Stad innoveert met hindernissenloop

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Geen traditionele loopcross voor de Brugse scholen dit jaar, maar in het kader van ‘de Vlaamse Loopweek’ organiseert de Stad voor hen deze week wel een hindernissenloop.

Tradities zijn er om gebroken te worden, in coronatijden nog meer dan anders. En dus zullen er dit najaar geen honderden Brugse leerlingen over de velden crossen. Jammer, want de loopcross is al meer dan 25 jaar een begrip in Brugge. De sportdienst van de Stad bleef evenwel niet bij de pakken zitten en lanceert nu een belevingsloop.

Meerbepaald een hindernissenloop met acht hindernissen op het domein van de Koude Keuken. Hindernissen die haalbaar zijn voor iedereen over een parcours dat 780 meter lang is. Waar er vorig jaar 391 leerlingen van de lagere school en 52 leerlingen van het middelbaar deelnamen aan de loopcross, zijn het er nu logischerwijs een stuk minder.

Toch zijn de vier deelnemende Brugse scholen De Smalle, Sint-Lodewijkscollege (afdeling Sint-Andries), de Boomhut en de triangel er nog in geslaagd om in klasbubbels van het 3de tot en met het 6de leerjaar 227 leerlingen te verzamelen.

Die zullen tussen dinsdag 22 september en vrijdag 25 september volgens verschillende tijdsloten van 20 minuten per klas coronaproof de hindernissen overwinnen.

De scholencross is elk jaar het startschot van het schoolsportjaar. Dat er nu een hindernissenloop plaatsvindt in plaats van een veldloop, hoeft daar geen afbreuk aan te doen. Integendeel, het kan ook symbool staan voor de hindernissen die de leerlingen samen met de hele maatschappij in deze coronatijd moeten overwinnen. Moeilijk gaat ook. Het doel blijft om zoveel mogelijk jongeren in beweging te krijgen en hen vooral enthousiast te maken om te blijven joggen en lopen.

Daarbij kan het helpen om in de toekomst effectief nog meer voor een belevingsloop te opteren dan voor een traditionele loopcross. Creativiteit houdt de leerlingen en onszelf scherp.

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧