problemen in Antwerpse haven mogen zich niet verleggen naar Zeebrugge

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

In de commissie binnenlandse zaken nam ik deel aan een actualiteitsdebat over de overval op de grenspost van de douane in Kallo, in de Waaslandhaven. Dat de georganiseerde drugsbendes driest te werken gaan, is jammer genoeg geen nieuws meer. De overval op de grenspost van de Douane in Kallo, in de Waaslandhaven, toont aan dat we in een nieuwe fase van de drugsoorlog zijn beland.

 

De Douane geeft aan slachtoffer te worden van het eigen succes. Men heeft nog nooit zoveel drugs in beslag kunnen nemen dan de afgelopen maanden en jaren. In oktober alleen al werd 23 ton cocaïne in beslag genomen in de Antwerpse haven. De drugsbendes beginnen dat te voelen in hun portemonnee, wat leidt tot een escalatie van het geweld.

Deze regering heeft de afgelopen jaar al flink geïnvesteerd in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit en de beveiliging van de Antwerpse haven. Er werd 70 miljoen euro uitgetrokken voor de aankoop van nieuwe scanners en er werden 108 bijkomende douaniers aangeworven. Er werd eveneens overgegaan tot de oprichting van het Havenbeveiligingskorps, dat 70 beveiligingsagenten zal tellen. De rekruteringen daarvoor zijn volop lopende, bleek uit de antwoorden op een schriftelijke vraag die ik deze week mocht ontvangen. 61 kandidaten zijn al met de opleiding gestart. Daarnaast worden de Federale Gerechtelijke Politie en de Federale Scheepvaartpolitie verder versterkt met extra mankrachten. Aan het begin van het jaar werd het aantal ploegen op het terrein bovendien al fors opgedreven, wat tot een verdrievoudiging van het aantal ploegen dat ’s nachts actief is leidde, onder meer door steun van de federale reserve.

Maar we moeten verder blijven investeren om onze havens veilig te houden. Ik wees er ook op waakzaam te zijn dat deze problematiek zich niet verlegt naar andere havens, zoals deze van Zeebrugge. Ook daar moeten we klaar zijn om in te grijpen wanneer dat nodig blijkt.

 

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.