Op naar Dwars door Brugge

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Brugge telt een gevarieerd aanbod massalopen. Ze zijn geografisch gespreid en ook netjes in tijd verdeeld over het jaar. De recreatieve loper hoeft zich in Brugge dus niet te vervelen. Want nu en dan eens deelnemen aan een wedstrijd is ook voor de recreant een enorme motivator. Het geeft doel en richting aan de wekelijkse trainingsuurtjes. De wedstrijden zelf vormen een climax. In een uiterst positieve en gezellige sfeer leven honderden en zelfs duizenden mensen zich sportief uit.

Ondanks de hype die lopen de voorbije jaren kende, dankzij onder meer Start to Run, zijn er nog steeds heel wat Bruggelingen bij wie Dwars door Brugge- toch de Brugse loopklassieker bij uitstek- ontbreekt op het loop-CV. De afstand van 15 kilometer zit ingebakken in het DNA van de wedstrijd. Net die afstand is voor veel beginnende lopers een drempel. Het vergt al een meer doorgedreven voorbereiding dan een wedstrijdje van pakweg tien kilometer.

Inspelend op de opportuniteiten die zich voordoen met de opleiding Sport & Bewegen van Howest in Brugge en ook gelet op de democratisering van wetenschappelijk onderbouwde trainingsbegeleiding, willen we als Stad beginnende en gevorderde lopers ondersteunen in hun voorbereiding op 10 mei. Dat geldt zowel voor personen die zich aan de 15 km willen wagen als voor absolute beginners die op de 5 km mikken.

Het initiatief kreeg de naam ‘Op naar Dwars door Brugge’. Het bestaat uit een intakegesprek, een loopproef, gezamenlijke loopsessies in kleine groepjes en workshops over voeding, stretching, … Op basis van het intakegesprek wordt een trainingsschema van tien weken op maat uitgewerkt. Gedurende die tien weken vervullen de studenten van Howest de rol van personal coach. Op verschillende tijdstippen en locaties, naargelang de wensen van de deelnemers nemen de coaches hun lopers wekelijks verschillende keren op sleeptouw. Slotstuk van het project is deelname aan de wedstrijd zelf. Het ticket zit inbegrepen in het voorbereidingstraject.

Inschrijven kan vanaf vandaag via www.brugge.be/opnaardwarsdoorbrugge. Voor het volledige aanbod betaal je veertig euro.

Dit traject is trouwens een onderdeel van #Bruggebeweegt, waarbij Howest en de Stad structureel samenwerken om alle Bruggelingen aan te zetten tot lichaamsbeweging.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.