problemen in Antwerpse haven mogen zich niet verleggen naar Zeebrugge

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

In de commissie binnenlandse zaken nam ik deel aan een actualiteitsdebat over de overval op de grenspost van de douane in Kallo, in de Waaslandhaven. Dat de georganiseerde drugsbendes driest te werken gaan, is jammer genoeg geen nieuws meer. De overval op de grenspost van de Douane in Kallo, in de Waaslandhaven, toont aan dat we in een nieuwe fase van de drugsoorlog zijn beland.

 

De Douane geeft aan slachtoffer te worden van het eigen succes. Men heeft nog nooit zoveel drugs in beslag kunnen nemen dan de afgelopen maanden en jaren. In oktober alleen al werd 23 ton cocaïne in beslag genomen in de Antwerpse haven. De drugsbendes beginnen dat te voelen in hun portemonnee, wat leidt tot een escalatie van het geweld.

Deze regering heeft de afgelopen jaar al flink geïnvesteerd in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit en de beveiliging van de Antwerpse haven. Er werd 70 miljoen euro uitgetrokken voor de aankoop van nieuwe scanners en er werden 108 bijkomende douaniers aangeworven. Er werd eveneens overgegaan tot de oprichting van het Havenbeveiligingskorps, dat 70 beveiligingsagenten zal tellen. De rekruteringen daarvoor zijn volop lopende, bleek uit de antwoorden op een schriftelijke vraag die ik deze week mocht ontvangen. 61 kandidaten zijn al met de opleiding gestart. Daarnaast worden de Federale Gerechtelijke Politie en de Federale Scheepvaartpolitie verder versterkt met extra mankrachten. Aan het begin van het jaar werd het aantal ploegen op het terrein bovendien al fors opgedreven, wat tot een verdrievoudiging van het aantal ploegen dat ’s nachts actief is leidde, onder meer door steun van de federale reserve.

Maar we moeten verder blijven investeren om onze havens veilig te houden. Ik wees er ook op waakzaam te zijn dat deze problematiek zich niet verlegt naar andere havens, zoals deze van Zeebrugge. Ook daar moeten we klaar zijn om in te grijpen wanneer dat nodig blijkt.

 

Nieuws

90.000 bloemen sieren de stad

Brugge trekt haar zomerkleed aan: vanaf begin mei fleurt de stad opnieuw op met duizenden kleurrijke bloemen die het straatbeeld maandenlang zullen verfraaien. Achter deze jaarlijkse bloemenpracht gaat een grondige voorbereiding vooraf van de stadsmedewerkers van Stad Brugge. Met al deze inspanningen wordt Brugge ook deze zomer weer een uitnodigende plek voor inwoners, bezoekers én passanten.

Autodiefstallen zitten in de lift: meer wijkagenten betekenen meer ogen en oren.

Het aantal diefstallen uit of aan voertuigen is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, dit blijkt uit cijfers die ik recentelijk opvroeg aan Minister van Binnenlandse Zaken. Tussen 2020 en 2023 is het aantal geregistreerde diefstallen uit voertuigen in België gestegen met maar liefst 8.390 incidenten. In 2023 werden er uiteindelijk 41.878 feiten geregistreerd. In het eerste trimester van 2024 waren dit al 9.069 incidenten. De toename van het aantal diefstallen is zorgwekkend. We moeten dringend werk maken van een verhoogd aantal wijkagenten om deze opmars in te dijken. 

Red Courts in de Gulden Kamer, Sint-Kruis

Stad Brugge heeft er een gloednieuwe sportplek bij: het eerste Belgian Red Courtveld, gerealiseerd in samenwerking met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). De Red Court is een minivoetbalveld waar iedereen gratis en zonder reservatie mag op komen voetballen. Het initiatief maakt deel uit van een bredere nationale uitrol waarbij de KBVB in de komende jaren in zo’n 40 steden en gemeenten gelijkaardige velden zal aanleggen.