Kasteelhoeve Forreist geselecteerd voor Vlaamse Onroerenderfgoedprijs 2023

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De hoeve bij kasteel Forreist in Sint-Andries is geselecteerd als een van de drie laureaten van de Vlaamse Onroerenderfgoedprijs 2023. De site in de Doornstraat maakt samen met laureaten uit Leuven en Tervuren kans om de finale winnaar te worden en om de publieksprijs binnen te halen.

Zowel de hoeve als het renovatieproject zijn bijzonder. De Brugse edelman Anselme de Peellaert was kamerheer van keizer Napoleon en startte in 1808 met de bouw van een kasteelsite in Egyptische stijl. Op de hoeve naast het kasteel staan diverse constructies in dezelfde stijl. De boerenwoning met gevel in empirestijl is uniek voor het Vlaamse landbouwerfgoed. De toegangspoort naar de moestuin is een rechtstreeks verwijzing naar de lsistempel op het eiland Philae in de Egyptische Nijlvlakte.

De huidige eigenaars kochten in 2014 een volledig verwaarloosde kasteelhoeve en realiseerden er een cohousingproject. De oranjerie, boerenwoning en de schuur zijn gerenoveerd tot eigentijdse woningen, met veel respect voor het aanwezige erfgoed en integratie van nieuwe technieken. Er was ook veel aandacht voor het landschappelijk erfgoed, zoals het opnieuw aanbrengen van leifruit langs de tuinmuren. Op het domein zijn er regelmatig activiteiten met de lokale school en een biologische plukweide. 

Je kan de kasteelhoeve na gratis reservatie bezoeken tijdens het Brugse Open Monumentenweekend op zaterdag 9 en zondag 10 september. Alle info hierover is vanaf augustus te vinden via www.openmonumentendag.be

 Je kan nog tot en met 10 september je stem uitbrengen op deze fascinerende Brugse erfgoedsite via www.onroerenderfgoed.be/publieksprijs-2023 De winnaar en de publieksprijs worden op 6 oktober bekendgemaakt.

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧