Mensen hebben recht op een zorgeloze reis

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Een zorgeloze zomervakantie na anderhalf jaar inspanningen en opofferingen. Daar hebben zovele mensen maanden naar uitgekeken. Om dat veilig te kunnen doen heeft de regering een gratis PCR-tests voorzien. Mensen staan hiervoor in hordes in de rij aan testcentra. Dat is hoopgevend. De reizigers hebben duidelijk de bedoeling om maatregelen goed op te volgen.

Wij hebben vanuit de overheid ook de verantwoordelijkheid dat controles op punt staan en vooral vlot verlopen.

De wildgroei aan formulieren zorgt echter voor verwarring en stress. Bewijzen van negatieve tests, passenger locator forms, coronacertificaten… Het is een administratieve wirwar, waar een kat zijn jongen niet in terugvindt.

Het is moeilijk te begrijpen dat maatregelen die vandaag in werking treden, nog steeds niet op punt staan. Luchtvaartmaatschappijen trekken dan ook aan de alarmbel. Check-ins van de passagiers vragen volgens Brussels Airlines 4 tot 6 keer meer tijd. Sommige reizigers stonden drie uur op voorhand in Zaventem maar missen toch hun vlucht.

Als we een nieuwe golf na de zomer willen vermijden en de deltavariant buiten willen houden, zullen de controles enorm belangrijk zijn. Zowel voor derdelanders als voor Belgen.

Ik stelde de minister de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat de controles vlot en snel verlopen en welke mogelijkheden er zijn om de controle op het PLF van terugkerende reizigers op een zo vlot mogelijke manier te organiseren? 

Mensen hebben recht op een zorgeloze reis, zonder gedoe, zonder stress en vooral zonder de kost van gemiste vluchten.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.