Nieuwe museumhal in de binnenstad

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Brusk is het winnende ontwerp van de nieuwe museumhal. Het ontwerp is een samenwerking tussen Robrecht en Daem, gekend van het concertgebouw,  en Saelens architecten die het rijksarchief op de Predikherenrei ontworpen hebben en de ABC-toren in Zeebrugge.

Momenteel is er maar plaats om 10% van onze Vlaamse primitieven uit te hangen. De bouw van een nieuwe museumhal was dus noodzakelijk. De nieuwe museumhal komt op de site van het Sint-Andreasinstituut Garenmarkt in de binnenstad.  Het wordt een  ecologisch, multifunctioneel gebouw, iets moderns in onze historische binnenstad.

Op de eerste verdieping komen twee tentoonstellingsruimtes die ook elk apart kunnen gebruikt worden.  Daarnaast komt beneden een educatieve ruimte en een auditorium. Er komt ook een opening naar het Groeningemuseum waardoor er een kunstenpark kan komen. Dit park zal voor iedereen toegankelijk zijn.

Er wordt nu snel werk gemaakt van de omgevingsvergunning in overleg met alle betrokkenen en omwonenden.

Nieuws

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak. 

Uitreiking Brugse sportprijzen

De Brugse sportprijzen vormen het orgelpunt van het Brugse sportjaar. Verschillende sporters krijgen een trofee of medaille voor hun indrukwekkende prestaties van het voorbije kalenderjaar 2023. Eén sporter of sportclub wordt ook bekroond met de Trofee van Sportverdienste, omwille van een bijzondere jarenlange sportcarrière.