Onze hoofdstad werd verschillende keren opgeschrikt door verschillende zware schietincidenten, waarvan één zelfs met dodelijke afloop. De verschillende incidenten hebben een link met de georganiseerde drugscriminaliteit. De beelden van mannen die in het midden van de stad met zware automatische wapens staan te zwaaien en vervolgens een metrokoker invluchten, leken wel een slechte actiefilm te komen. Jammer genoeg is dit dus de bittere realiteit in onze hoofdstad vandaag de dag. Ingrijpen dringt zich op. De Brusselse politiek heeft te lang weggekeken van de problemen. Het stemt mij dan ook hoopvol dat het regeerakkoord hiertoe de nodige handvaten biedt.
De problemen in de betreffende wijken in Anderlecht zijn allesbehalve nieuw. Begin dit jaar konden we de korpschef van de zone Zuid reeds in deze commissie ondervragen over de aanpak die hij voor deze wijken zou uitrollen naar aanleiding van eerdere gewelddadige incidenten. Er werden vier hotspots geïdentificeerd waar specifiek op gewerkt zou worden en waarvoor ook samengewerkt zou worden met de Federale Politie. Hoe wordt die geëvalueerd?
U heeft in de media aangekondigd dat u de inzet van de Federale Politie in onder meer de stations zou opdrijven. Kan u toelichten welke inspanningen u concreet levert? Daarnaast pleitte u ervoor om Defensie te kunnen inzetten voor statische bewakingsopdrachten in de hoop daarmee meer mensen vrij te kunnen maken voor politiewerk op het terrein. Het regeerakkoord is daaromtrent heel duidelijk. De inzet van Defensie dient zich te beperken tot het beveiligen van de nucleaire sites, ambassades met een statische beveiliging en sites die permanent onder terreurniveau 3 vallen en de petrochemische sector. De minister van Defensie temperde reeds de verwachtingen over een snelle inzetbaarheid van Defensie. Ook de militaire vakbonden uitten reeds hun bezorgdheden. Daarnaast moeten we er ons van bewust zijn dat deze bewakingsopdrachten uitgevoerd worden door de directie DAB van de Federale Politie. Dat zijn geen politieagenten, maar beveiligingsagenten. Zij hebben dus niet dezelfde bevoegdheden en zijn niet bijzonder breed inzetbaar.
De Brusselse burgemeesters hebben besloten om de zes politiezones tijdelijk onder een gemeenschappelijk commando te plaatsen om de situatie te beheren. Een goede zaak. De georganiseerde misdaadbendes en de drugsproblematiek in de hoofdstad laten zich niet tegenhouden door de gemeentegrenzen. De verschillende gemeenten worden met gelijksoortige uitdagingen geconfronteerd die om een eensgezind antwoord vragen. Daarom voorziet het regeerakkoord dan ook in de fusie van de zes Brusselse politiezones. Minister, u gaf de afgelopen dagen reeds aan die passage zeker te zullen uitvoeren, maar wel op basis van overleg. Een goede aanpak, me dunkt.
In de tussentijd beschikt u echter reeds over een wettelijk instrument om de bestuurlijke aansturing van de politie in de hoofdstad alvast te stroomlijnen. Begin vorig jaar hebben we in dit parlement een aanpassing van de GPI-wet goedgekeurd die de minister-president toelaat om in uitzonderlijke gevallen de aansturing voor de opdrachten van bestuurlijke politie over te nemen. Hiermee kan de minister-president dus zijn verantwoordelijkheid opnemen in het kader van acute en gemeentegrensoverschrijdende veiligheidsproblemen. Voor de activering van die wet is echter een KB nodig dat door de partij van diezelfde minister-president tot nu toe werd tegengehouden. Zal u de komende maanden werk maken van de activering van die wet door daartoe het noodzakelijke KB te nemen?
Het regeerakkoord zet in het kader van de strijd tegen drugs en de georganiseerde criminaliteit duidelijk en terecht in op een multidisciplinaire, whole of government aanpak. Extra politie-inzet volstaat immers niet. We moeten ook inzetten op preventie, buurtopbouw, verslavingszorg, armoedebestrijding, enzoverder om ervoor te zorgen dat we deze problematieken ook structureel het hoofd kunnen bieden. De misdaad is voor sommige jongeren en anderen in onze hoofdstad een te aantrekkelijk alternatief. Voor die aanpak is ook samenwerking met de deelstaten noodzakelijk. Kan de minister toelichten hoe hij deze whole of government aanpak concreet wil invullen?
Om de drugsbendes echt te kunnen treffen, moeten we hen raken waar dit het meeste pijn doet: in hun portemonnee. De nieuwe regering wil daarom ook verder inzetten op die follow the value aanpak. De Nationale Drugscommissaris is er al langer voorstander van om de middelen die in beslag genomen worden op deze manier te laten terugvloeien naar de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. In het VRT-journaal van afgelopen vrijdag gaf mevrouw Van Wymersch aan van de regering een mandaat te hebben gekregen om een dergelijke aanpak uit te werken.
Deze regering voorziet ook in de opmaak van een actieplan voor de veiligheid in stations en een versterkt federaal kanaalplan voor Brussel. Hoe ziet u de uitwerking van beide voorgenomen actieplannen?
De veiligheid in onze hoofdstad vergt duidelijk extra inspanningen. Het regeerakkoord is op dit vlak bijzonder ambitieus. Uw voorgangster heeft al heel wat zaken voorbereid en klaargezet waarop u kan verder bouwen. We mogen nu niet aarzelen en moeten gezamenlijk onze schouders onder de uitdagingen zetten.