screening voor gastgezinnen Oekraïense vluchtelingen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Er werden al ruim 10.000 Oekraïense vluchtelingen in ons land geregistreerd. Ondertussen zoeken gewesten en lokale besturen volop verder naar voldoende kwalitatieve opvangplekken.

De federale regering heeft aan de regio’s gevraagd om tegen het eind van de maand 30.000 opvangplaatsen te voorzien. De Vlaamse mikt op 6.000 plekken tegen eind deze week en 18.000 plekken tegen eind deze maand. Er wordt ook nagedacht over nooddorpen.

Toch is het inmiddels duidelijk dat we alle zeilen moeten bijzetten om deze crisis aan te pakken. Zonder de oproep #PlekVrij zouden we vandaag nergens staan. Dankzij die warme actie beschikken we over tal van opvangplekken voorzien door lokale besturen en gastgezinnen. Opvang bij gastgezinnen is een mooie oplossing als het echt niet anders kan, maar geen duurzame oplossing. We moeten nu vooral voor zorgen dat we zo snel mogelijk over voldoende collectieve opvangplekken beschikken.

Als we toch mensen bij gastgezinnen opvangen, moet dat op een zo veilig mogelijke manier gebeuren. Ik ben daarom verheugd dat er aan een screeningsprocedure voor de gastgezinnen werkt. We moeten vermijden dat gewerkt wordt met oncontroleerbare Facebookgroepen waarin opvangplekken worden aangeboden. Dat gebeurt met de beste bedoelingen, maar we moeten ten alle tijden voorkomen dat mensen op de vlucht nogmaals slachtoffer worden van uitbuiting of misbruik.

Ik vroeg wanneer die screeningsprocedure er zal zijn en hoe de procedure eruit zal zien.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.