Open Monumentendag 2021

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Na een alternatieve versie in 2020 o.w.v. de COVID-19-pandemie, knopen we voor de 33ste editie van Open Monumentendag terug aan met de sterke Brugse traditie om een heel weekend lang te kunnen genieten van een mooi erfgoedaanbod. Brugge blijft daarbij een unicum in Vlaanderen. Uiteraard wordt rekening gehouden met de nog steeds geldende veiligheidsmaatregelen, diverse plekken zijn in de buitenlucht te beleven of worden in kleine groepen bezocht. Open Monumentendag vindt plaats op 11 en 12 september 2021 en stelt enkele unieke locaties open.

Open Monumentendag wordt georganiseerd door de Dienst Monumentenzorg & Erfgoedzaken van Stad Brugge in samenwerking met diverse stedelijke diensten en andere partners. Zo kwamen we dit jaar opnieuw tot een mix aan bezoeken en activiteiten. Een aantal locaties zijn voor de allereerste keer te bezoeken of zijn volop in restauratie. Daarnaast worden diverse facetten van een eigentijds erfgoedbeleid belicht zoals monumentale beschermingen, beheersplanning, integratie van hedendaagse architectuur en de financiële ondersteuning van beheerders zoals de nieuwe stedelijke premie voor historisch buitenschrijnwerk.

Er zijn dit jaar ook enkele opvallende locaties die bezocht kunnen worden. Het gaat om gebouwen die voor het eerst worden opengesteld of een volledige renovatie ondergingen. Hierbij een overzicht van een aantal unieke locaties die dit jaar in het programma zijn opgenomen:

  • De Weylerkazerne in de Ezelstraat was jarenlang een stadskanker en is op dit moment een indrukwekkende restauratie- en bouwwerf (Ezelstraat 68).
  • Het voormalig karmelklooster in de Schutterstraat was tot voor kort een slotklooster maar zet nu voor het eerst de deuren open voor het publiek, in afwachting van een herbestemming en restauratie (Schuttersstraat 5-7).
  • De metaalwerkplaats van de familie De Meester in’t Gotje is een verborgen industrieel-erfgoedparel in het Sint-Annakwartier (Gotje 17).
  • De tuin van het voormalig klooster van de ‘rode nonnen’ in de Katelijnestraat is volledig gerestaureerd, heraangelegd en een echte ontdekking voor menig Brugge-liefhebber (Katelijnestraat 103-113).
  • Het stedelijke conservatorium in de Sint-Jacobsstraat krijgt een grondige renovatie en restauratie om binnenkort opnieuw leerlingen te ontvangen (Sint-Jakobsstraat 23). 
  • Ook aan het Sint-Maartensplein ondergaat het monumentale hôtel van Hamme de Stampaertshoucke uit de 18de eeuw een metamorfose (Sint-Maartensplein 5-6).
  • De buitenrestauratie aan het Provinciaal Hof aan de Markt is bijna af en nu te bezoeken (Markt 3).
  • De eendenkooi in de Meetkerkse Moeren werd recent beschermd en is met een gids te bezoeken.

 

Daarnaast ging de Stad ook aan de slag met het Europese thema ‘inclusief erfgoed’. Diversiteit en inclusie spelen immers een steeds belangrijkere rol in onze samenleving en Open Monumentendag is een uitgelezen kans om dat onder de aandacht te brengen. Dat start al met de brochure van Open Monumentendag Brugge 2021, waarin voor het eerst praktische informatie staat voor specifieke doelgroepen. Het gaat dan bijvoorbeeld om info voor mensen die minder mobiel zijn. Daarnaast werd een aanbod voor mensen met een visuele of auditieve beperking uitgewerkt in de vorm van aangepaste rondleidingen.

Niet alleen monumenten kunnen worden bezocht. Er worden ook themawandelingen en een themafietstocht aangeboden:

- Sint-Gillis, van dorp tot toekomst

- Natiehuizen, of immigratie en integratie in vroegere eeuwen tot op vandaag

- Over ramen en deuren, waarom behouden of veranderen

- Woningen in de rand, Brugs modernisme een randgeval?

 

De programmafolder van Open Monumentendag Brugge 2021 wordt vanaf begin september verspreid op de gebruikelijke plaatsen in de stad (openbare bibliotheken, Stadsarchief, In&Uit (’t Zand), Huis van de Bruggeling, Dienst Monumentenzorg & Erfgoedzaken, …).

Aanvullend is er ook een geïllustreerde en uitgebreide brochure gemaakt met historische en actuele informatie over de geselecteerde sites en activiteiten. De brochure is te verkrijgen via de vermelde kanalen voor de prijs van 3 euro.

Het volledige programma van het Brugse Open Monumentenweekend kan je terug vinden via www.openmonumentendag.be.

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.