Nieuwe wind voor kwalitatieve terrassen op Vismarkt en Huidenvettersplein

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Voor de terrassen op de Vismarkt en het Huidenvettersplein werd een reglement opgesteld met maatregelen. Dit reglement is een aanvulling op het algemene reglement voor de terrassen. Eerder werden dergelijke aanvullende maatregelen ook al opgesteld voor de terrassen op ’t Zand.  Deze aanvulling kwam tot stand na overleg tussen de stadsdiensten, Unizo, Horeca Brugge en het Agentschap Onroerend Erfgoed omwille van de ligging in een beschermd stadsgezicht.

De uitgangspunten zijn gebaseerd op het terrasreglement van ’t Zand maar er zijn ook een aantal extra verfijningen en nieuwigheden. Zo werd de keuze voor het meubilair uitgebreid en werd ook de mogelijkheid voorzien om glazen terrasschermen te plaatsen.  Er wordt ook afgestapt van de verplichte bloembakken. Op die manier wordt op beide pleinen een opener zicht gecreëerd.  Hierdoor is de terrasoppervlakte ook gemakkelijker in te richten.

Er wordt gekozen voor een uniform kleurgebruik voor parasols, hierbij wordt het kleurenpalet van ’t Zand gebruikt.  Het gaat om hedendaagse zachte kleuren zoals verschillende tinten beige, maar ook zwart behoort tot de mogelijkheden. Voor het meubilair wordt nog steeds gekozen voor losse tafels en stoelen omdat het terras steeds opstapelbaar moet zijn.  De rotan meubels die vroeger werden gebruikt, zijn geen verplichting meer. Nu is ook hedendaags kwalitatief meubilair mogelijk.  Hiervoor geldt hetzelfde kleurenpalet als voor de parasols.

 Daarnaast wordt ook de  mogelijkheid voorzien om terrasverwarming te plaatsen die geïntegreerd is in de parasols, meubilair of luifels. 

Omdat de periode waarin terrassen geplaatst kunnen worden uitgebreid werd is er nagedacht hoe de terrassen verlicht kunnen worden. Er wordt gekozen voor een systeem waarbij verlichting bevestigd wordt aan de parasols of luifels en niet aan de gevels. Er wordt 1 rij lampjes met eenzelfde lichtsterkte en niet knipperend toegelaten aan de voorzijde van de luifel of parasol.  Op deze manier kunnen de terrassen ook in de donkere avonden gezelligheid uitstralen op een uniforme manier.

Dit reglement is van toepassing op nieuwe zaken.  Alle stedenbouwkundig vergunde zaken kunnen dus blijven zoals ze zijn. Met dit nieuwe reglement willen we proberen een nieuwe wind te laten waaien op deze pleinen, met als doel mooie en kwalitatieve terrassen.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.