Petitie tegen windmolen nabij Kruisabeelewijk

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Luminus diende een dossier in om een windturbine te bouwen op het terrein van CBR Brugge ( Lodewijk Coiseaukaai 160) in Brugge. Alhoewel de turbine in het havengebied wordt voorzien, staat deze zeer dicht bij Kruisabele. De dichtstbijzijnde woning staat op slechts 150m. de afstand tot de eerste woningen van de wijk Kruisabeele is 350 meter waardoor de impact groot zal zijn.

Er zijn reeds verschillende bezwaren ingediend voor de bouw van de windturbine. Het buurtcomité van de Kruisabeelewijk overhandigde mij een petitie tegen de komst van de windturbine.  

Windenergie is noodzakelijk, maar zo dicht bij de woonkern van Kruisabeele is dit onverantwoord. Het was belangrijk dat iedereen op de hoogte was van de aanvraag, daarom heb ik opdracht gegeven aan mijn dienst om iedereen van o.a. Kruisabeele in te lichten van het openbaar onderzoek per brief. Zo konden mensen hun opmerkingen bezorgen aan het stadsbestuur die deze bundelt en doorgeeft aan Vlaanderen.

ik werk aan een windplan dat moet aantonen waar er in Brugge nog plaats is voor windmolens.  Het plan moet voor de zomervakantie afgerond zijn. Daarin worden ook plaatsen opgenomen  waar het plaatsen van windmolens onverantwoord is. Zo willen we aanvragen als deze vermijden in de toekomst.

Het dossier werd ingediend bij Departement Omgeving. De taak van de stad is om het openbaar onderzoek te organiseren en erna advies uit te brengen. Het advies zal voorgelegd worden aan het College van 8 maart. Daarna zal het advies doorgegeven worden aan Vlaanderen, departement omgeving die zal beslissen.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.