screening voor gastgezinnen Oekraïense vluchtelingen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Er werden al ruim 10.000 Oekraïense vluchtelingen in ons land geregistreerd. Ondertussen zoeken gewesten en lokale besturen volop verder naar voldoende kwalitatieve opvangplekken.

De federale regering heeft aan de regio’s gevraagd om tegen het eind van de maand 30.000 opvangplaatsen te voorzien. De Vlaamse mikt op 6.000 plekken tegen eind deze week en 18.000 plekken tegen eind deze maand. Er wordt ook nagedacht over nooddorpen.

Toch is het inmiddels duidelijk dat we alle zeilen moeten bijzetten om deze crisis aan te pakken. Zonder de oproep #PlekVrij zouden we vandaag nergens staan. Dankzij die warme actie beschikken we over tal van opvangplekken voorzien door lokale besturen en gastgezinnen. Opvang bij gastgezinnen is een mooie oplossing als het echt niet anders kan, maar geen duurzame oplossing. We moeten nu vooral voor zorgen dat we zo snel mogelijk over voldoende collectieve opvangplekken beschikken.

Als we toch mensen bij gastgezinnen opvangen, moet dat op een zo veilig mogelijke manier gebeuren. Ik ben daarom verheugd dat er aan een screeningsprocedure voor de gastgezinnen werkt. We moeten vermijden dat gewerkt wordt met oncontroleerbare Facebookgroepen waarin opvangplekken worden aangeboden. Dat gebeurt met de beste bedoelingen, maar we moeten ten alle tijden voorkomen dat mensen op de vlucht nogmaals slachtoffer worden van uitbuiting of misbruik.

Ik vroeg wanneer die screeningsprocedure er zal zijn en hoe de procedure eruit zal zien.

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.