Nieuw woningbouwproject op site Van Marcke langs Kolenkaai

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Van Marcke zal een vooruitstrevend woonproject realiseren op hun site aan de Kolenkaai. Er komen in totaal 120 woongelegenheden. Daarnaast worden er ook zones voor handel of horeca op de hoeken voorzien. Er zal gebruik gemaakt worden van duurzame technieken in dit project van wonen aan het water.

Van Marcke is een pionier in het ontwikkelen van duurzame technieken, en dit vertaalt zich ook in hun eigen vastgoed-ontwikkelingen. Deze duurzame ontwikkeling vertaalt zich zowel op economisch, sociaal als ecologisch vlak. Na eerdere duurzame ontwikkelingsprojecten in Brugge met studentenhuis “het Spaans Kwartier” en projecten in andere steden wordt nu ook de oude site Van Marcke aan de Kolenkaai ontwikkeld. Bij de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Christus Koning Noord Oost werd de site opgenomen als woonfunctie aan het water.

Er werd een wedstrijd uitgeschreven waar drie projecten uit kwamen. Uit deze projecten koos Van Marcke uiteindelijk Binst-architecten als winnaar. Vanuit dit project werden een aantal zaken voorgelegd aan het college, zoals het materiaalgebruik en het aantal parkeerplaatsen. Het College gaf hierover advies zodat Van Marcke het project verder kan laten uitwerken.

Er wordt een mix voorzien van woningen, duplexen en appartementen, met in totaal ongeveer 120 woongelegenheden . Daarnaast worden op de hoeken ook commerciële ruimtes voorzien voor handel of horeca. Er komen ook twee accentpunten in de vorm van twee hogere torentjes in de woonwand, verwijzend naar de vroegere pakhuizen aan de Kolenkaai. Het project is volledig opgetrokken in hout, dit materiaal vormt de rode draad in het volledige concept en draagt bij tot een uiterst snelle bouwmethode, circulariteit en een bijzonder hoog energetisch E-peil van minder dan 15.  De woongelegenheden komen rond een zeer groene binnentuin en er worden ook verschillende daktuinen voorzien. Het dak wordt voorzien van een grote installatie zonnepanelen. Bij Van Marcke onderzoeken ze nu de technische mogelijkheden, zoals kan het water van het kanaal gebruikt worden om te verwarmen/te koelen of is het beter om een boring uit te voeren voor een warmtepomp met aardwarmte.

Het is nu aan Van Marcke om de effectieve bouwaanvraag in te dienen. De lat word door Van Marcke dus zeer hoog gelegd, en zou kunnen dienen als visie voor verder ontwikkelingen in onze stad.

Nieuws

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak. 

Uitreiking Brugse sportprijzen

De Brugse sportprijzen vormen het orgelpunt van het Brugse sportjaar. Verschillende sporters krijgen een trofee of medaille voor hun indrukwekkende prestaties van het voorbije kalenderjaar 2023. Eén sporter of sportclub wordt ook bekroond met de Trofee van Sportverdienste, omwille van een bijzondere jarenlange sportcarrière.