Restauratie kikkerkamer met subsidie kunstige herstelling

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De muurschildering met kikkertaferelen bevindt zich in de voorplaats van een privéwoning in de Goezeputstraat te Brugge. De woning wordt op de site van erfgoed beschreven als het huis ’t Paepegaeijken’ met een 16de eeuwse kern en met 17de eeuwse uitbreiding van een voormalig klooster. In de 19de eeuw werd in de kleine ruimte aan de straatkant een ‘kikkerschildering’ aangebracht door kunstschilder Frans De Wispelaere (1870-1939), die toen eigenaar was van de woning. Deze muurschildering werd nu volledig gerestaureerd.

Het kamertje in de voorplaats werd, op het 17de eeuwse gewelf na, volledig gedecoreerd met grappige kikkertaferelen. Het betreft in hoofdzaak mannelijke kikkers die allerlei ontspannende bezigheden beoefenen zoals fietsen, schilderen en musiceren. Voor de schildering in de Goezeputstraat heeft kunstschilder Frans De Wispelaere zich laten inspireren door de prenten van Fritz Reiss, een Duitse lithograaf, illustrator en schilder.

 In de loop der jaren werd een en ander wel ernstig beschadigd, o.m. door de aanleg van elektriciteit en het openmaken van de muurnis. De schade werd zo goed en zo kwaad als het kon weggemoffeld met donkergroene verf. Wat overbleef is toch nog zeer de moeite waard. Tijdens de restauratie werden ook nog meer florale beschilderingen terug gevonden.

In de kelder werd ook nog een beschilderd deurpaneel teruggevonden dat behoort tot de originele deur van de ‘puidenkamer’, de deur zelf is verdwenen. De voorzijde van het paneel dat gericht was naar de beschilderde ruimte stelt een schildpad voor met een pijp. De andere zijde is een geschilderde houtimitatie.

De restauratie werd met zeer veel zorg en precisie uitgevoerd door Sarah De Smedt die gespecialiseerd is in de restauratie van muurschilderingen. Vanuit de stad werd voor de restauratie en subsidie kunstige herstelling gegeven van 5.538,75 euro.

Dat Brugge een historische stad is met heel wat erfgoed is duidelijk. Maar via deze restauratie tonen we dat er nog zoveel meer verborgen kunstschatten aanwezig zijn in onze stad. Het doet me veel plezier dat de huidige eigenaars hun verantwoordelijkheid namen om het verleden ook in het heden een verder leven te laten leiden. Ik doe dan ook graag een oproep naar eigenaars met dergelijke historische zaken in huis om dit voorbeeld te volgen.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.