Sportkompas

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Sportkompas is een oriëntatietool die kinderen van 8 tot 10 jaar, dus uit het 3e en 4e leerjaar, helpt bij het kiezen van de juiste sport.  Op basis van wat een kind leuk vindt en aan de hand van beweegoefeningen kan elk kind (en de ouders) leren welke sport best bij hem of haar past.  Door het vinden van de juiste sport wordt beoogd dat kinderen een meer duurzame (bij voorkeur levenslange) band met sport of lichaamsbeweging opbouwen.

 

Bovendien betekent het ook een meerwaarde in het kader van het leerlingvolgsysteem, want de leerkracht L.O. krijgt meer zicht op de details en kan zo zijn lessen individueler en gerichter gaan aanpassen t.a.v. de vaardigheden van elk kind.  

Sportkompas is een wetenschappelijk onderbouwde test die ontwikkeld door de Universiteit Gent. Deze test wordt ter beschikking gesteld door de vzw SportaMundi aan scholen en gemeenten in samenwerking met Sport Vlaanderen.

SportKompas bestaat uit drie delen: ‘I Do’, ‘I Like’ en ‘I Am’. De ‘I Do’ testen omvatten 15 beweegoefeningen om te bepalen welke sporten het best bij het kind passen. Deze testjes worden afgenomen in de sporthal in samenwerking met de sportdienst Brugge, die de coördinatie op zich neemt en die zorgt voor de testleiders en de opvolging van alle testen.   

De ‘I Like’ is een interactieve en ludieke webapplicatie waarmee kinderen op speurtocht gaan naar de sporten die ze leuk vinden. Dit  wordt samen met de leerkracht afgenomen in klas.    

De ‘I Am’ is een digitale vragenlijst die inzicht geeft in de persoonlijke context en motivatie van een kind. Dit wordt ook samen met de leerkracht afgenomen in klas.

Op basis van deze drie luiken krijgen de kinderen een diploma die een richting aangeeft welke sporten het best bij hen passen.

In Brugge zijn er dit schooljaar 19 scholen die  deelnemen met leerlingen uit het 3e en 4e leerjaar verspreid over de maanden december, januari, februari en maart. Het is de bedoeling dat dit project met Sportkompas elk jaar zal herhaald worden.

De stad Brugge trekt hier ieder jaar €33.400 voor uit omdat we alle Brugse kinderen de mogelijkheid willen geven om zijn of haar ideale sport te vinden zodat zij gestimuleerd worden om levenslang te sporten en te bewegen.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.