Kasteelhoeve Forreist geselecteerd voor Vlaamse Onroerenderfgoedprijs 2023

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De hoeve bij kasteel Forreist in Sint-Andries is geselecteerd als een van de drie laureaten van de Vlaamse Onroerenderfgoedprijs 2023. De site in de Doornstraat maakt samen met laureaten uit Leuven en Tervuren kans om de finale winnaar te worden en om de publieksprijs binnen te halen.

Zowel de hoeve als het renovatieproject zijn bijzonder. De Brugse edelman Anselme de Peellaert was kamerheer van keizer Napoleon en startte in 1808 met de bouw van een kasteelsite in Egyptische stijl. Op de hoeve naast het kasteel staan diverse constructies in dezelfde stijl. De boerenwoning met gevel in empirestijl is uniek voor het Vlaamse landbouwerfgoed. De toegangspoort naar de moestuin is een rechtstreeks verwijzing naar de lsistempel op het eiland Philae in de Egyptische Nijlvlakte.

De huidige eigenaars kochten in 2014 een volledig verwaarloosde kasteelhoeve en realiseerden er een cohousingproject. De oranjerie, boerenwoning en de schuur zijn gerenoveerd tot eigentijdse woningen, met veel respect voor het aanwezige erfgoed en integratie van nieuwe technieken. Er was ook veel aandacht voor het landschappelijk erfgoed, zoals het opnieuw aanbrengen van leifruit langs de tuinmuren. Op het domein zijn er regelmatig activiteiten met de lokale school en een biologische plukweide. 

Je kan de kasteelhoeve na gratis reservatie bezoeken tijdens het Brugse Open Monumentenweekend op zaterdag 9 en zondag 10 september. Alle info hierover is vanaf augustus te vinden via www.openmonumentendag.be

 Je kan nog tot en met 10 september je stem uitbrengen op deze fascinerende Brugse erfgoedsite via www.onroerenderfgoed.be/publieksprijs-2023 De winnaar en de publieksprijs worden op 6 oktober bekendgemaakt.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.