Stad innoveert met hindernissenloop

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Geen traditionele loopcross voor de Brugse scholen dit jaar, maar in het kader van ‘de Vlaamse Loopweek’ organiseert de Stad voor hen deze week wel een hindernissenloop.

Tradities zijn er om gebroken te worden, in coronatijden nog meer dan anders. En dus zullen er dit najaar geen honderden Brugse leerlingen over de velden crossen. Jammer, want de loopcross is al meer dan 25 jaar een begrip in Brugge. De sportdienst van de Stad bleef evenwel niet bij de pakken zitten en lanceert nu een belevingsloop.

Meerbepaald een hindernissenloop met acht hindernissen op het domein van de Koude Keuken. Hindernissen die haalbaar zijn voor iedereen over een parcours dat 780 meter lang is. Waar er vorig jaar 391 leerlingen van de lagere school en 52 leerlingen van het middelbaar deelnamen aan de loopcross, zijn het er nu logischerwijs een stuk minder.

Toch zijn de vier deelnemende Brugse scholen De Smalle, Sint-Lodewijkscollege (afdeling Sint-Andries), de Boomhut en de triangel er nog in geslaagd om in klasbubbels van het 3de tot en met het 6de leerjaar 227 leerlingen te verzamelen.

Die zullen tussen dinsdag 22 september en vrijdag 25 september volgens verschillende tijdsloten van 20 minuten per klas coronaproof de hindernissen overwinnen.

De scholencross is elk jaar het startschot van het schoolsportjaar. Dat er nu een hindernissenloop plaatsvindt in plaats van een veldloop, hoeft daar geen afbreuk aan te doen. Integendeel, het kan ook symbool staan voor de hindernissen die de leerlingen samen met de hele maatschappij in deze coronatijd moeten overwinnen. Moeilijk gaat ook. Het doel blijft om zoveel mogelijk jongeren in beweging te krijgen en hen vooral enthousiast te maken om te blijven joggen en lopen.

Daarbij kan het helpen om in de toekomst effectief nog meer voor een belevingsloop te opteren dan voor een traditionele loopcross. Creativiteit houdt de leerlingen en onszelf scherp.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.