Restauratie kikkerkamer met subsidie kunstige herstelling

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De muurschildering met kikkertaferelen bevindt zich in de voorplaats van een privéwoning in de Goezeputstraat te Brugge. De woning wordt op de site van erfgoed beschreven als het huis ’t Paepegaeijken’ met een 16de eeuwse kern en met 17de eeuwse uitbreiding van een voormalig klooster. In de 19de eeuw werd in de kleine ruimte aan de straatkant een ‘kikkerschildering’ aangebracht door kunstschilder Frans De Wispelaere (1870-1939), die toen eigenaar was van de woning. Deze muurschildering werd nu volledig gerestaureerd.

Het kamertje in de voorplaats werd, op het 17de eeuwse gewelf na, volledig gedecoreerd met grappige kikkertaferelen. Het betreft in hoofdzaak mannelijke kikkers die allerlei ontspannende bezigheden beoefenen zoals fietsen, schilderen en musiceren. Voor de schildering in de Goezeputstraat heeft kunstschilder Frans De Wispelaere zich laten inspireren door de prenten van Fritz Reiss, een Duitse lithograaf, illustrator en schilder.

 In de loop der jaren werd een en ander wel ernstig beschadigd, o.m. door de aanleg van elektriciteit en het openmaken van de muurnis. De schade werd zo goed en zo kwaad als het kon weggemoffeld met donkergroene verf. Wat overbleef is toch nog zeer de moeite waard. Tijdens de restauratie werden ook nog meer florale beschilderingen terug gevonden.

In de kelder werd ook nog een beschilderd deurpaneel teruggevonden dat behoort tot de originele deur van de ‘puidenkamer’, de deur zelf is verdwenen. De voorzijde van het paneel dat gericht was naar de beschilderde ruimte stelt een schildpad voor met een pijp. De andere zijde is een geschilderde houtimitatie.

De restauratie werd met zeer veel zorg en precisie uitgevoerd door Sarah De Smedt die gespecialiseerd is in de restauratie van muurschilderingen. Vanuit de stad werd voor de restauratie en subsidie kunstige herstelling gegeven van 5.538,75 euro.

Dat Brugge een historische stad is met heel wat erfgoed is duidelijk. Maar via deze restauratie tonen we dat er nog zoveel meer verborgen kunstschatten aanwezig zijn in onze stad. Het doet me veel plezier dat de huidige eigenaars hun verantwoordelijkheid namen om het verleden ook in het heden een verder leven te laten leiden. Ik doe dan ook graag een oproep naar eigenaars met dergelijke historische zaken in huis om dit voorbeeld te volgen.

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧