Ontruiming kraakpand Paleizenstraat

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De afgelopen maanden werd alles in het werk gesteld om zoveel mogelijk mensen met recht op opvang weg te halen uit het kraakpand in de Paleizenstraat. Meer dan 750 asielzoekers kregen op die manier al een duurzame opvangplek toegewezen.

De afgelopen twee dagen werd, onder de coördinatie van het Brussels Gewest, overgegaan tot de definitieve ontruiming van het pand. Het Gewest zou zorgen voor noodopvang, waarna mensen geleidelijk konden overgebracht worden naar het opvangnetwerk van Fedasil. Die coördinatie liet echter te wensen over met een chaotische ontruiming tot gevolg. 

De Brusselse diensten vonden er dan blijkbaar niets beter op dan kamers te boeken in een hotel in Sint-Pieters-Leeuw. Zonder enig overleg met de burgemeester. Als lokaal bestuurder zou ik ook misnoegd  zijn mocht zoiets bij ons  voorvallen. Als cd&v zijn we er bovendien nog steeds van overtuigd dat hotelopvang geen duurzame oplossing is. 

Als er één ding nog maar eens duidelijk is geworden, dan is het dat we nood hebben aan structurele hervormingen in ons asielbeleid.  Die hervormingen liggen klaar, tijd dat iedereen dit steunt en mee werk maakt van echte oplossingen.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.