Ontwerp pandemiewet

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Vandaag werd het ontwerp van pandemiewet besproken in de commissie binnenlandse zaken. De hoorzittingen en de beschikking van de rechtbank van Brussel tonen aan dat er nood is aan een pandemiewet

Met CD&V hebben wij altijd gepleit voor een pandemiewet en voor maatregelen die proportioneel en beperkt in de tijd zijn, deze visie werd ook ondersteund tijdens de hoorzittingen.  er ligt nu een werkbare tekst voor en dat is nog steeds het hoofddoel. Het parlement wordt betrokken en er kan nog steeds snel geschakeld worden als de situatie dit vereist, uiteraard met respect voor onze grondrechten.

Het ontwerp waar wij is zeer genuanceerd en biedt volgens mij de nodige waarborgen. Het is nu aan ons om snel en efficiënt te werk te gaan, zodat we een stevigere juridische basis hebben voor de huidige sanitaire maatregelen.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.