Restauratie kikkerkamer met subsidie kunstige herstelling

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De muurschildering met kikkertaferelen bevindt zich in de voorplaats van een privéwoning in de Goezeputstraat te Brugge. De woning wordt op de site van erfgoed beschreven als het huis ’t Paepegaeijken’ met een 16de eeuwse kern en met 17de eeuwse uitbreiding van een voormalig klooster. In de 19de eeuw werd in de kleine ruimte aan de straatkant een ‘kikkerschildering’ aangebracht door kunstschilder Frans De Wispelaere (1870-1939), die toen eigenaar was van de woning. Deze muurschildering werd nu volledig gerestaureerd.

Het kamertje in de voorplaats werd, op het 17de eeuwse gewelf na, volledig gedecoreerd met grappige kikkertaferelen. Het betreft in hoofdzaak mannelijke kikkers die allerlei ontspannende bezigheden beoefenen zoals fietsen, schilderen en musiceren. Voor de schildering in de Goezeputstraat heeft kunstschilder Frans De Wispelaere zich laten inspireren door de prenten van Fritz Reiss, een Duitse lithograaf, illustrator en schilder.

 In de loop der jaren werd een en ander wel ernstig beschadigd, o.m. door de aanleg van elektriciteit en het openmaken van de muurnis. De schade werd zo goed en zo kwaad als het kon weggemoffeld met donkergroene verf. Wat overbleef is toch nog zeer de moeite waard. Tijdens de restauratie werden ook nog meer florale beschilderingen terug gevonden.

In de kelder werd ook nog een beschilderd deurpaneel teruggevonden dat behoort tot de originele deur van de ‘puidenkamer’, de deur zelf is verdwenen. De voorzijde van het paneel dat gericht was naar de beschilderde ruimte stelt een schildpad voor met een pijp. De andere zijde is een geschilderde houtimitatie.

De restauratie werd met zeer veel zorg en precisie uitgevoerd door Sarah De Smedt die gespecialiseerd is in de restauratie van muurschilderingen. Vanuit de stad werd voor de restauratie en subsidie kunstige herstelling gegeven van 5.538,75 euro.

Dat Brugge een historische stad is met heel wat erfgoed is duidelijk. Maar via deze restauratie tonen we dat er nog zoveel meer verborgen kunstschatten aanwezig zijn in onze stad. Het doet me veel plezier dat de huidige eigenaars hun verantwoordelijkheid namen om het verleden ook in het heden een verder leven te laten leiden. Ik doe dan ook graag een oproep naar eigenaars met dergelijke historische zaken in huis om dit voorbeeld te volgen.

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.