samenwerking Stad Brugge en VTI voor naschools gebruik nieuwe sportzaal campus Vaartdijkstraat

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Sinds 2017 sluit de Stad heel wat overeenkomsten met scholen om hun schoolsportinfrastructuur naschools open te stellen voor sportgebruik.

Momenteel is er een samenwerking met volgende scholen:

 Ook met het Vrij Technisch Instituut Brugge, dat jarenlang zijn sportaccommodatie in de Zandstraat ter beschikking stelde, is er een samenwerking. Daar komt nu een einde aan.

Maar wat er in de plaats komt is een serieuze upgrade. De school hield, in samenspraak met de Stad, al in haar tekenplannen rekening met de afmetingen om competitiesport mogelijk te maken voor oa basketbal en zaalvoetbal. Dat wordt enorm geapprecieerd en leidde bij realisatie makkelijk tot een nieuwe overeenkomst voor de naschoolse verhuring van de nieuwe sportzaal.

De zaal is een uitloper van de prachtige nieuwe scholencampus die het VTI in de Vaartdijkstraat bouwde. Een grote moderne sporthal die de sportieve ontwikkeling van de schoolgaande jongeren optimaal aan bod kan laten komen. Maar ook voor Stad Brugge is deze sporthal enorm welgekomen. Er is immers altijd vraag naar indoor sport en dus stond de Sportdienst op de eerste rij om een nieuwe overeenkomst af te sluiten voor naschools sportgebruik. Vervolgens werd onder de Brugse verenigingen op zoek gegaan naar vaste gebruikers.

Damesbasketbalclub Blue Stars Brugge was de eerste die rond de jaarwisseling haar intrek nam in de sportzaal aan Ten Briele.  Een leuk extraatje zowel letterlijk als figuurlijk is dat zonder vaste uitbating de verenigingen zelf instaan voor het gebruik van de cafetaria, wat de clubkas dan weer kan spijzen.

We zijn ervan overtuigd dat nog meer clubs en gebruikers het voorbeeld van de Blue Stars zullen volgen en dat ook zij lyrisch zullen zijn over de nieuwe sportzaal. Dat is ook logisch als je weet dat die 950m² groot is en kan worden opgedeeld in 3 delen.

Er is naast ruime kleedkamers ook een EHBO-lokaal, een scheidsrechterkleedkamer en ruime berging. Zowat alle binnensporten zijn er mogelijk: voetbal, handbal, volleybal, tennis, badminton…

Te veel om op te sommen eigenlijk, maar het mag duidelijk zijn dat de sportende inwoners van Sint-Andries en omstreken krijgen waar ze recht op hebben.

De sporthal is net als de rest van het gebouw ook technologisch innovatief. Wie hier op wekelijkse basis komt sporten, kan met een badge de nodige buiten- en binnendeuren openen.

En het is net dat wat de Stad nastreeft: de sportclubs en de sportende Bruggeling kwalitatieve, innovatieve en duurzame sportaccommodaties aanbieden. Ik durf zeggen dat we daar in deze mede dankzij het VTI Brugge bijzonder in geslaagd zijn.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.