Sportkompas

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Sportkompas is een oriëntatietool die kinderen van 8 tot 10 jaar, dus uit het 3e en 4e leerjaar, helpt bij het kiezen van de juiste sport.  Op basis van wat een kind leuk vindt en aan de hand van beweegoefeningen kan elk kind (en de ouders) leren welke sport best bij hem of haar past.  Door het vinden van de juiste sport wordt beoogd dat kinderen een meer duurzame (bij voorkeur levenslange) band met sport of lichaamsbeweging opbouwen.

 

Bovendien betekent het ook een meerwaarde in het kader van het leerlingvolgsysteem, want de leerkracht L.O. krijgt meer zicht op de details en kan zo zijn lessen individueler en gerichter gaan aanpassen t.a.v. de vaardigheden van elk kind.  

Sportkompas is een wetenschappelijk onderbouwde test die ontwikkeld door de Universiteit Gent. Deze test wordt ter beschikking gesteld door de vzw SportaMundi aan scholen en gemeenten in samenwerking met Sport Vlaanderen.

SportKompas bestaat uit drie delen: ‘I Do’, ‘I Like’ en ‘I Am’. De ‘I Do’ testen omvatten 15 beweegoefeningen om te bepalen welke sporten het best bij het kind passen. Deze testjes worden afgenomen in de sporthal in samenwerking met de sportdienst Brugge, die de coördinatie op zich neemt en die zorgt voor de testleiders en de opvolging van alle testen.   

De ‘I Like’ is een interactieve en ludieke webapplicatie waarmee kinderen op speurtocht gaan naar de sporten die ze leuk vinden. Dit  wordt samen met de leerkracht afgenomen in klas.    

De ‘I Am’ is een digitale vragenlijst die inzicht geeft in de persoonlijke context en motivatie van een kind. Dit wordt ook samen met de leerkracht afgenomen in klas.

Op basis van deze drie luiken krijgen de kinderen een diploma die een richting aangeeft welke sporten het best bij hen passen.

In Brugge zijn er dit schooljaar 19 scholen die  deelnemen met leerlingen uit het 3e en 4e leerjaar verspreid over de maanden december, januari, februari en maart. Het is de bedoeling dat dit project met Sportkompas elk jaar zal herhaald worden.

De stad Brugge trekt hier ieder jaar €33.400 voor uit omdat we alle Brugse kinderen de mogelijkheid willen geven om zijn of haar ideale sport te vinden zodat zij gestimuleerd worden om levenslang te sporten en te bewegen.

Nieuws

Ezelstraat krijgt een vernieuwd wegdek

Sinds de heraanleg van de Ezelstraat 1999 is de staat van het wegdek de laatste jaren sterk verslechterd waardoor een ingreep zich opdringt. Het volledige wegdek wordt vernieuwd, zo’n 2.300m² in totaal.

 

Nieuw kunstgrasveld in Gulden Kamer

Het sportcentrum Gulden Kamer in Sint-Kruis is klaar voor een nieuwe toekomst. Het nieuwe kunstgrasveld vergroot de speelbaarheid op de site en biedt topfaciliteiten voor zowel professionele als amateurvoetballers. Dit project is uitgevoerd in het kader van de omgevingsvergunningaanvraag van Cercle Brugge, die een deel van haar werking naar de site wil verplaatsen.

Respect voor stewards begint bij een strikte en uniforme naleving van de Voetbalwet.

Met het kerstvoetbal dat voor de deur staat, roep ik op tot een vredevol voetbalweekend. Uit cijfers die ik opvroeg bij Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, blijkt immers dat het geweld in en rond de stadions ten aanzien van andere supporters of stewards elk jaar toeneemt. Niet alleen het aantal uitgeschreven PV’s zit in stijgende lijn, maar ook de uitgevaardigde stadionverboden nemen elk jaar toe. Al te vaak worden stewards het slachtoffer van supportergeweld. Zij zijn een uiterst belangrijk schakel in het veiligheidsbeleid van clubs in België en verdienen meer respect. Indien de naleving van de Voetbalwet niet kan worden gehandhaafd, verliezen steeds meer stewards hun motivatie en engagement en haken ze af. Dat moeten ten allen tijde proberen te vermijden.