Onderzoek naar bescherming Brugse frietkoten op de Markt

Publicatiedatum

Tags

Brugge

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Het Brugse schepencollege besliste om de twee vrijstaande frietkoten op de Markt te laten onderzoeken met het oog op een mogelijke bescherming als onroerend erfgoed. Het agentschap Onroerend Erfgoed zal nu in samenwerking met Stad Brugge nagaan of de frietkoten in aanmerking komen voor een bescherming als monument.

Meer en meer frituristen kiezen om diverse redenen voor een vast pand. Het aantal vrijstaande frietkoten in Vlaanderen neemt af, waardoor een deel van onze frietkotcultuur bedreigd is. Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele lanceerde daarom een oproep aan de lokale besturen voor de bescherming van de meest authentieke frietkoten in Vlaanderen.

Uit een eerste onderzoek van de stedelijke dienst Monumentenzorg blijkt dat vooral de historische en immateriële (culturele, sociale of volkskundige) erfgoedwaarden een maatschappelijke betekenis geven aan de huidige frietkoten op de Markt. Daarnaast moet ook rekening gehouden worden met allerlei praktische aspecten, zoals de regelgeving op vlak van voedselveiligheid en afvalverwerking en het feit dat ze deel uitmaken van ambulante handel.    

Net als elders  in Vlaanderen kent Brugge een sterke frietkottraditie. Volgens de Gazette van Brugge uit 1863 stond er tijdens de Brugse Meifoor een kraam tegenover Huis Craenenburg op de Markt, waar vermoedelijk al vóór 1863 frieten gebakken werden. Een postkaart uit 1894 toont het beeld van een ‘charettes à frite’ aan de onderzijde van het belfort. Vanaf 1910 duiken er afbeeldingen op met verplaatsbare frietkaren op dezelfde plek.  Er staan dus al zeker meer dan anderhalve eeuw frietkoten op de Markt in Brugge.

Nieuws

vernieuwde atletiekpiste Sport Vlaanderen ingehuldigd

Brugge neemt vandaag een indrukwekkende sportieve horde. Eind oktober 2023 zijn de werkzaamheden gestart voor de renovatie van de atletiekpiste op de site Sport Vlaanderen en vandaag kunnen we het resultaat aan het grote publiek voorstellen. De piste kreeg een zeer grondige totaalrenovatie. Er werd een hedendaagse Mondo-toplaag voorzien die van absolute topkwaliteit is en in aanmerking komt voor wedstrijden en kampioenschappen op het hoogste niveau.  Ook alle kampnummers (werpnummers, hoogspringen, verspringen, …) werden van nieuwe infrastructuur voorzien. De vernieuwingen zorgen ervoor dat alle onderdelen van atletiek - onder meer hardlopen, hordelopen, discuswerpen, hink-stap-springen, hoogspringen, kogelslingeren, polsstokhoogspringen, verspringen, … - opnieuw degelijk en op topniveau kunnen worden beoefend.

randvoorwaarden vastgelegd herbestemming stationsgebouw

De NMBS besliste om de stationshal en de bovenliggende kantoren niet meer te gebruiken. De stad kijkt vooruit en wil voor deze ruimtes vastleggen wat hier in de toekomst mogelijk is. Het CBS besliste over de randvoorwaarden voor een toekomstige invulling.

Open Ruimte Plan Brugge

Het College van Burgemeester en Schepenen besliste om een Open Ruimte Plan voor Brugge op te maken. Dit is een plan om te investeren in open ruimte en die  ruimtes ook met elkaar te verbinden.