Overbevolking kusttreinen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De voorbije dagen was er overbevolking op de treinen naar de kust. Mensen die de kusttrein moeten nemen naar hun werk zijn hiervan de dupe. Maar ook mensen die naar andere toeristische kunststeden willen trekken op de kustroute, denk maar aan Gent en Brugge bv. worden afgeschrikt door de overbevolkte treinen. Terwijl ook die steden nood hebben aan dagjestoeristen.

Iedereen heeft het recht om erop uit te trekken en te profiteren van de eerste lentedagen. De Kust is van iedereen, de dijk is van iedereen. CD&V wil mensen niet in de auto jagen om met zijn allen in de file richting kust te staan. Ze moeten het openbaar vervoer kunnen nemen  en de NMBS moet hierop anticiperen.

Ik stelde na.v. deze overbevolking een plenaire vraag aan bevoegd minister Gilkinet. De realiteit toont immers dat de huidige maatregelen niet werken. Ik vroeg om meer treinen in te zetten richting kust zodat de mensen beter gespreid kunnen worden. Ik drong ook aan om mensen uit de evenementensector, die de nodige kennis en ervaring hebben, in te schakelen om de mensenmassa in de stations in goede banen te leiden en zo toestanden als de afgelopen dagen te beperken.

Daarnaast pleitte ik voor een reservatiesysteem op de treinen. Het wordt hoog tijd dat de verkoop van tickets aan de loketten, de automaten en via de website en app aan elkaar gelinkt worden. 

Deze zomer moet iedereen die dat wil veilig met het openbaar vervoer aan de kust geraken. 

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.