Onderzoek naar bescherming Brugse frietkoten op de Markt

Publicatiedatum

Tags

Brugge

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Het Brugse schepencollege besliste om de twee vrijstaande frietkoten op de Markt te laten onderzoeken met het oog op een mogelijke bescherming als onroerend erfgoed. Het agentschap Onroerend Erfgoed zal nu in samenwerking met Stad Brugge nagaan of de frietkoten in aanmerking komen voor een bescherming als monument.

Meer en meer frituristen kiezen om diverse redenen voor een vast pand. Het aantal vrijstaande frietkoten in Vlaanderen neemt af, waardoor een deel van onze frietkotcultuur bedreigd is. Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele lanceerde daarom een oproep aan de lokale besturen voor de bescherming van de meest authentieke frietkoten in Vlaanderen.

Uit een eerste onderzoek van de stedelijke dienst Monumentenzorg blijkt dat vooral de historische en immateriële (culturele, sociale of volkskundige) erfgoedwaarden een maatschappelijke betekenis geven aan de huidige frietkoten op de Markt. Daarnaast moet ook rekening gehouden worden met allerlei praktische aspecten, zoals de regelgeving op vlak van voedselveiligheid en afvalverwerking en het feit dat ze deel uitmaken van ambulante handel.    

Net als elders  in Vlaanderen kent Brugge een sterke frietkottraditie. Volgens de Gazette van Brugge uit 1863 stond er tijdens de Brugse Meifoor een kraam tegenover Huis Craenenburg op de Markt, waar vermoedelijk al vóór 1863 frieten gebakken werden. Een postkaart uit 1894 toont het beeld van een ‘charettes à frite’ aan de onderzijde van het belfort. Vanaf 1910 duiken er afbeeldingen op met verplaatsbare frietkaren op dezelfde plek.  Er staan dus al zeker meer dan anderhalve eeuw frietkoten op de Markt in Brugge.

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.