Nieuwe dansschool voor Dancelot in sportpark De Watertoren

Publicatiedatum

Tags

Brugge

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Het college van burgemeester en schepenen gaf de Omgevingsvergunning voor het bouwen van een sportgebouw gericht op dans, beweging en lichaamsontwikkeling in functie van de herlocalisatie van balletschool ‘Dancelot’. De balletschool heeft op heden zijn vestiging aan de Steenkaai 34 in Brugge, waar twee danszalen in gebruik zijn. Daarnaast gebruikt Dancelot ook andere (openbare) danszalen. Dancelot zal die verschillende locaties nu centraliseren in één nieuw gebouw in de Koning Leopold III laan in Sint-Andries.

Dancelot biedt danslessen in Klassiek Ballet, Moderne en Hedendaagse Dans, Musical en Pilates aan en dit voor alle leeftijden. Daarnaast heeft Dancelot een hoger opleidingstraject (Ballet en Modern), om jonge dansers bijkomende kansen aan te bieden om verder door te groeien in hun passie voor dans. De balletschool heeft op heden een vestiging aan de Steenkaai 34 in Brugge (site oude borstelfabriek Delhaize), waar twee danszalen in gebruik zijn. Daarnaast gebruikt Dancelot ook andere (openbare) danszalen zoals danszaal Xaverianensite in Sint-Michiels, danszalen in KTA in Sint-Michiels en danszalen in Sport Vlaanderen (Assebroek) om hun volledig lesaanbod te kunnen geven. De dansschool zal die verschillende danszalen nu centraliseren op één locatie. Zowel op organisatorisch vlak als op het vlak van mobiliteit biedt deze centralisatie voordelen. Er is ook nood aan voldoende en ruimere danszalen voor alle activiteiten, waarbij eveneens een verdere groei mogelijk is.

Groene omgeving

Het gebouw wordt opgericht op een onbebouwd perceel in het Sportpark ‘De Watertoren’ in Sint-Andries. De site biedt de kans om deze sportzaal voor danslessen op te richten in de uitgesproken groene omgeving van het Sportpark. Het langwerpig bouwvolume wordt hiervoor zorgvuldig ingeplant aan de zijkant van de rechthoekige parktuin. Hierdoor blijft de parktuin met boomgaard volledig behouden en wijzigt de belevingswaarde niet. De bestaande boomgaard en de aanwezige natuurwaarden worden verder versterkt en zulken verder evolueren naar een weelderige parktuin vanuit de principes van de New Dutch Wave (cfr Piet Oudolf) waarbij weelderigheid en (gestructureerde) wildheid dit parkgeheel zal ondersteunen met bloeisequenties bijna het gehele jaar door.

Door de plaatsing van het gebouw aan de zijde van het perceel dat paalt aan de Koninklijke Hockeyclub Brugge, sluiten de verschillende sportinfrastructuren op elkaar aan. De bouw van de dansschool is dan ook passend binnen deze zone voor sport en recreatie en helemaal bestemmingsconform. Tegelijkertijd wordt een maximale afstand gegarandeerd ten opzichte van de westelijk gelegen woonkavels (gelegen aan de Koning Leopold III-laan), de noordelijk gelegen kasteeltuin en de Hockeyclub.

 

Beeldbepalend hedendaags gebouw

De architecturale vorm van het bouwvolume vloeit voort uit de aanwezige (historisch gegroeide) landschappelijke elementen en de context van de parktuin: een beeldbepalend hedendaags gebouw op basis van de typologie van een ‘schuur’. De architectuur is rechttoe-rechtaan met materiaaltoepassingen in hun zuivere vorm (beton, staal, bitumen, zwart aluminium, gedrengd hout,…), evenwel uitgepuurd en verfijnd qua detaillering. De gevelbekleding loopt door over het zadeldak waardoor een sober en uniform geheel wordt gecreëerd dat zich harmonisch inpast in haar directe omgeving. Op de kop van het gebouw bevindt zich de ontmoetingsruimte met een beperkt terras rondom de aanwezige Zomereik dat zich opent naar de parktuin. Rondom het gebouw wordt enkel een smal waterdoorlatend pad aangelegd als onderhoudszone. Het gebouw is ontworpen door Compagnie Costume – Tailored Architecture.

Ook de compositie van de raampartijen in het bouwvolume benadrukken de connectie met de groene omgeving. In het gebouw bevinden zich ruimtes gericht op het beoefenen van ballet, dans en beweging. Op het gelijkvloers is een grote balletzaal voorzien, die in twee kan worden gedeeld door een mobiele wand. Op de verdieping bevinden zich twee middelgrote bewegingsruimtes en één kleinere (voor individuele begeleiding). Deze ruimtes worden ingericht met spiegels (doorlopen op een muur), barres en een schokdempende balletvloer. Vooraan in het gebouw (zuidzijde) is een ontmoetingsruimte voorzien. Dit is de toegangszone van het gebouw waar dansers het gebouw betreden. Deze ontmoetingsruimte wordt als een rustige verblijfszone ingericht in relatie tot het omliggend groen.

 

Goede bereikbaarheid

Het Sportpark ‘De Watertoren’ kent een uitstekende multi-modale bereikbaarheid. Een belangrijke fietsas doorkruist dit gebied, er zijn verschillende bushaltes aan de site en er is een ruime parking.
Met het verlenen van de vergunning heeft Stad Brugge bovendien het engagement uitgesproken om de bestaande parking te herontwerpen. De betrokken diensten krijgen de opdracht om parkeerzone ‘De Watertoren’ mee te herontwerpen m.b.t. de verkeersveiligheid op de site en optimalisatie van de inrichting en verkeersstromen.

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.