Nieuwe museumhal in de binnenstad

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Brusk is het winnende ontwerp van de nieuwe museumhal. Het ontwerp is een samenwerking tussen Robrecht en Daem, gekend van het concertgebouw,  en Saelens architecten die het rijksarchief op de Predikherenrei ontworpen hebben en de ABC-toren in Zeebrugge.

Momenteel is er maar plaats om 10% van onze Vlaamse primitieven uit te hangen. De bouw van een nieuwe museumhal was dus noodzakelijk. De nieuwe museumhal komt op de site van het Sint-Andreasinstituut Garenmarkt in de binnenstad.  Het wordt een  ecologisch, multifunctioneel gebouw, iets moderns in onze historische binnenstad.

Op de eerste verdieping komen twee tentoonstellingsruimtes die ook elk apart kunnen gebruikt worden.  Daarnaast komt beneden een educatieve ruimte en een auditorium. Er komt ook een opening naar het Groeningemuseum waardoor er een kunstenpark kan komen. Dit park zal voor iedereen toegankelijk zijn.

Er wordt nu snel werk gemaakt van de omgevingsvergunning in overleg met alle betrokkenen en omwonenden.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.