Renovatie atletiekpiste Sport Vlaanderen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Stad Brugge besliste om de atletiekpiste op de site van Sport Vlaanderen in de Nijverheidsstraat te Assebroek grondig te vernieuwen. In 2019 ondertekenden de Stad, Sport Vlaanderen en Howest een samenwerkingsovereenkomst voor de opmaak van een masterplan voor de site van Sport Vlaanderen. Een van de prioriteiten voor de Stad was toen de renovatie van de atletiekpiste.

Sport Vlaanderen in de Nijverheidsstraat is een van de drukst bezochte sportsites van onze stad. De afgelopen jaren werd dan ook al heel wat in deze locatie geïnvesteerd. Samen met Sport Vlaanderen werken we aan de verdere uitbouw via een uitgebreid masterplan. Niettemin trekken we nu ook het nodige budget uit om de atletiekpiste te renoveren. Een renovatie is namelijk dringend nodig. De huidige piste dateert van 1989 en is aan vernieuwing toe. De piste wordt druk gebruikt door onze Brugse sportverenigingen en in het bijzonder door Olympic Brugge. De vereniging is er vijf dagen per week actief. Een nieuwe, degelijke piste vormt bovendien een meerwaarde voor deze sportsite en biedt mogelijkheden om ook in de toekomst te mikken op nationale of zelfs internationale wedstrijden of kampioenschappen binnen de vele disciplines van de atletiek. Het Belgisch kampioenschap atletiek deze zomer is daar een mooi voorbeeld daarvan. We moeten dus zeker investeren in onze sportinfrastructuur want de sportieve ambities van het Brugse stadsbestuur zijn groot.

Het Belgisch kampioenschap atletiek in de zomer van 2023 vindt nog plaats op de piste, maar daarna willen de Stad en Sport Vlaanderen werk maken van de renovatie. De piste heeft zijn houdbaarheidsdatum bereikt. De huidige staat van de piste voldoet niet langer aan de standaarden om trainingen, wedstrijden of kampioenschappen van hoog niveau te laten plaatsvinden.

De piste wordt in dezelfde configuratie behouden, maar krijgt een totaalrenovatie. De onderdelen van atletiek zijn onder meer hardlopen, marathon, hordelopen, snelwandelen, discuswerpen, hink-stap-springen, hoogspringen, kogelslingeren, polsstokhoogspringen, verspringen … Het plan voor de vernieuwing moet dus aandacht hebben voor al deze aspecten.

De renovatie is een cofinanciering tussen Stad Brugge en Sport Vlaanderen. Op vraag van de Stad liet Sport Vlaanderen een eerste kostenraming uitvoeren. De totale renovatie van de atletiekpiste wordt geraamd op 2.200.000 euro. De verdeelsleutel en financiering van de atletiekpiste worden gebaseerd op het aantal gebruiksuren per partner. Daaruit blijkt dat 83,86% van de gebruiksuren van de piste benut wordt door Brugse sportverenigingen en slechts 16,14% door Sport Vlaanderen. Deze cijfers onderschrijven ook de urgentie van de renovatie voor de aanwezige Brugse sportverengingen. De Stad zal dan ook 83,86% investeren in de piste en Sport Vlaanderen 16,14%. Dit resulteerde in volgende indicatieve kostenverdeling:

  • Stad Brugge (83,86%) – 1.844.920 euro;
  • Sport Vlaanderen (16,14%) – 355.080 euro.

Aangezien Stad Brugge de hoofdfinanciërder is van de renovatie van de atletiekpiste, zal de Stad dan ook optreden als aanbestedende overheid. Daarnaast bereidt het stadsbestuur een subsidiedossier voor, waarmee een groot aandeel van die investeringen gerecupereerd moet worden. Het subsidieprogramma impliceert dat 60% van de subsidieerbare kosten kunnen worden ingebracht. Volgens de eerste inschattingen komt de atletiekpiste van Stad Brugge in aanmerking voor een subsidieerbare kost van 1.400.000 euro (60% is 840.000 euro). Onder voorbehoud van de toekenning van de subsidie en bovengenoemde ramingen, wordt het stadsaandeel finaal op ongeveer 1.004.920 euro geraamd.

Binnenkort wordt de overheidsopdracht gepubliceerd. Via een minicompetitie wordt een aannemer aangeduid voor de uitvoering van de werkzaamheden. De start van de werkzaamheden is gepland voor eind 2023 met het vooruitzicht om de nieuwe piste tegen de zomer van 2024 in gebruik te kunnen nemen.

De vernieuwing van de atletiekpiste betekent een forse investering in onze Brugse sportinfrastructuur, want wij nemen van dat bedrag het gros op. De Brugse verenigingen, onder meer Olympic Brugge, zijn de belangrijkste gebruikers van de piste. We kunnen hen niet in de kou laten staan. Dat we daarbij kunnen rekenen op de steun van Sport Vlaanderen, is heel mooi. Via de investeringscampagne ‘sportspurt’ hopen we extra middelen te verzamelen om deze renovatie zo optimaal mogelijk uit te voeren.

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧