Nieuw woningbouwproject op site Van Marcke langs Kolenkaai

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Van Marcke zal een vooruitstrevend woonproject realiseren op hun site aan de Kolenkaai. Er komen in totaal 120 woongelegenheden. Daarnaast worden er ook zones voor handel of horeca op de hoeken voorzien. Er zal gebruik gemaakt worden van duurzame technieken in dit project van wonen aan het water.

Van Marcke is een pionier in het ontwikkelen van duurzame technieken, en dit vertaalt zich ook in hun eigen vastgoed-ontwikkelingen. Deze duurzame ontwikkeling vertaalt zich zowel op economisch, sociaal als ecologisch vlak. Na eerdere duurzame ontwikkelingsprojecten in Brugge met studentenhuis “het Spaans Kwartier” en projecten in andere steden wordt nu ook de oude site Van Marcke aan de Kolenkaai ontwikkeld. Bij de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Christus Koning Noord Oost werd de site opgenomen als woonfunctie aan het water.

Er werd een wedstrijd uitgeschreven waar drie projecten uit kwamen. Uit deze projecten koos Van Marcke uiteindelijk Binst-architecten als winnaar. Vanuit dit project werden een aantal zaken voorgelegd aan het college, zoals het materiaalgebruik en het aantal parkeerplaatsen. Het College gaf hierover advies zodat Van Marcke het project verder kan laten uitwerken.

Er wordt een mix voorzien van woningen, duplexen en appartementen, met in totaal ongeveer 120 woongelegenheden . Daarnaast worden op de hoeken ook commerciële ruimtes voorzien voor handel of horeca. Er komen ook twee accentpunten in de vorm van twee hogere torentjes in de woonwand, verwijzend naar de vroegere pakhuizen aan de Kolenkaai. Het project is volledig opgetrokken in hout, dit materiaal vormt de rode draad in het volledige concept en draagt bij tot een uiterst snelle bouwmethode, circulariteit en een bijzonder hoog energetisch E-peil van minder dan 15.  De woongelegenheden komen rond een zeer groene binnentuin en er worden ook verschillende daktuinen voorzien. Het dak wordt voorzien van een grote installatie zonnepanelen. Bij Van Marcke onderzoeken ze nu de technische mogelijkheden, zoals kan het water van het kanaal gebruikt worden om te verwarmen/te koelen of is het beter om een boring uit te voeren voor een warmtepomp met aardwarmte.

Het is nu aan Van Marcke om de effectieve bouwaanvraag in te dienen. De lat word door Van Marcke dus zeer hoog gelegd, en zou kunnen dienen als visie voor verder ontwikkelingen in onze stad.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.