Sportkompas

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Sportkompas is een oriëntatietool die kinderen van 8 tot 10 jaar, dus uit het 3e en 4e leerjaar, helpt bij het kiezen van de juiste sport.  Op basis van wat een kind leuk vindt en aan de hand van beweegoefeningen kan elk kind (en de ouders) leren welke sport best bij hem of haar past.  Door het vinden van de juiste sport wordt beoogd dat kinderen een meer duurzame (bij voorkeur levenslange) band met sport of lichaamsbeweging opbouwen.

 

Bovendien betekent het ook een meerwaarde in het kader van het leerlingvolgsysteem, want de leerkracht L.O. krijgt meer zicht op de details en kan zo zijn lessen individueler en gerichter gaan aanpassen t.a.v. de vaardigheden van elk kind.  

Sportkompas is een wetenschappelijk onderbouwde test die ontwikkeld door de Universiteit Gent. Deze test wordt ter beschikking gesteld door de vzw SportaMundi aan scholen en gemeenten in samenwerking met Sport Vlaanderen.

SportKompas bestaat uit drie delen: ‘I Do’, ‘I Like’ en ‘I Am’. De ‘I Do’ testen omvatten 15 beweegoefeningen om te bepalen welke sporten het best bij het kind passen. Deze testjes worden afgenomen in de sporthal in samenwerking met de sportdienst Brugge, die de coördinatie op zich neemt en die zorgt voor de testleiders en de opvolging van alle testen.   

De ‘I Like’ is een interactieve en ludieke webapplicatie waarmee kinderen op speurtocht gaan naar de sporten die ze leuk vinden. Dit  wordt samen met de leerkracht afgenomen in klas.    

De ‘I Am’ is een digitale vragenlijst die inzicht geeft in de persoonlijke context en motivatie van een kind. Dit wordt ook samen met de leerkracht afgenomen in klas.

Op basis van deze drie luiken krijgen de kinderen een diploma die een richting aangeeft welke sporten het best bij hen passen.

In Brugge zijn er dit schooljaar 19 scholen die  deelnemen met leerlingen uit het 3e en 4e leerjaar verspreid over de maanden december, januari, februari en maart. Het is de bedoeling dat dit project met Sportkompas elk jaar zal herhaald worden.

De stad Brugge trekt hier ieder jaar €33.400 voor uit omdat we alle Brugse kinderen de mogelijkheid willen geven om zijn of haar ideale sport te vinden zodat zij gestimuleerd worden om levenslang te sporten en te bewegen.

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.