keizer Napoleon en startte in 1808 met de bouw van een kasteelsite in Egyptische stijl. Op de hoeve naast het kasteel staan diverse constructies in dezelfde stijl. De boerenwoning met gevel in empirestijl is uniek voor het Vlaamse landbouwerfgoed. De toegangspoort naar de moestuin is een rechtstreeks verwijzing naar de lsistempel op het eiland Philae in de Egyptische Nijlvlakte.

De huidige eigenaars kochten in 2014 een volledig verwaarloosde kasteelhoeve en realiseerden er een cohousingproject. De oranjerie, boerenwoning en de schuur zijn gerenoveerd tot eigentijdse woningen, met veel respect voor het aanwezige erfgoed en integratie van nieuwe technieken. Er was ook veel aandacht voor het landschappelijk erfgoed, zoals het opnieuw aanbrengen van leifruit langs de tuinmuren. Op het domein zijn er regelmatig activiteiten met de lokale school en een biologische plukweide. 

Je kan de kasteelhoeve na gratis reservatie bezoeken tijdens het Brugse Open Monumentenweekend op zaterdag 9 en zondag 10 september. Alle info hierover is vanaf augustus te vinden via www.openmonumentendag.be

 Je kan nog tot en met 10 september je stem uitbrengen op deze fascinerende Brugse erfgoedsite via www.onroerenderfgoed.be/publieksprijs-2023 De winnaar en de publieksprijs worden op 6 oktober bekendgemaakt.

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.